Situația disperată a unei echipe din Divizia A, obligată să joace un meci inegal în Cupa României. „Ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple ceva!”. Tadici: „Nu știu cât de eficient este acest sistem, să avem scoruri de 50-10”

Federația Română de Handbal a schimbat sistemul desfășurare al Cupei României la handbal (feminin și masculin). În acest sezon au luat startul toate formațiile afiliate din cele două eșaloane, cu excepția cluburilor care au și echipa a doua. Sistemul este însă contestat în handbalul feminin, ba chiar au apărut și situații neplăcute, precum cazul CSM Oradea, care nu are la dispoziție mai mult de șapte jucătoare pentru un meci cu prim-divizioana Dunărea Brăila. Antrenorul Gheorghe Tadici, membru și în Consiliul de Administrație, susține că nu a fost de acord cu acest sistem ineficient din toate punctele de vedere, iar că rezultate de 50-10, foarte posibile în primele tururi, nu ar ajuta pe nimeni!

După etapa a 16-a a Ligii Naționale de handbal feminin, programată în weekend, va urma un tur al Cupei României la care vor participa 32 de echipe, 13 din Liga Națională și 19 din Divizia A. Corona Brașov – CSM București și Măgura Cisnădie – SCM Craiova sunt derby-urile rundei, dar sunt și câteva meciuri inegale, în care s-ar putea înregistra niște scoruri astronomice. De altfel, acest lucru s-a și întâmplat deja la masculin, unde spre exemplu Dunărea Călărași a învins CSU Târgoviște cu 63-9!

Cazul echipei CSM Oradea (handbal feminin) iese în evidență înaintea partidei cu Dunărea Brăila. Clubul a depus o cerere la Federația Română de Handbal, prin care a solicitat să i se permită să nu joace acest meci. CSM Oradea are la dispoziție doar șapte jucătoare valide, iar în cazul în care ar mai pierde 1-2 handbaliste în acest duel inegal cu Brăila, există pericolul ca echipa să se retragă din campionat, pentru că n-ar mai avea cu cine să joace. FRH i-a respins însă cererea.

„Am dori să participăm în toate competițiile, doar că la noi sunt niște probleme. În sezonul 2018-2019 am alcătuit foarte greu echipa, am pornit cu un efectiv redus și ne-am fi bucurat numai să supraviețuim și să ducem totul la bun sfârșit. Nu am fost susținuți deloc, am adus numai ce am putut fără contract, niște copile sau fete care mai joacă handbal de plăcere.

Avem probleme de lot. Două fete au fost operate, ele nu sunt recuperate, cinci fete le-am adus cu dublă legitimare de la Cluj, dar pe ele ne putem baza doar în funcție de programul lor, iar două fete au fost aduse de la Zalău, dar înțelegerea a fost ca din ianuarie ele să revină la clubul lor. Astfel, nu avem cu cine, nu că nu am vrea să jucăm, asta este dorința oricărui sportiv și antrenor.

Sunt niște greutăți și n-am vrea să punem fetele într-o situație neplăcută. Este o luptă inegală, nu este sănătosă și psihic în primul rând, având în vedere că am doar șapte fete valide. Iar cu o echipă de alt nivel, pe aceste șapte fete, dacă joacă din minutul 1 până în minutul 60, le rup. Și din cauza asta mi-e frică, dacă se mai accidentează cineva, să nu fim nevoiți să ne retragem.

Am făcut o cerere la federație, să ne permită să nu jucăm din aceste cauze. Federația ne-a dat un răspuns că nu se poate, întrucât acesta este regulamentul și sunt penalități și amenzi și așa mai departe. O să intrăm cu ce avem, sper să nu rămânem și fără alte jucătoare și să nu mai putem continua în Divizia A, unde mai avem șase meciuri de disputat. Ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple ceva neplăcut”, a fost mărturisirea antrenoarei Doina Ardelean.

Modul de desfășurare al Cupei României în acest sezon a fost comentat și de antrenorul Gheorghe Tadici:

„Este un mod de desfășurare total neproductiv. Dimpotrivă, care provoacă cheltuieli foarte mari pentriu echipe. Sunt echipe care cheltuie cu ocazia acestei etape în jur 12.000-13.000 de lei, pentru că, spre exemplu, numai o mașină mare te costă de la Brăila la Oradea cam 9.000 de lei. Apoi mai e vorba despre cazare, două zile de masă. Mai este și efortul care se face, undeva la 1.400-1.500 de kilometri în două zile și jumătate. Este vorba despre partea financiară.

Este adevărat că în Cupa României joacă toate echipele care se înscriu, dar oriunde în Europa, după o logică elementară, întâi intră echipele de județ, apoi echipele din ligile inferioare, iar în tururile superioare intră și echipele din prima ligă. La noi, nu știu cât de eficient este ca o echipă din Divizia A să facă un scor de 50-10, pentru că asta se poate întâmpla între Brăila și Oradea, dar sunt și alte exemple. Cât de productiv este pentru clubul din liga secundă, pentru imaginea lui pe plan local și pentru jucătoare care trebuie să suporte un asemena scor? Probabil că multe dintre ele, după un asemenea scor, se gândesc ce caută la handbal și că ar trebui să se lase”.

Fostul selecționer a mai scos în evidență o deficiență a sistemului, faptul că echipe aflate azi în cupele europene ar putea fi eliminate încă din turul 1, iar alte formații fără nicio șansă de progres în competiție vor merge totuși mai departe.

„Rămân în competiție niște echipe la nivel de junioare 2 sau 1 și ies prin modalitatea prin care s-a făcut tragerea la sorți formații de cupe europene. Pot fi eliminate încă de acum CSM București, SCM Craiova sau Măgura Cisnădie, toate trei fiind în prezente și azi în competiții în Europa. Cât de benefic este pentru handbal, pentru performanță?”, a susținut antrenorul.

Gheorghe Tadici a venit și cu soluția: „Cred că echipele clasate pe locurile 5-14 în ultimul sezon al Ligii Naționale ar trebui să intre în același tur cu patru echipe rămase din eșaloanele inferioare, care or fi ele. Și primele patru echipe din sezonul trecut, care au evoluat în cupele europene, să înceapă după primele două tururi. Craiova, Cisnădie și CSM București, după faptul că joacă miercuri – sâmbătă – miercuri, începând de la începutul anului, exact de meciurile astea aveau nevoie acum.

O spun pentru că nu știu cine are asemenea idei năstrușnice de a organiza fără să se gândească la beneficii sau la daune vizavi de performanță și eforturile financiare ale cluburilor, greu de obținut cu toate că mai sunt și cluburi unde se fac exagerări, toate din banul public. Orice competiție trebuie gândită din punct de vedere al eficienței.

Cred că după experiența din acest sezon, onor decidenții vor ține cont de opinia Comisiei Tehnice de senioare, care în niciun caz nu a fost de acord cu un asemenea sistem”.

Șaisprezecimile Cupei României la handbal feminin se vor desfășura în perioada 12-18 februarie.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 05 02. 2019, 14:09
Actualizat: 06 02. 2019, 11:55