de Marius Huțu
Handbalul feminin românesc a terminat-o cu echipele de club pe sfârșitul acestui an, dar se pregătește de cea mai fierbinte perioadă a primei părți de sezon, Campionatul European din Suedia (4-18 decembrie).
Până atunci, România se va încălzi la sfârșitul acestei săptămâni la Cluj, la Trofeul Carpați, competiție la care au fost invitate Olanda și Ungaria. Turneul are o semificație aparte: Aurelia Brădeanu (37 ani) se retrage oficial din echipa națională! Este un moment de gală având în vedere că vorbim, probabil, de cea mai mare jucătoare a României din ultimii 20 de ani la nivel de echipă națională. Prin prisma performanțelor sportive realizate!
Dar cine poate să vorbească mai bine în cazul ei de cât…. CIFRELE…
CIFRELE AURELIEI BRĂ‚DEANU LA ECHIPA NAȚIONALĂ‚
3 medalii a cucerit cu echipa națională: argint la CM 2005, bronz la CE 2010 și bronz la CM 2015. Doar Paula Ungureanu și Valentina Ardean se mai pot lăuda cu asemenea rezultate la națională în ultimii 50 de ani
17 turnee finale are în palmares Aurelia Brădeanu la senioare, adică record all-time
273 de meciuri a adunat Aurelia Brădeanu la echipa națională, conform datelor trimise de FRH la IHF. Înainte de JO de la Rio, în dreptul handbalistei figurau 268 de jocuri
685 de goluri a marcat Aurelia Brădeanu pentru echipa națională
1999 este anul de debut al jucătoarei la echipa națională
… sau cine poate să vorbească mai bine despre Mika decât persoanele care au colaborat cu ea atât la echipele naționale, cât și la cluburi. Pentru acest moment special, ProSport a ales să stea de vorbă cu 9 personalități (unul din numerele purtate pe tricou de-a lungul carierei) care au fost în strânsă legătură cu jucătoarea. Al 10-lea personaj a fost aleas Ambros Martin, selecționerul care nu a mai apucat să colaboreze cu Brădeanu și a văzut lucrurile din exterior. În total, 10 oameni de handbal au vorbit despre o jucătoare cu o carieră de nota 10! Despre un exemplu demn de urmat pentru toți copiii care își doresc să apuce calea handbalului. Dar să lăsăm interlocutorii să povestească, să o descrie, să o caracterizeze pe Aurelia Brădeanu…
Oana Manea, colegă de echipă și de cameră la națională, Oltchim, CSM București:
„În primul rând Mika este cea mai bună prietenă a mea, colega mea de cameră. Știți curba aceea, pierzi ceva și primești altceva? Eu am „primit-o” pe Mika prietenă. Sincer, mi se face pielea de găină când mă gândesc că nu vom mai sta împreună în cameră la echipa națională, parcă se rupe o parte din mine. Împreună am trăit experiențe unice, mi-aș dori să fie prietena mea pentru toată viața pentru că este un om special, un caracter imens, este o fată minunată.
Am avut toate trăirile cu ea, și bune și rele. Mi-a rămas în memorie momentul după ce am câștigat Liga Campionilor (n.r. – luna mai, Budapesta). Când am ajuns în cameră stăteam amândouă, ne uitam una la alta și nu ne vea să credem ceea ce am realizat. Eram foarte obosite, atunci mi-am dat seama că o să și răgușesc, nu ne mai puteam mișca, eram chiar epuizate. Dar este o amintire superbă cu care nu știu dacă ne vom mai întâlni vreodată în viață”
Luminița Huțupan-Dinu, colegă de echipă și de cameră la națională și Oltchim:
„Este un moment greu, dificil, dar va trece. O cunosc de la Oltchim încă din secolul trecut, înainte de a juca împreună la echipa națională. Între noi s-a legat o prietenie strânsă iar în 2008, când ne aflam la Jocurile Olimpice, chiar am întrebat-o: „Când facem, Ciucurica, și noi copii? Întâmplarea face că visul nostru s-a advererit repede. Ea a născut imediat, în 2009, iar eu la un an distanță. Am numai cuvinte de laudă la adresa ei, și-a făcut treaba cu vârf și îndesat atât la națională, cât și la echipele de club. Iar în cele din urmă, ce nu a realizat cu Gyor și cu Olchim, a reușit în cele din urmă cu CSM București, să câștige Liga Campionilor. Este singura handbalistă care a jucat la trei ediții ale Jocurile Olimpice, a văzut practic tot”.
