Steaua a retrogradat, dar nu s-a predat. După un an de „B”, roș-albaștrii revin să se bată pentru titlu XYZ

Un an de zile a stat Steaua în Liga secundă la handbal masculin. Cea mai galonată formație din handbalul românesc (28 de titluri și de două ori câștigătoare a Ligii Campionilor) a înregistrat 23 de victorii din tot atâtea meciuri și a promovat în Liga Națională cu trei etape înaintea finalului de sezon. „Promovarea noastră este o normalitate, nu e o performanță. Ne bucurăm că am revenit în Liga Națională, acolo unde ne este, de altel, locul”, ne-a declarat Ovidiu Mihăilă, antrenorul Stelei. „Marea problemă a acestui sezon de ligă secundă a fost că am avut puține meciuri tari. Am simțit că este foarte greu să te mobilizezi în fața unor adversari accesibili”, a susținut și Andrei Cian (35 ani), încă jucător al „militarilor”, dar și șeful secției de handbal de la Steaua. Alături de extrema dreaptă, roș-albaștrii s-au bazat în acest sezon pe alți foști trei internaționali, Viorel Mazilu, Ștefan Laufceac și Iulian Stamate. De asemenea, Birtalan jr, Himiuc, Szoke sau Vancea au fost handbaliști care și-au adus contribuția la promovarea echipei.

Mihăilă: „În 2-3 ani am vrea să ne batem din nou la campionat”

Noua echipă de handbal a Stelei nu se mulțumește doar cu promovarea în Liga Națională. „Intenționăm să aducem 3-4 jucători buni, astfel încât să reușim să ne clasăm în primele 5-6 locuri în primul sezon de Liga Națională. Ne propunem o clasare cât mai sus, nu doar să luptăm pentru evitarea retrogradării”, a spus Cian. Antrenorul „militarilor” se gândește chiar și mai departe. „Proiectul nostru cu care am început se întinde pe 2-3 ani, iar la final ne-am dori să ajungem din nou să ne batem pentru campionat. Pe lângă jucătorii cu experiență, la prima echipă vor fi promovați și câțiva handbaliști tineri, de la CSS 3 Steaua (n.r. cu șanse mari de a urca pe podium la turneul final)”, a susținut Mihăilă. De remarcat faptul că Steaua București este singura echipă care a reușit să întrerupă supremația echipei HCM Constanța în ultimii opt ani în România, prin titlul cucerit în 2008.

Andrei Cian, handbalistul-manager

Toți cei patru foști internaționali români intenționează să mai evolueze cel puțin un sezon pentru Steaua. Spre exemplu, Laufceac va avea 40 de anI, însă dacă luăm în considerare că Hombrados face încă meciuri istorice în Liga Campionilor pentru Atletico Madrid, la 42 de ani, atunci fostul goalkeeper al naționalei nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Andrei Cian va juca, la rândul lui, încă un an, chiar dacă în paralel va trebui să alerge să aducă și bani la echipă. „Simt că mai pot juca măcar un an, astfel că nu agăț încă ghetele în cui. Cred că aș putea chiar să termin între cei mai buni marcatori ai Ligii Naționale”, ne-a declarat fosta extremă dreapta de la Dunquerque.

Alături de Steaua revine și „Minaur”.

2013 este anul marilor reveniri în handbalul românesc. Pe lângă Steaua, o altă echipă cu un trecut însemnat, Baia Mare, este aproape să revină pe prima scenă. Fostul „Minaur”, rebotezat HCM, mai are nevoie de o victorie în ultimele trei etape pentru a face pasul către Liga Națională. Astfel, în viitorul sezon vom avea la start cele mai performante patru cluburi din handbalul masculin, Steaua, Dinamo, HCM Constanța și Baia Mare. Din cele 55 de ediții de campionat disputate până acum, „cvartetul” amintit a cucerit 50 de titluri. Cum și Poli Timișoara este în prima ligă (a luat titlul în 1991), singurele campioane care vor absenta sunt „U” Craiova și Fibrex P. Neamț, ambele echipe cu câte două titluri cucerite după 1989.

Publicat: 09 04. 2013, 00:00
Actualizat: 23 04. 2013, 17:43