SPECIAL | Stângă s-a reîntors la Steaua și are planuri mari! Radiografia handbalului prin ochii golgheterului all-time al României și cum a apărut cu BINGO pe CNN: „Cred că am salvat Dacia cu sutele de mașini cumpărate!”
- CSA Steaua București trece prin momente mai dificile în Liga Zimbrilor la handbal masculin, fiind foarte aproape de a rata prezența în play-off.
- Vasile Stângă (60 ani) a fost adus de curând la echipă în postura de manager, dar nu a reușit să oprească declinul produs în 2017. Fostul mare handbalist nu se dă însă bătut și are planuri importante pentru următoarea perioadă.
- Într-un amplu interviu, Vasile Stângă a vorbit despre planurile pe care le are la Steaua, a alcătuit echipa ideală din jucătorii pe care i-a pregătit în ultima vreme, a povestit cum „spărgea” toate normele de control când era în activitate, dar și despre fenomenul social pe care l-a adus în România – BINGO!
„Handbalul a reprezentat și este totul pentru mine, un microb pe care nu poți să-l scoți afară, nu poți să rămâi indiferent și de aceea m-am implicat acum la Steaua, pentru că simt că am putere încă să ajut, să ajungă acolo unde a fost odată”, și-a motivat Vasile Stângă reîntoarcerea la CSA Steaua după o pauză de 10 ani.
- În 2006, Stângă a cucerit Challenge Cup cu Steaua, privită la vremea respectivă ca o mare performanță a handbalului masculin
Golgheterul all-time al României cu 1414 goluri recunoaște că nu se simte bine când privește spre clasament și vede Dinamo în frunte, iar Steaua cum se chinuie să prindă abia locul 8 în Liga Zimbrilor: „Nu avem în primul rând linie de 9 metri. Dacă îl improvizăm pe Ionuț Georgescu inter dreapta…, sârbul Dmitrijevic nu confirmă. Cred că s-a greșit puțin la achiziții. O luăm de la zero, încercăm să formăm o nouă echipă. Mă doare că Dinamo e sus, dar uite că au avut inspirație. Frații Esteki ne-au fost oferiți nouă prima dată, dar Andrei Cian (n.r. fostul manager) a spus că nu-i vrea pe cei doi iranieni. Și s-au dus la Dinamo și le câștigă campionatul. Asta a fost! Crearea unei formații nu se face pe video, se face pe baza informațiilor, despre un jucător trebuie să culegi informații de tot felul, de la toată lumea pe unde a jucat. În primul rând, trebuie să-i cunoști caracterul, e foarte important acest aspect, ce fel de om este și după aceea să faci o înțelegere cu el. La noi s-a făcut puțin invers, întâi înțelegea cu sportivul și apoi s-a văzut ce fel de jucător este”.
În ciuda rezultatelor slabe din acest sezon, Vasile Stângă resimte un aer de revitalizare: „Cei mai importanți oameni din Ministere și-au dat seana că Steaua și Dinamo trebuie să revină la cel mai înalt nivel. Noi suntem ajutați din toate punctele de vedere de Minister. În 4-5 ani, cred că Steaua se poate bate din nou la titlu, trebuie să găsim și niște sponsori”.
Marea dorință a lui Vasile Stângă în noul mandat, o Sală Polivalentă în Complexul Ghencea
În paralel cu dorința de avea o formație care se bate la titlu, managerul Stelei mai are un obiectiv major: „O altă dorință a mea este să văd o sală a clubului Steaua, cred că ne dorim cu toții. La masa comună pe care o avem săptămânal cu vechile legende ale handbalului discutăm despre acest subiect. Mai ales că acum se împlinesc și 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor poate îl sensibilizăm și pe domnul Ministru al Apărării, poate sensibilizăm și altă lume. Este necesară această sală, proiectele sunt mari la CSA. Am vorbit și cu comandantul clubului, sunt niște idei fantastice, să facă din nou stadionul acesta Steaua, am înțeles că se demolează pentru Euro 2010. Avem bazin de înot, avem stadion de fotbal, am înțeles că se face cu tot felul de utilități, cu restaurante, cafenele. Dacă se face și o sală polivalentă în interiorul acestui complex, ar fi extraordinar. S-ar dezvolta fantastic sporturile de echipă”.
- Vasile Stângă a ajuns la Steaua în 1977, chiar în anul în care clubul a câștigat pentru ultima dată Cupa Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor)
- Interul stânga a jucat la Steaua în perioada 1977-1989, timp în care a cucerit 10 titluri de campion. Apoi, până la sfârșitul carierei, la 35 de ani, el a jucat la Valencia în Spania
„Din păcate, a dispărut școala românească de antrenori, nu mai există!”
