Știm cum arată viitorul sistem competițional în handbalul românesc! Care sunt principalele schimbări care vor fi votate în martie
ProSport a intrat în posesia documentului care circulă printre conducătorii handbalului feminin românesc vizavi de schimbarea sistemului competițional.
Știm cum arată viitorul sistem competițional în handbalul românesc! Care sunt principalele schimbări care vor fi votate în martie
Surse ProSport susțin că multe cluburi mici ar fi agreat ideea, nu și granzii CSM București și Rapid. O decizie finală se va lua în luna martie, la viitorul Consiliu de Administrație.
Acest sistem competițional ar intra în vigoare din viitorul sezon, cu mențiunea că nu va retrograda nimeni, numărul echipelor crește de la 14 la 16, iar anul viitor vor fi mai puține meciuri, nu mai multe.
Cele 16 echipe vor fi împărțite în 2 serii a câte 8 echipe.Repartizarea în serii de va face în funcție de locul obținut în clasament în campionatul precedent (locurile 1-14).
Adică locurile cu soț într-o serie și locurile fără soț în cealaltă serie. Cele două echipe nou promovate vor fi repartizate într-una din cele 2 serii după același criteriu (locul 1 și 2 în div.A – cu soț/fără soț).
În cele 2 serii, echipele vor juca fiecare cu fiecare, tur – retur. – 14 JOCURI/echipă Primele 4 echipe din fiecare serie vor merge în play-off și ultimele 4 în play-out.
Echipele vor merge în play-off/play-out cu rezultatele înregistrate în grupă cu celelalte 3 echipe care merg în play-off/play-out și vor juca tur-retur doar cu celelalte 4 echipe din seria cealaltă. – 8 JOCURI / echipă.
Primele 4-5 echipe din play-off merg în cupele europene. Locurile 15 – 16 din play-out retrogradează direct și locurile 13 – 14 joacă un turneu de baraj pentru menținerea în Liga Națională cu locurile 3 – 4 din Div.A.
În ceea ce privește sezonul în curs, echipele clasate pe locurile 13-14 nu mai retrogradează direct dar participă la un turneu de baraj pentru menținerea în Liga Națională cu echipele clasate pe locurile 3-4 în Div.A.
Argumente PRO:
– Apar 2 noi poluri de interes pentru handbalul feminin în Liga Națională, fiind cunoscut interesul autorităților locale de a investi în special în handbalul feminin;
– Un număr mai mare de echipe înseamnă și un număr mai mare de jucătoare românce care au posibilitatea să joace în Liga Națională;
– Cu doar 22 de etape, față de 26 în prezent, se relaxează calendarul competițional intern, cu efecte benefice majore pentru echipele participante în cupele europene, cât si pentru echipa națională în vederea participarii la Olimpiada din 2024;
– Efecte benefice sunt și pentru loturile naționale care pot avea mai multe zile de pregătire centralizată;
– Atât jocurile din play-off, cât și cele din play-out vor fi foarte echilibrate, ceea ce va crește interesul în jurul handbalului;
– Cheltuielile cluburilor scad cu cheltuielile pentru cele 4 etape care vor fi mai puțin;
Argumente CONTRA:
– Ar fi o modificare de regulament care apare în timpul campionatului în curs, dar fără să aibă efecte negative asupra vreunui club participant.