Simona Gogârlă, colegă de echipă la națională, Oltchim și Gyor:
„Noi am jucat împreună la echipa națională, dar fost în aceeași echipă 4 ani și la Gyor. Ne-am înțeles extraordinar, nu numai ca și colege, ci și ca prietene, ne-am ajutat de fiecare dată când ne-a fost greu. Cu noi a început practic ascensiunea echipei Gyor. Mika este un om extraordinar, este și Moașa fetiței mele Alicia, îi este și un model de urmat. A pus mult suflet în teren, păcat că se retrage, ea mai putea să joace și pentru echipa națională. Cred că a făcut lucruri extraordinare pentru prima reprezentativă și merită toate felicitările noastre”.
Cristian Gațu – a fost președinte al FR Handbal timp de 14 ani din cariera Aureliei Brădeanu. În această perioadă, Mika a câștigat două medalii la turneele finale. Dublul campion mondial i-a transmis cu această ocazie și un mesaj
„Am cunoscut-o înainteze să debuteze la echipa națională de senioare, după medaliile câștigate la europene și mondiale ca junioară. Am urmărit-o apoi cu atenție la Mondialul din 1999, era un debut interesant pentru întreaga generație din care a făcut parte. Mă felicit că am fost contemporan cu ea, Mika m-a încântat cu evoluțiile ei și mi-a transmis mereu încredere. Ne-am înțeles perfect și îi mulțumesc că a existat în viața mea, această colaborare a făcut parte din viața mea. Îi urez să nu abandoneze handbalul, să nu-l uite și bazându-se pe pasiunea ei pentru acest joc să-l întărească și din afara terenului, ca antrenor, ca manager, ca și conducător, din ce postură va dori ea”.
Alexandru Dedu – a fost președinte al FR Handbal în ultimii 3 ani ai Aureliei Brădeanu la echipa națională. În mandatului actualului șef al FRH, jucătoarea a câștigat o medalie la Mondialul din 2015
„Mika Brădeanu este un simbol, în opinia mea este cea mai mare handbalistă româncă a ultimilor 20 ani, o sportivă care si-a adus aportul la toate marile performanțe ale echipei naționale. În plus, este un om în fața căruia îmi scot pălăria. Vreau ca meciul ei de retragere să fie un eveniment pe care să îl luăm în considerare cu toții, deoarece Mika merită cu prisosință lucrul acesta. Atâta timp cât voi fi președinte, toți sportivii care au evoluat la echipa națională și au însemnat ceva pentru România vor avea parte de recunoștiința noastră”
Aurelian Roșca – îi este antrenor azi la CSM București, dar i-a fost și printre primii antrenori la Oltchim (junioare). Au colaborat și la echipa mare la Vâlcea
„O cunosc pe Mika Brădeanu de când era junioară, poate că am început cariera împreună. Face parte din prima generație pe care eu am avut-o ca antrenor. Împreună am trecut la echipa de junioare a Oltchimului și efectiv am putut să creștem împreună. A fost în acea generație deosebită care a ieșit campioană mondială și europeană sub comanda domnului Dumitru Muși. De la Oltchim au fost atunci nouă jucătoare în acea echipă, a fost o generație care a crescut împreună și care a trecut apoi în bloc și la echipa de senioare. Mika Brădeanu este probabil cea mai longevină jucătoare a României care a făcut performanță și a jucat numai la echipe de top în Europa”
Bogdan Macovei – este antrenorul principal care a promovat-o la naționala de senioare și sub comnada căruia a debutat la un turneu final, Campionatul Mondial din 1999. Echipa tehnică era formată atunci din Bogdan Macovei, Gheorghe Tadici și Dumitru Muși
„Mika este o jucătoare extraordinară, cerebrală, o handbalistă care a muncit foarte mult, a tras tare și la antrenamente, a încercat să fie tot timpul disciplinată în joc. Ea a avut niște plusuri extraordinare în apărare, spre deosebire de alte fete care fac doar faza de de atac sau mai puțin apărare. Este o jucătoare completă și te-ai putut baza tot timpul pe ea.