După ce a revenit la Steaua, Vasile Stângă a dezvăluit că a fost căutat de antrenori spanioli pentru a veni la echipă, însă a preferat să meargă în continuare pe mâna lui Ovidiu Mihăilă: „Avem un El Dorado spaniol în România. Nu vă mai spun, acum ca manager sunt căutat de antrenori spanioli, mă caută ei. Din păcate, a dispărut școala românească de antrenori, nu mai există! Bine că s-au apucat acum de antrenorat, băieți precum Ovidiu Mihăilă, Eliodor Voica, Sandu Iacob, Adrian Petrea, Adrian Chiruț, bine că mai avem niște foști jucători de handbal care au ales profesia asta, în rest se caută numai antrenori străini”.
„Mulți jucători de azi nu ar lua normele de control pe care noi le dădeam la începutul unui sezon”
Fostul internațional român spune că marea problemă a handbalului românesc este însă mentalitatea jucătorilor: „Mulți sunt plătiți profesionist, dar se comportă ca niște amatori. Vin străinii și ne dau lecții. Este o mare problemă a handbalului românesc. Acum și-au dat seama și românii care vin de afară și povestesc celor de acasă: Acolo, așa e! Înainte se câștiga mai mult în România decât afară, dar făceai munca la un sfert. Afară, ca să câștigi banii din țară trebuie să muncești. Dai la poartă de îți vine rău! Străinii nu se joacă cu tine, ți dau banii, dar te și hingheresc. Jucătorii din România nu își dau seama, ei vor cât mai mulți bani, culmea chiar jucătorii tineri și ei nu știu să joace handbal. De aceea sunt probleme și de aceea se întreabă lumea, de ce așa mulți străini. Pentru că românii noștri sunt mai scumpi decât străinii. Iar cu străinii îți faci treaba, joacă mai bine decât românul. Nici acum, handbaliștii români nu realizează că sunt într-un pericol și își găsesc tot mai greu locul în echipe. Românii de valoare pe care îi mai avem au plecat afară, iar românii din țară cer niște sume… Cum să le dai 4.000 de euro pentru a sta să aplaude în tribună?”
Făcând o paralelă între handbalul din anii ”80, când era considerat unul dintre cei mai buni jucători din lume, și ceea ce se joacă azi, Vasile Stângă a susținut: „Se juca la fel de intems, asta le-am arătat și la băieți. Și pe vremea noastră se juca un handbal rapid. Când le-am arătat niște meciuri de-ale noastre de la Mondiale, de la Jocurile Olimpice, niște acțiuni de faza a doua adevărate, mergeam ca o haită toți în atac, nu le venea să creadă. Acum se joacă poate mai în forță, jucătorii sunt mai puternici, mai masivi. Dar tehnica și pasarea mingii era mai bună atunci. Și calitatea jocului era mai bună, nu vedeai atâtea prostii câte vedem azi, cu greșeli de prindere și pasare. Exersarea era așa de multă, cu antrenamente tot timpul, întrucât totul era un automatism”. Managerul Stelei a adăugat că mulți handbaliști români nu ar lua azi normele de control care generațiile lui erau obligate să le dea la începutul fiecărui sezon: „Pe vremrile respective erau normele de control, care fără falsă modestie le spărgeam pe toate. Nu era cineva să mă bată la normele de control, la niciun capitol, nici la viteză, era dribiling printre jaloane, aruncarea mingii cu care am record – 76 de metri. După mine a venit Bibi (n.r. Ștefan Birtalan) cu 74 de metri. Noi doi aruncam cel mai mult mingea. Cu mingea de oină am aruncat dincolo de 100 de metri! Pe vremea respectivă se dădeau norme de control la început de campionat, nu jucai dacă nu le luai. Și erau niște norme adevărate pentru un handbalist, chiar și testul Cooper, trebuia să alergi minim 2.800 de metri. Acum dacă s-ar da testele respective, mulți jucători nu le-ar lua”.
- Vasile Stângă a fost golgheterul Campionatului Mondial din 1982, fiind selecționat de vreo patru ori în echipa lumii
- El este ultimul antrenor care a reușit să califice România la un turneu final masculin, Campionatul Mondial din 2011
Mihai Popescu? „Francezii și-au dat seama că au prins un lingou de aur”
Discuția s-a mutat apoi către echipa națională. „Șimicu trebuie să vină la echipa națională, trebuie să faci imposibilul să-l aduci. Ați văzut la Popescu? I-au făcut francezii contract pe 5 ani. Mi îmi pare rău că nu a plecat mai repede băiatul acesta pentru că are valoare extraordinară. Francezii și-au dat seama că au prins un lingou de aur, îl ținem aici, nu mai pleacă de aici. Are valoare! Dacă Omeyer poate să joace până la 41 de ani și Popică poate să joace liniștit până la aceeași vârstă așa cum îl știu eu, ce viață sportivă duce, ce structură atletică are”, a răspuns Stângă.
