Șoferul-oficial și patronii-antrenori au schimbat legile! „Nu poți să fii antrenorul naționalei și să te aprobi singur. Nici observatorii nu au voie în Consiliu, practic se votează între ei”. Jumătate din CA ar fi incompatibil!

  • Gheorghe Goran, fost director tehnic al echipelor naționale în mandatul președintelui Cristian Gațu, a reacționat în problema ridicată de Gheorghe Tadici, care a declarat în urmă cu câteva zile că i s-a luat un drept constituțional, de a antrena după 40 de ani! Totodată, fostul selecționer a contestat tot timpul ecusoanele personalizate, susținând că doar în România există așa ceva, iar măsura nu este corelată cu regulamentul Federației Europene de Handbal.

Gheorghe Goran este cel care a propus introducerea ecusoanelor personalizate și a reacționat în urma unei afirmații făcute de Mihail Bocan, secretarul general al FRH, care a sunat astfel: „Domnul Tadici nu este incompatibil. În Statutul Federației Române de Handbal, la cei care pot fi membri ai Consiliului de Administrație se specifică faptul că nu trebuie să fii antrenor, arbitru sau sportiv în activitate. Așa scrie Statutul de acum 10 sau 12 ani. Domnul Tadici și încă vreo două persoane au făcut propunerea să fie modificat acest articol și să poată să fie aleși și antrenorii. Adunarea Generală a ridicat mâna și a zis OK, propunerile noastre s-au dus la Minister și trebuiau avizate, dar nu au primit acordul, deci nu s-a modificat Statutul. Noi am hotărât să facem o Adunare Generală Extraordinară cu un singur punct: modificări ale Statutului. Am pus pe site și am trimis către teritoriu, către structurile sportive să facă propuneri de modificare. N-au trimis nimic. Vine o perioadă mai >, cu un Dinu de la Uztel, un Cazacu la Steaua pe banca tehnică (n.r. foști patroni ai echipelor de handbal) și antrenorii erau decor. Atunci, domnul Gicu Goran (n.r. fostul director tehnic al echipelor naționale) a spus hai să îi școlim, să personalizăm ecusoanele. Au fost personalizate ecusoanele antrenorilor, principal, secund, numai ei au voie să conducă din picioare”.

Gheorghe Goran, unul din oamenii care în urmă cu 47 de ani a câștigat titlul mondial cu România la Paris, și-a asumat decizia și a explicat-o: „În foarte multe meciuri am văzut cum antrenorii erau dați afară, iar finanțatorii stăteau pe bancă și conduceau echipele. Antrenorii veneau la Federație și ne-au rugat să găsim soluții în acest esns, să legiferăm astfel încât finanțatorii să nu mai ste ape locul lor pe bancă. M-am interesat cum este în Franța, în Germania, am cules informații și am adaptat la noi.

Este drept că la nivel de EHF, IHF nu sunt ecusoane personalizate, dar acolo este vorba de civilizație internațională. Nu o să vezi niciodată în Liga Campionilor, la un club din Germania ori Franța un patron de echipă care să conducă meciurile. Ori la noi se ajunsese chiar la situația de a fi doi oficiali pe bancă, unul era maseur, iar celălalt finanțatorul. Când a apărut această bătaie de joc în privința antrenorilor, am spus să-i nominalizăm și am introdus și contractele notariale. Astfel, președinții de cluburi n-au mai putut să-și bată joc de antrenori, să-i schimbe când și cum vor ei, s-au mai potolit pentru că trebuia să-i țină până la capăt„. Fostul oficial al FRH s-a întâlnit în trecut și cu un caz mai rar întâlnit la acest nivel, faptul că un club ajunsese să-și treacă inclusiv șoferul pe foaia oficială, motiv pentru care o astfel de măsură se impunea, după cum a mai spus.

