Handbalul feminin este unul dintre sporturile cu mare impact la publicul din România, interesul fiind întreținut atât de rezultatele echipei naționale din ultimii 15-20 de ani, dar și de cluburile care au investit masiv, iar de prin sezonul 2007-2008 au început să conteze aproape an de an la cel mai înalt nivel. Handbalul feminin românesc a rămas și printre puținele discipline care mai reușesc să-și facă loc la cel mai înalt nivel în sportul mondial, motiv pentru care și investițiile sunt mai mari ca în alte cazuri.
La începuturile acestei perioade, Oltchim a încercat să se impună cu o formație sută la sută românească. Pe măsură ce a avansat în fazele superioare ale Ligii Campionilor, s-a apropiat de „fruct” – trofeul -, dar numai cât să-l privească. Vâlcea a realizat că pentru a câștiga întrecerea are nevoie mai mult decât o echipă națională, o „multinațională”!
Astfel, rând pe rând, în Liga Națională au început să sosească jucătoare la care suporterii de handbal nu îndrăzneau să-și imagineze că ar putea juca pentru echipe din România. Și datorită rivalității Oltchim – Rulmentul, la cele două echipe au început să fie transferate pentru început jucătoare precum Woo Sun Hee, Alexandrina Barbosa, Anastasia Pidpalova sau Rehina Symkute. An de an, pretențiile Oltchimului au crescut (Rulmentul a sucombat în 2009-2010), astfel că la Vâlcea au apărut jucătoare și mai valoroase, precum Yeliz Ozel, Marija Jovanovic, Ekaterina Vetkova sau Katarina Bulatovic! Toate cu rezultate de execepție atât echipe de club, cât și la naționale.
Combinatul Oltchim a acumulat datorii istorice, echipa de handbal s-a prăbușit în 2013, dar „microbul” pentru handbalul de cea mai bună calitate nu a dispărut! S-a „transmis” în alte două localități, Baia Mare și București, care au decis să investească pentru a ajunge în vrârf. Astfel, în aceste vremuri, în România au ajuns handbaliste poate și mai valosoase decât în vremea Oltchim: Linnea Torstensson, Isabelle Gullden, Allison Pineau care a revenit după ce a jucat un an și la Vâlcea, Ana Paula Rodrigues, Carmen Martin, Alexandra Do Nascimento, iar lista poate continua. Majoritatea au venit în România după ce au fost MVP-uri la turnee finale, incluse în echipele ideale sau desemnate chiar cele mai bune jucătoare ale lumii, cum sunt cazurile Pineau și Do Nascimento.
Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX
Un alt aspect de remarcat este faptul că aceste echipe, Oltchim, CSM București, HCM Baia Mare și chiar Rulmentul nu au investit în jucătoare valoroase dar trecute de prima tinerețe, așa cum se întâmplă spre exemplu la fotbal unde nume importante sunt atractive pe piața arabă, americană, chineză chiar și după 32-34 de ani. Ci au făcut oferte, iar multe au decis să vină în România, imediat după ce s-au remarcat la nivel internațional!
Numai așa se poate explica faptul cum HCM Baia Mare a ajuns să câștige un meci capital în Liga Campionilor pentru calificarea în sferturile de finală (18-17 cu Fleury), chiar și când nu face un meci bun. Pentru că a avut în echipă o jucătoare precum Pineau, care a putut să decidă un meci. Numai așa se explică cum CSM București a terminat la egalitate pe terenul deținătoarei Ligii Campionilor (scor 23-23). A avut în teren o handbalistă precum Isabelle Gullden care a avut puterea să reducă la tăcere „Moraca” prin prestația avută.
CSM București și HCM Baia Mare au șanse mari să ajungă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, fără a avea în spate o istorie importantă, iar această situație este posibilă doar pentru că au adus jucătoare care au capacitatea de a influența rezultate. Iar din această fază orice este posibil pentru oricare din cele două combatante.
În ultimii 10 ani, în Liga Națională a transferat cel puțin de 30 de handbaliste de cea mai bună calitate din întreaga lume. Ne-a fost chiar greu să alcătuim cea mai bună formație – lot de 18 jucătoare – care a fost adusă în ultimul deceniu în România. O variantă de echipă ideală ar arăta în felul următor:
Pentru a desemna însă și cea mai valoroasă jucătoare care a venit să evolueze în România avem nevoie însă și de sprijinul d-voastră, astfel încât opinia să nu fie atât de subiectivă. Astfel, ProSport lansează un sondaj și vă invită să votați cea mai bună handbalistă din străinătate care a venit să joace în Liga Națională / Liga Campionilor pentru o echipă de club din România. Propunerile noastre sunt: Katarina Bulatovic, Isabelle Gullden, Allison Pineau, Linnea Torstensson, Alexandrina Barbosa, Yeliz Ozel, Ana Paula Rodrigues, Alexandra Do Nascimento.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER