Sorin Oprescu, despre incidentele de la Steaua – Dinamo: „M-am cam plictisit să tot schimb scaunele pe stadion”. Primarul are o soluție pentru stoparea violenței: „Să vină procurorii și pe stadioane”
Sorin Oprescu a acordat ProSport un interviu în care a vorbit despre interacțiunile sale, ca primar, cu sportul. Oprescu a detaliat proiectul CSM București, a spus de ce s-a oprit să investească la Oltchim, când o urmărește pe Simona Halep, care este prima întrebare care o adresează mereu după un derby Steaua – Dinamo, dar și când va fi gata Polivalentă, sala rămasă la nivel de promisiune. Oprescu a participat la emisiunea ZF LIVE, unde a vorbit despre planurile de investiții ale Primăriei Capitalei.
ProSport: Știați că duminică ați obținut primul titu național la handbal (n.r. – echipa de junioare I a câștigat Campionatul Național)?
Sorin Oprescu: Știu că am luat primul titlu la handbal, un primar este informat. Ideea a fost, acum 3 ani, să termin cu ingineriile financiare. La club era un robinet deschis de bani. Am înțeles de la cei din oraș care se ocupă cu partea de sport, organizatori, manageri, că aveam cel mai mare buget, dar beneficiul pentru copii și tineri era egal cu zero. Primăria Capitalei nu poate să țină echipe de genul acesta, cu jucători care câștigă 15.000 de euro pe lună, nu putem să ținem, oricât de mult mi-ar plăcea să se spună „echipa municipalității”.
Aveți însă și echipe de acest gen…
La handbal feminin și Steaua la baschet, știu, sunt două echipe care ne fac cinste. Dar eu am zis că este bine să ne îndreptăm și către sportul de masă. Nu pot să uit, când eram eu puști în ’71-72′, cum Țiriac și Năstase au stârnit emulația în copiii ăștia de băteau mingea, oricare perete de bloc era valabil. Cam așa ceva am vrut și vreau în continuare să stârnesc la CSM București.
La un moment dat v-ați implicat în proiectul Oltchim, dar ați renunțat. De ce?
Am încercat să vedem care sunt costurile lor, depășeau posibilitățile noastre, costurile erau și în momentele de criză. Atunci am ajutat însă Oltchim pentru că era echipă națională, nu era o poveste, reprezenta România.
Oltchim nu a mai câștigat Liga Campionilor, aveți așteptări, în schimb, de la CSM București să facă acest lucru?
Până la pretenția de a câștiga Liga Campionilor cu CSM București am pretenția de a vedea mii de copii la sport, să joace baschet, handbal, tenis, fotbal. Să joace ce vor ei în timpul lor liber pentru că știu mai bine ca oricare, prin natura profesiei, ce mult contează educația fizică, ce înseamnă o generație crescută astfel și la propriu și la figurat.
Sunt mulți primari în țară care sunt și suporteri înfocați, motiv pentru care sunt și văzuți la evenimentele sportive. Este și primarul Sorin Oprescu un suporter înfocat, vom avea ocazia să vă vedem la diverse meciuri?
Unii primari or avea timp, eu n-am. Totdeauna prioritățile se schimbă și nu îmi este indiferent când lași un cartier iarna fără căldură, că s-a spart o țeavă și așa mai departe.
- „Mă uit și eu seara în reluare la Simona Halep și îmi iau știrile despre ea”
Vă uitați la jocurile Simonei Halep?
Mă uit și eu seara în reluare și îmi iau știrile despre ea. Mie îmi place că este o fată luptătoare. Cred că a avut o educație super acasă în privința asta.
Ați lua-o în echipa dumneavoastră?
Poate doar să mă ia Simona în echipa ei. Mie îmi place să mă așez și eu într-un colț, fără tam-tam, să mă uit și eu când pot să o fac. De aceea nu m-ați văzut și nici o să mă vedeți tăind la propriu panglici, asta este de domeniul trecutului, a marilor cuceriri revoluționare.
În afară de Simona Halep, ce mai urmăriți în sport?
Mă uit și eu la jocul echipei naționale (n.r. – fotbal), mă uit și când joacă Steaua – Dinamo și mă doare sufletul că prima întrebare pe care o pun la telefon responsabililor este: „Câte scaune au fost stricate?”.
