Strigăt de disperare: „Fata mea nu poate merge la școală din cauza Federației. Ne-au distrus viața!”. Replica FRH: „Niciun club, federație nu poate decide în numele sportivilor și nici bloca dreptul lor la educație. Decizia aparține părinților”
- Mutărea generației 98-99 din Centrul Național de Excelență de la Rm. Vâlcea în CNE Brașov în urmă cu câteva săptămâni ridică încă multe semne de întrebare și a provocat furie, chiar disperare. ProSport vă prezintă astăzi cazul excepțional al extremei dreapta Ingrid Bodo, care nu merge la școală. Părinții fetei sunt disperați și susțin că vina aparține în totalitate Federației Română de Handbal
Federația Română de Handbal a anunțat în vară înființarea unui Centru Național Olimpic de Handbal în Brașov, atât pentru masculin, cât și pentru feminin. În cazul băieților, centrul se adresează sportivilor cu vârste între 18 și 23 de ani și a fost gândit pentru a facilita trecerea jucătorilor de la juniorat la seniori. În schimb, la feminin, FRH a decis pentru moment să pună pe picioare o grupă de junioare 98-99. Numai că în loc să caute și să adune jucătoare pentru a le pregăti într-un cadru centralizat, forul din Floreasca a luat grupa de la CNE Rm. Vâlcea și a mutat-o la Brașov. Un fel de a spune că a mutat-o pentru că numai vreo 4 fete și-au dat acordul pentru această schimbare. Practic, în loc să dispună de două echipe 98-99 competitive, care să fie crescute pentru viitorul handbalului românesc, Federația Română de Handbal nu a mai rămas cu niciuna adevărată, ci doar cu una încropită peste noapte, aflată în Brașov!
„Am cerut rezilierea contractului din moment ce nu a mai fost respectat, dar ne-au spus că nu se poate”
Cazul nu se oprește însă în acest punct. Decizia de a scoate cu forța grupa 98-99 de la Rm. Vâlcea, din cadrul căreia câteva handbaliste au făcut parte și din naționala Under 17 – clasată în vară pe locul 4 la Campionatul European – a creat panică, stupoare, furie. Cazul unei fete, Ingrid Bodo (17 ani, extremă dreapta, nr. 11 în fotografii), este cu adevărat șocant și i-a adus pe părinți în pragul disperării. Aceștia susțin că sportiva nu poate să meargă nici la școală din cauza Federației!
„La ora asta, Ingrid încă este sub contract cu FRH, deși acesta nu mai este respectat de ceva vreme. Contractul este încheiat până la 20 de ani și este valabil pentru locația Rm. Vâlcea. Între timp, federația a decis să mute echipa în Brașov, au încercat să ne pună în fața faptului împlinit”, a început istorisirea David Bodo, tatăl sportivei de lot național.
În momentul în care s-a decis ca echipa să se mute la Brașov, federația le-a propus jucătoarelor să semneze și contracte noi. „Am cerut rezilierea contractului din moment ce nu a mai fost respectat, dar ne-au spus că nu se poate. În primul rând, fetele nu și-au mai primit indemnizațiile de doi ani și ceva. Conform contractului, fiecare sportivă avea prevăzută o sumă de 200 de lei, dar din auzite știam că trebuia să ia și mai mult, se calcula și în funcție de o grilă valorică. Iar semnarea unui contract nou îl anula automat pe cel vechi, normal că nu ne-a convenit”, ne-a relatat tatăl sportivei.
- Ingrid Bodo joacă în prezent la echipa de junioare I a CSM Ploiești. În ultimul weekend, ea a marcat 6 goluri
David Bodo a trimis o adresă către Federația Română de Handbal pe 15 septembrie și una către Ministerul Tineretului și Sportului în 21 septembrie, dar nici până azi nu a primit măcar vreun răspuns. „Nu ne interesează un contract nou și până nu se face rezilierea celui vechi suntem disperați. Nimeni nu ne oferă niciun răspuns oficial, suntem sfidați, nu ne răspund nici la telefoane, iar fata stă în casă și plânge toată ziua, nu merge nici la școală! Ne-au distrus viața”, este strigătul de disperare al părintelui.
Ce a transmis David Bodo Federației Române de Handbal în 15 septembrie 2015, adresă la care nu a primit răspuns nici după 43 de zile!
„Din experiența vechiului contract dar încă valabil la această dată și pentru siguranța viitorului fiicei mele, mă conduce la câteva cerințe în noul contract și cu următoarele sesizări:
Ținând cont că indemnizațiile prevăzute în contractul semnat cu CNOE Vâlcea nu au fost onorate în totalitate, vă rugăm a alege una din variantele de mai jos, cerințe fără de care nu suntem de acord să ne angajăm la următoarea colaborare:
a. Se fie stipulate în contractul nou ca datorie neachitată și termenul limită la care ni se va plăti (44 luni x 200 =8800 -1975 achitat, rest de plata 6.825 lei)
b. La licitația jucătoarei, părinții să fie cota parte 50%, Federația Română de Handbal 50%.
c. La finalul contractului, în caz de nelicitare și după a treia licitație, sportiva să fie declarată liberă de orice angajament față de FRH.
d. Plata totală cât mai repede cu putință.”
Ce a semnalat David Bodo Ministerului Tineretului și Sportului, prin care a cerut și o îndrumare astfel încât sportiva să înceapă cât mai urgent școala
„Pe data de 14.09. 2015, chiar în prima zi de școală, am fost chemați telefonic de reprezentanții FRH la Brașov pentru a ne informa verbal de intenția de a transfera lotul de sportive născute în 1998-1999 de la Rm. Vâlcea.
Ne-au arătat condițiile în care urma să continue fetele, același model de pregătire, dar care necesita semnarea unui nou contract și care l-ar fi anulat automat pe cel în derulare
Nerespectarea mai multor obligații contractuale din partea FRH, precum neplata indemnizației de efort de mai bine de 2 ani, neasigurarea practică a meditațiilor prevăzută în contractul cu CNOE Rm. Vâlcea, cât și neplata eventualelor investigații medicale, în situația noastră RMN, ne-au dus în pragul analizării mai amănunțite a noilor condiții contractuale oferite.
Țin să menționez că din totalul de 15 jucătoare, componente ale CNOE Rm. Vâlcea, au reușit să convingă doar 5, lucru ce denotă lipsa încrederii părinților în următorul proiect.
Desființarea efectivă a locației Rm. Vâlcea nu permite școlarizarea acolo. Neacceptarea termenilor contractuali și adăugirile propuse de noi noului contract o face exclusă și de la înscrierea la școala din Brașov. Ca să nu încalc un contract încă în derulare (oficial nu s-a reziliat vechiul contract), lucru ce mi-ar atarge multiple daune, mă văd nevoit a aștepta acasă tergiversarea cazului, luându-i-se astfel dreptul sportivei de acest nivel la învățământul obligatoriu prevăzut de lege”
Nelămuririle unui părinte care a avut fata înscris la CNE Rm. Vâlcea
- de ce nu s-a onorat indemnizația de efort de mai bine de 2 ani?
- de ce s-a mutat doar grupa de vârstă 1998-1999
- dacă acesta este un proiect nou, de ce a fost obligată să se transfere doar grupa jucătoarelor din 1998-1999
David Bodo a susținut că nu a avut curajul să-și înscrie fata la altă școală, din moment ce este împiedicată prin contract. Iar pentru că nu a primit un răspuns oficial din partea FRH, tatăl extremei dreapta a declarat că a depus deja o plângere la Parchet și la DNA: „Miroase a abuz. Dacă nu respecți un contract, atunci reziliază-l, toate aceste lucruri nu s-au întâmplat din vina noastră. Domnul Dedu este la tratatment, iar domnul Bocan pasează cazul la juriști. Este sfidare, nu-i interesează. Nu poți să mă obligi să mă duc unde îmi dictezi tu. Ajung la concluzia că nu mai poți practica nici sport la tine în țară și nu ai altceva de făcut decât să plângi, să te închizi în tine sau să pleci. Eu am pierdut totul, i-am distrus viața fetiței mele”.
ProSport a cerut și punctul de vedere al Federației Române de Handbal în acest caz, iar explicațiile oferite au fost următoarele:
1. „Orice copil, tânăr din handbalul românesc este liber să-și aleagă împreună cu părintele / tutorele școala pe care o urmează. Niciun club, federație nu poate decide în numele lor și nici bloca dreptul lor la educație. Astfel, nici în contractul de pregătire sportivă al lui Bodo Ingrid nu există vreo astfel de clauză.
Dacă astăzi nu urmează cursurile niciunei școli este decizia și responsabilitatea părinților săi care sunt singurii în măsură să decidă ce școala urmează Ingrid. Școala este una dintre principalele noastre preocupări și pentru aceasta federația face tot ce poate în limitele legale pentru a-i ajuta pe părinți și copii. Opțiunile pe care le-a avut Ingrid în această toamnă au fost:
– continuarea studiilor la Liceul cu Program Sportiv Râmnicu Vâlcea
– transferul de la Liceul cu Program Sportiv Râmnicu Vâlcea la Liceul cu Program Sportiv din Brașov;
FRH a făcut demersurile necesare pentru ca transferul să fie aprobat de conducerea LPS Brașov, dacă ar fi fost cerut de părinții lui Ingrid.
– transferul la orice altă instituție de învățământ din țară (care se realizează la cererea părintelui cu aprobarea conducerii celor două instituții de învățământ) Situația școlară a lui Ingrid este profund îngrijorătoare și pentru Federația Română de handbal care a și organizat în luna septembrie întâlniri atât cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Brașov, cât și cu reprezentanți ai inspectoratului Școlar Râmnicu Vâlcea, care au explicat părinților prezenți (inclusiv domnului Bodo) condițiile în care se realizează un transfer pe linie școlară și faptul că FRH nu are niciun cuvânt de spus în acest lucru.
FRH nu poate fi făcută nicio secundă responsabilă pentru faptul că părinții nu au făcut demersurile pentru ca Ingrid să fie înscrisă într-o instituție de învățământ.
2. La Centrul Național de Excelență din Vâlcea au fost 15 junioare. Dintre acestea 3 au fost în lotul cu care România s-a deplasat la Campionatul European din Macedonia (Munteanu, Popescu și Bodo). Dintre acestea 3, Munteanu și Popescu au acceptat mutarea la Brașov. După o perioadă, Popescu s-a transferat la CSM București. În acest moment, Centrul National de Excelență Brașov are în grupa de fete 98-99 un efectiv de 14 jucătoare.
3. Contractul de pregătire sportivă a fost încheiat pe data de 27.06.2012 între FRH reprezentată de domnul Cristian Gațu și sportiva Bodo Ingrid asistată de Bodo David în calitate de reprezentant al familiei și Cernica Emilian Dumitru în calitate de reprezentant al clubului de proveniență al sportivei. Cu privire la clauza de acordare a indemnizației sportive au intervenit modificări legislative, Hotărârea de Guvern Nr. 888 din 14 noiembrie 2013 privind modificarea și completarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, modificări care nu au mai permis acordarea acestei indemnizații înainte de momentul încadrării în categoria de vârstă „juniori 1” , Pentru Ingrid respectiv anul competițional 2015-2016.
Această situație este valabilă pentru toți sportivii componenți ai grupei aflate în pregătire la CNE Ramnicu Vâlcea, începând cu momentul intrării în vigoare a HG 888. Nemulțumiri față de efectele sale nu au fost semnalate conducerii federației până la momentul septembrie 2015.
4. Legat de plata investigațiilor medicale:
FRH are încheiat un contract de asigurare medicală care prevede ca și procedură, în cazul unei accidentări, întocmirea unui dosar care să; cuprindă toate cheltuielile avansate de părinți și decontate apoi de către asigurator.
FRH are aici simplul rol de a asigura întocmirea corectă a dosarului, banii fiind virați de către asigurator în contul personal a fiecărui sportiv asigurat accidentat”
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?