Șania, Csepreghi, Criciotoiu…
Managerul Stelei a dezvăluit și jucătorii care i-au plăcut cel mai mult în postura de antrenor: „Alin Șania mi-a plăcut foarte mult, am și zis că va fi lider de generație, dar s-a pierdut pe parcurs. El avea toate calitățile să ajungă un lider de generație. Mi-a plăcut Csepreghi, un jucător polivalent care la meciul cu Rusia (n.r. meciul de baraj retur pentru CM 2011, 37-32 la Chekhov) a fost în apogeu, tot ce a dat pe poartă a fost gol. Și atunci a luat pumni în gură, acolo s-a văzut calitatea lui, dârzenia. Unii se mai feresc, el a luat pumni în gură și a dat la poartă. Criciotoiu, un jucător pe care l-am crescut la Tg. Jiu, un braț care puțini interi dreapta îl au în lumea asta, sper să aibă mai mult succes în Germania și să ajute echipa națională. Vă dați seama? Numai linia asta de 9 metri, Șimicu, Csepreghi și cu Criciotoiu, puține țări o au. Jucători cu talia lor, cu calitățile lor… Șimicu este poate cel mai bun apărător central la putere și la fizicul lui, dar nu e adus la echipa națională. Ghionea, la fel, un profesionist adevărat! Noi avem jucători, dar le trebuie ceva. De la noua generație. Ramba este un jucător de mare viitor, cu calități extraordinare. Szasz de la Odorhei mi se pare un pivot de mare viitor, important este să fie sănătos. Grigoraș este un stângaci bun, cu braț extraordinar. Și mai sunt câțiva jucători talentați dar le mai trebuie ceva. Primul pas a redeveni o echipă de top este să ne calificăm la ceva. Cel mai dificil lucru este să te califici, apoi poate este mai ușor.
- Vasile Stângă a acceptat și provocarea de a alcătui cel mai bun „7” al jucătorilor pe care i-a antrenat în ultimul deceniu:
- Popescu – Florea, Șania (A. Stamate), Csepreghi, Criciotoiu, Ghionea (Toma), Novanc (I. Stamate)
„Țociu și Palade sunt cei mai mari actori de improvizație din țară”
Vasile Stângă a suferit o singură accidentare serioasă de-a lungul carierei, la 35 de ani, ruptură de ligamente, în urma căreia a pus și punct final carierei. „A fost singura accidentare gravă, s-au adunat milioanele de sărituri pe picior, uzura și au cedat ligamentele. M-au operat în Spania și atunci am zis gata, s-a terminat!”, ne-a relatat managerul, care a revenit în România la jumătatea anilor ”90 cu un fenomen social, BINGO televizat!
„După accidentare, conducătorii de la Valencia mi-au propus să rămân antrenor secund, atunci a venit și un spaniol și mi-a propus o afacere în România. Atunci am adus Bingo în România, un joc televizat, a fost un fenomen social pentru că au fost niște premii extraordinare. Am apărut și pe CNN cu niște cozi interminabile. Mă speriasem la un moment dat de amploarea jocului pentru că o luase razna. În Spania era o distracție, te duceai jucai Bingo, te relaxai, dar Bingo televizat în care participa o țară întreagă… Și a fost totuși un show extraordinar, cu Țociu și Palade care și acum continuă, dar cu alte firme. Jocul luase o amploare foarte mare. La o extragere dădeam zeci, sute de mașini. Cred că atunci am salvat Dacia pentru că am cumpărat sute de mașini. Cred că am ținut Dacia pe linia de plutire”, a zâmbit Stângă
- „Eu îi știam pe Țociu și Palade, cred că sunt cei mai mari actori de improvizație din țară, sunt talente. Imprivizau pe loc, la un moment dat mă întrebam de unde le scot. La fiecare emisiune veneau cu câte o poveste, ei o puneau la cale, ei o scriau, sunt niște actori foarte talentați„, Vasile Stângă, manager Steaua
Afacerea a durat însă doar câțiva ani, apoi a fost închisă. „A fost un fenomen, după care s-a terminat. După câțiva ani m-am retras pentru că în primul rând statul ne-a blocat, și-a dat seama că este prea periculos pentru Loterie, care era în cădere în acea perioadă. Le scăzuseră încasările și statul a luat niște măsuri: a urcat foarte mult impozitele, nu te lăsa să vinzi stradal tichete, iar emisiunea au pus-o după ora 22:00. Au făcut niște chestii în care a trebuit să închizi. Și am închis. A fost ceva nou și gata!’
- Interesant este faptul că în 1995 Vasile Stângă era manager la Bingo, antrenor principal al naționalei și sponsor al echipei de handbal Steaua, cu care a și câștigat două titluri în acea perioadă
„În 1995 nu aveai antrenor la echipa națională. M-am dus atunci la lot, nimeni nu se băga, se simțea regresul, toți jugătorii fugiseră pe afară, era un dezastru,. Am strâns echipa cât de cât, am calificat naționala la Campionatul Mondial, iar la turneul final i-am bătut pe francezi care aveau să câștige primul lor titlu. Am pierdut însă cu Egipt și ne-am dus în cap. Dacă îi băteam, jucam 1-4, așa ne-am dus pe 9-10. Ca să vă dați seama ce înseamnă un meci. După aceea am renunțat”, și-a reamintit Vasile Stângă, omul care a fost practic de toate, și la lotul național, și la Steaua București!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?