- Vor exista procurori și pe stadioane? Ce propunere se gândește să facă Sorin Oprescu
Și câte s-au stricat după derby-ul de duminică seara?
600! Eu am avut senzația că n-a fost cine știe ce, uitându-mă la televizor, decât ideea aia cu petardele. Mie îmi place cum sună avertizarea jandarmilor, generalul este un tip foarte mișto: „Vă facem cunoscut, domnule primar, că în ziua cutare joacă Steaua cu Dinamo. Fiind considerat un eveniment de RISC MAXIM (n.r. – a accentut Sorin Oprescu), vă rog să luați măsurile necesare”.
Și ce măsuri luați de obicei?
Îmi anunț și eu batalionul de călăreți pe care îi pun în jurul stadionului, este singura soluție când mulțimile sunt adunate și ajung la conflicte de-astea, ferească Dumnezeu… Au posturile pregătite Ambulanța Bucureștiului, paza stadionului, astfel încât lucrurile să se desfășoare normal, dar nu întotdeauna lucrurile sunt cum vrem noi. Și statul ăsta, să tot schimbi scaune, m-am cam plictisit, lăsând la o parte faptul că se mai întâmplă și cu victime. Se lovesc ăia la cap, mă rog, unii sunt duși cu sorcova, vin la stadion numai pentru circ. Și aici cred că are dreptate Prefectul, mi-a spus să facem ceva, să-i prezentăm Ministrului de Interne un proiect în privința violențelor pe stadioane.
La ce vă referiți concret?
Să existe procurori și pe stadioane. Nimic nu se mai întâmplă azi fără procurori (n.r. – zâmbește primarul). Mă rog, este una dintre idei, care cred că e bună, îi mai liniștește pe exaltații care vin să spargă, să dărâme. Jocurile nu au fost făcute pentru treaba asta.
- „Am ajuns și doctor în iarbă”
Devine Arena Națională investiție rentabilă?
Începe să devină o investiție rentabilă. Sigur că trebuiesc din ce în ce mai multe evenimente. Am încercat, și până la urmă a mers, să cer aprobarea Consiliului pentru un management privat. La început nu vroiau: „Nu, dom’le, să fie al nostru și să primim bilete pe gratis!”. Aceasta este o concepție comunistă, când spuneau unii mai în glumă, mai în serios, clasa muncitoare trăia bine prin reprezentanții ei. Așa și cu Consiliul. Am externalizat serviciile, suntem destul de mulțumiți, după cum ați văzut și iarba este OK. Am ajuns și doctor în iarbă, probabil că așa trebuia să pățesc, să mă ocup și de sistemele de irigații, dar nu îmi pare rău. Rata de profit este mică, dar avem ce ne trebuie, avem lămpi de fotosinteză, poate să arate și stadionul civilizat de se miră toți. Cei care vin de afară spun că este în regulă.
Apropo de infrastructură, Bucureștiul este încă singura capitală europeană fără o Sală Polivalentă și un patinoar la standarde civilizate. În ce stadiu mai este proiectul Sălii Polivalente?
O facem! După un an și 4 luni de stat în justiție, fiindcă s-au reclamat unul pe altul, s-a dat o hotărâre, s-a câștigat, se prelucrează contractul, se face proiectul. Mai sunt două săptămâni și ar trebui să-mi predea și proiectul sălii, și cel de la patinoar, de la Flamarapol, în așa fel încât să începem cu amândouă, să dau prima sapă, ca să nu mai pierd timpul. Apoi, să stau cu gura călare pe ei ca să poată să meargă repede.
Vom vedea Campionatul European de gimnastică din 2017 în București sau evenimentul trebuie mutat?
Absolut da, nici nu se discută… Până în 2017 se întoarce sala după soare. Așa am zis și de stadion și a fost gata. Am întârziat puțin cu stadionul, 2-3 luni, având în vedere că l-am preluat de la groapa care se prefigurase, în anchetă a DNA în 2008, unde sunt scaunele.
În final v-aș întreba dacă veți merge la finala de la handbal, CSM București – HCM Baia Mare.
Nu cred, de ce să mint, oricât cât de intersant aș vrea să par.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?