Îmi aduc aminte că în 1999 am convocat-o atât pe ea, cât și alte jucătoare de 19 ani la echipa națională. Prima dată s-a întâmplat la o acțiune prin luna octombrie, iar două luni mai târziu le-am luat și la Campionatul Mondial. Am făcut un schimb de generație destul de radicală, nu cârpăceli, am renunțat la generația 67-68 și am promovat în bloc generația lor. Iar cu Mika Brădeanu, Cristina Vărzaru și Gabriela Tănase am început ca titulare. Ea a avut cele două meciuri cu Franța (n.r. semifinale, scor 17-18) și Austria (finala mică, 28-31 după prelungiri) când a ratat ultimul atac la fiecare joc în timpul regulamentar, dar aceste lucruri fac parte din viața unui sportiv. Eu am rămas mai departe cu ea și mă bucur că nu m-am înșelat”
Gheorghe Tadici – sub comanda antrenorului, Brădeanu a câștigat medalia de argint la Mondialul din 2005. Iar în perioada 2012-2014 i-a încredințat banderola de căpitan
Este o jucătoare care a făcut cu pasiune acest sport, care a făcut sacrificii, a tratat profesionist activitatea, a avut și o viață handbalistă foarte lungă și o carieră la înălțime. Am lucrat cu ea încă de la naționala de junioare și a fost părtașă la toate realizările handbalului românesc din ultimii 20 de ani. A fost o bună jucătoare de echipă și în teren și în vestiar, ceea ce este foarte important. Eu am promovat-o căpitan de echipă la națională tocmai datorită acestor calități, a știut să-și asume rolul de lider. O felicit pentru întreaga carieră, este un caracter puternic, frumos, a reușit să facă lucruri deosebite. Noi trebuie să-i mulțumim și să-i fim recunoscători pentru ce a făcut. Face parte din pleiada de jucătoare de excepție pe care le-a avut handbalul românesc în ultimii 20 de ani”.
Radu Voina – sub comanda antrenorului, Brădeanu a câștigat medalia de bronz la Europeanul din 2010. Au colaborat și la Oltchim
„Orice ieșire din viața sportivă, de la echipa națională este un moment mai greu. Din păcate, asta este viața. Merită toate laudele din lume, a avut o carieră excepțională, și-a lăsat amprenta pe unde a trecut. Este și o mamă desăvârșită și are o familie foarte reușită. Viața de familie ordonată a ajutat-o să joace la cel mai înalt nivel până acum (n.r. – 37 ani). Este un moment greu pentru ea, dar să fie mândră pentru tot ce a făcut, mândră de familia ei”
Ambros Martin – noul selecționer nu a apucat să colaboreze cu Brădeanu nici la Gyor, nici la echipa națională. De fiecare dată a „apărut” puțin mai târziu, dar realizează tot ce înseamnă Mika pentru handbalul românesc
„Am observat că Brădeanu a fost una dintre cele mai ovaționate și aplaudate jucătoare în acești ani Gyor. Cred că fanii își vor aminti tot timpul despre ce reprezintă ea acum în handbalul românesc. Și-a câștigat dragostea lor prin efort, dăruire și pasiune, publicul este recunoscător pentru așa ceva.
Aurelia Brădeanu și-a exprimat dorința de a nu continua la echipa națională. Trebuie să îi respectăm decizia, o jucătoare de talia ei trebuie să decidă singură când trebuie să se oprească, atât la națională, cât și la club. În rest, ne va fi dor de ea”.
Aurelia Brădeanu va fi văzută pentru ultima dată sub tricoul naționalei la Trofeul Carpați! Iar așa cum a susținut și Cristian Gațu, cei care am văzut-o evoluând în toți acești ani să fim fericiți că am fost contemporani cu ea. Felicitări, Mika Brădeanu, pentru tot ce ai realizat în handbalul românesc!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER