Subiectul „Nora Mork”, revoltător pentru CSM București! + Directorul general Gabriela Szabo a explicat în detaliu decizia de suspendare a contractelor de activitate sportivă
Subiectul prezentat de ziarul norvegian NRK, preluat și de ProSport, conform căruia Nora Mork ar putea pleca în vară de la CSM București, dar și faptul că la club a fost ”adesea haos”, în primul rând din motive financiare, a stârnit reacții în România. Gabriela Szabo, directorul general al CSM București, a precizat faptul că absolut nimeni de la publicația respectivă nu a contactat-o pentru a-i solicita un punct de vedere.
Subiectul în sine a provocat un sentiment de revoltă, mai ales că Nora Mork a jucat doar 30 de minute pentru CSM București. Clubul i-a plătit însă salariul la aceeași valoare de 14.000 de euro, a susținut-o tot timpul în perioada dificilă și nu și-a pus niciodată problema de a renunța la serviciile ei.
Gabriela Szabo a admis că la echipă au existat întârzieri la plata salariilor, dar întotdeauna acestea au venit. Handbalistele și-au primit salariile de fiecare dată până la capăt, conform contractelor semnate. Apoi, la echipa feminină, azi mai sunt restanțe de o lună și 24 de zile. Restanțe calculate până când toate contractele de activitate sportivă au fost suspendate, nu doar la CSM București, ci la toate cluburile de drept public de pe teritoriul României.
Într-o discuție cu ProSport, Gabriela Szabo, directorul general al CSM București, a lămurit și subiectul „suspendării contractelor de activitate sportivă”:
„Măsura suspendării contractelor de activitate sportivă poate fi aplicată, așa cum prevede în mod expres și textul de lege invocat anterior, din inițiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. Astfel, una dintre cele mai importante consecințe produse de pandemia de coronavirus este sistarea oricărei activități sportive, în baza art. 2 din Ordonanța militară nr. 1/2020, pe perioada stării de urgență. Practic, toată activitatea CSM București a fost afectată, fiind în imposibilitatea desfășurării obiectului principal de activitate.
Raportat la obiectul contractului de activitate sportivă, practicarea sportului în vederea participării la competiții și îndeplinirea obiectivelor de performanță, suspendarea raportului contractual a intervenit ca o măsură necesară. Mai mult decât atât, remunerația negociată și agreată de către părți se datorează tocmai în schimbul participării la competiții, desfășurării activității de pregătire, precum și activităților conexe, așa cum au fost stabilite prin contractele cu fiecare sportivă în parte”.
Campioana olimpică de la Sydney a punctat faptul că gruparea pe care o conduce este organizată ca persoană juridică de drept public, aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este finanțată din bugetul local. „În aceste condiții, pentru îndeplinirea măsurilor stabilite în sarcina autorităților administrației publice locale, în criza produsă de virusul COVID-19, s-a solicitat prin adresa Primăriei Municipiului București nr. 528/25.03.2020 o analiză a propriului buget, precum și revizuirea obiectivelor, evenimentelor și acțiunilor, în contextul instituirii stării de urgență. Totodată, în ședința Consiliului General al Municipiului București din data de 30.03.2020, bugetul CSM București a fost redus cu 2,8 milioane de lei”, ne-a declarat Gabriela Szabo.
„Suspendarea contractelor a fost o măsură absolut necesară, întemeindu-se în mod direct pe statutul de club sportiv de drept public, și, mai precis, pe finanțarea din fonduri publice locale și justificată prin cauza și obiectul contractului de activitate sportivă”, Gabriela Szabo, director general CSM București
„Contractele semnate pe teritoriul României, sunt guvernate de legile românești. Exemple de la alte echipe din Europa nu au aplicabilitate pe teritoriul României”
„Pentru aceste considerente, dar și pentru a putea desfășura activitatea sportivă după ridicarea restricțiilor impuse de autorități, cu încadrarea în bugetul alocat, ne regăsim în imposibilitatea demarării unor negocieri pentru acordarea unor indemnizații cu titlu compensatoriu, în temeiul art. XV alin. (3) din OUG 30/2020, cu modificările și completările ulterioare. Practic, situația în care s-a regăsit CSM București este mai incertă decât a cluburilor sportive private, motiv pentru care nu ne-am putut angaja în astfel de negocieri”, a continuat fosta mare atletă a României.
Cele mai multe cluburi de handbal din Europa, începând cu Gyor și Rostov Don, au anunțat că au redus contractele sportivelor, pentru o anumită perioadă de timp. „Contractele semnate pe teritoriul României, sunt guvernate de legile românești. Exemple de la alte echipe din Europa nu au aplicabilitate pe teritoriul României”, a lămurit subiectul Gabriela Szabo.
Conducătorul clubului CSM București a mai adăugat faptul că realuarea activității sportive va implica și costuri suplimentare, neprevăzute în proiecția bugetară a clubului, generate de măsurile și condițiile ce vor fi impuse de către autoritățile publice pentru desfășurarea în condiții de siguranță a antrenamentelor și competițiilor sportive.
Cât privește subiectul ”Nora Mork”, pentru a trage și o concluzie, Gabriela Szabo a susținut că va purta o discuție cu starul norvegian pentru a lămuri problemele.