Gheorghe Goran a evidențiat și motivele pentru care Federația Română de Handbal, în timpul președintelui Cristian Gațu, a decis ca antrenorii, la fel ca și arbitrii și sportivii în activitate să nu aibă în același timp și calitatea de membru în Consiliul de Administrație: „Am spus să facem ca la Parlament. Avocații deveniți senatori sau deputați nu mai au voie să profeseze în sălile de judecată, eventual doar mai predau ca profesori universitari. Vrei să fii membru în Consiliul de Administrație? Atunci nu mai poți fi antrenor în perioada cât activezi în acest for de conducere. Vrei să fii antrenor, te suspenzi ca membru în Consiliul de Administrație. Nu poți să fii antrenorul echipei naționale și să te aprobi singur. Nu poți să fii antrenor în Liga Națională și să decizi soarta antrenorilor de la loturi, a arbitrilor de care tu depinzi la meciuri”.

  • „Statutul trebuia schimbat când s-a pus problema obligativității observatorilor”

Problema handbalului românesc este însă că nu aplică unitar aceleași măsuri pentru toată lumea, iar scăpările sunt generate chiar de Statutul și Regulamentele care nu au fost adaptate după anumite decizii la nivel de conducere. Antrenorii, arbitrii și sportivii nu au dreptul în CA, iar observatorii, da! Primii sunt incompatibili, ultimii nu, doar pentru că în Statut la capitolul cine are voie să devină membru în CA nu se specifică și de observatori! Gheorghe Goran a întărit ideea incompatibilităților de azi din handbalul românesc!

„Nici observatorii nu au voie în Consiliul de Administrație. Pe vremea noastră, nu exista obligativitatea observatorilor în Liga Națională. În momentul în care s-a pus problema obligativității, trebuia să se schimbe imediat și Statutul, să fie adaptat. Observatorii sunt în aceeași situație cu antrenorii, cu arbitrii, cu sportivii. Alegi Consiliul de Administrație sau Corpul de Observatori și te suspenzi din CA. Sunt nenumărate situații care vin în contradictoriu. Una dintre ele, când tu propui observatori sau arbitri pe lista internațională la Comisii, aceștia ajung apoi în Consiliul de Administrație pentru a fi aprobați. Și cine-i aprobă? Cei care de fapt i-au propus la Comisii, practic se votează între ei!”.

  • La întrebarea „De ce antrenorii, > după cum susține Tadici, nu pot fi în Consiliul de Administrație, iar observatorii, spre exemplu, da?”, adresată șefilor FRH, Alexandru Dedu și Mihail Bocan, aceștiua au motivat: „Nu scrie acest lucru în Statut. Nici arbitrii nu au voie. Ce, este vreun arbitru în activitate în Consiliul de Administrație?

Comisia de Observatori a fost activată din sezonul 2014-2015, iar statut de observatori au nu mai puțin de 7 metri din Consiliul de Administrație: Marius Barcan (cât a fost președinte la SCM Craiova nu a observat meciuri), Gheorghe Bejinariu, Toma Pleșa (cât a fost președinte la HCM Rm. Vâlcea nu a observat meciuri), Vasile Pavel, Doru Manea, Jean Mateescu (nu a observat niciun meci de o bună bucată de timp), Ionuț Ciobanu. Deocamdată, singurul „incompatibil” dovedit de Federația Română de Handbal este Gheorghe Tadici, căruia i s-a retras ecusonul A, astfel că nu mai are dreptul să-și conducă echipa din picioare, având doar calitatea de delegat la HC Zalău.

ProSport a mai scris despre incompatibuilități de-a lungul timpului. Căutând în arhivă, în 2014 am redescoperit un text, pe care îl redăm în rândurile ce urmează:

Între timp, Jean Mateescu nu mai este președinte al Comisiei de Competiții, dar a fost numit Mihai Pîrvu, care este și arbitru activ în Liga Națională. Alin Cârligeanu este singurul dintre cei menționați mai sus care și-a asumat până la urmă starea de incompatibilitate și a demisionat, iar Vasile Pavel, cel care era văzut o persoana non-grata la vremea respectivă, este acum președinte la Comisia de Arbitri pe intern și observator în același timp. A mai demisionat din CA Mariana Tîrcă, membru și antrenor la vremea respectivă la junioare.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 09 03. 2017, 18:14
Actualizat: 10 03. 2017, 13:15