Suedia – România 33-30, în meciul de debut pentru calificarea la Euro 2022. Tricolorii au făcut o repriză secundă frumoasă
România a fost învinsă de Suedia cu 33-30 în primul meci din campania de calificare la Euro 2022 – handbal masculin, desfășurat la Partille. Tricolorii își continuă parcursul în Grupa 8, duminică, de la ora 18:30, cu o partidă în compania selecționatei Muntenegru (Baia Mare).
Suedia – România a început cu un moment care a dereglat ritmul echipei naționale
Selecționerul Rareș Fortuneanu și-a dorit o echipă de „războinici” în Suedia, jucători determinați, cu atitudine, aceasta fiind singura șansă de a mai reduce din diferența de valoare față de adversari. Și a avut-o, în special în repriza a doua, când tricolorii au făcut una dintre cele mai bune reprize din ultima vreme.
Atât Suedia, cât și România au avut absențe importante în loturi, dar fiecare a încercat să valorifice jucătorii pe care i-a avut la dispoziție.
Un moment jenant în tabăra tricoloră în startul partidei a contribuit și mai mult la un debut fulminant al gazdelor. La scorul de 4-3 (minutul 6), un adversar i-a rupt tricoul lui Dan Racoțea. Astfel de cazuri s-au mai întâmplat și vor mai fi și pe viitor. Doar că interul stânga s-a dus la margine pentru a schimba repede tricoul și nu l-a primit imediat, pentru că, pur și simplu, nu a existat unul rezervă imprimat. Handbalistul de la Bidasoa a fost nevoit să aștepte câteva minute până când un alt tricou a fost „confecționat” pe loc, cu leucoplast. Racoțea făcea la momentul respectiv atât atac, cât și apărare. Până când tricoul lui a fost pregătit pe banca tehhnică, Suedia s-a desprins la 7-3, forțându-l pe Fortuneanu să solicite time-out.
Lucrurile nu au revenit la normal nici după această pauză. Suedezii și-au folosit din plin cea mai importantă armă, contraatacul, iar până în minutul 13 s-au desprins la 11-3. Wanne, extrema stângă de la Flensburg, reușise deja 5 goluri până în acel moment. Selecționerul României nu a rezistat și a luat și al doilea time-out. „Nu putem juca handbal! Am luat două goluri pe atac pozițional și restul pe contraatac”, a răbufnit Fortuneanu, care le-a cerut apoi jucătorilor să nu se mai grăbească să arunce la poartă.
După acest iureș al Suediei, România a reușit să stabilieze situația, astfel că până la pauză s-a menținut diferența de opt goluri, 20-12.
România a arătat în repriza a doua că poate juca la fel de rapid ca Suedia
În partea secundă, de la cabine a ieșit o altă echipă tricoloră. Chiar dacă gazdele s-au desprins la zece goluri imediat după pauză, 24-14, România a arătat de aici și până la final că știe la rândul ei să joace rapid, a avut atitudine și istețime și a reușit să-și surprindă des adversara. Pe parcurs, Fortuneanu a făcut și câteva schimbări, încercând să ungă „rotițele” echipei, astfel încât mecanismul să funcționeze tot mai bine. Astfel, rând pe rând, Gabriel Dumitriu, Alexandru Csepreghi, Călin Căbuț, Cristi Ghiță, Marius Sadoveac reprofilat extremă dreapta și portarul Ionuț Iancu au reușit să se evidențieze și să ofere câteva acțiuni și goluri legate. România a început o cursă de urmărire, iar în decurs de aproximativ 15 minute a redus șapte goluri din diferență (24-27).
Suedezii au început să simtă pericolul, tricolorii au încercat să-și ridice și mai mult nivelul, pe final rezultând un meci cu foarte multă adrenalină. Ionuț Iancu a ghicit tot mai des extremele, iar în minutele 53 și 55 a avut două parade unu la unu. România a avut două șanse de a se apropia la două goluri, dar nu le-a fructificat. Au fost, probabil, singurele momente din ultimele 25 de minute ale jocului când ceva nu i-a ieșit. Suficient însă pentru Suedia pentru a se desprinde în învingătoare.
La final, gazdele s-au impus cu 33-30, dar tricolorii au arătat, de această dată, că sunt în „business” și chiar au șanse să prindă Euro 2022 dacă vor continua cu Muntenegru de unde au rămas cu reprezentativa nordică.
Suedia – România 33-30 (20-12)
Aggefors, Johanesson; Nilsson, Darj 3, Pettersson 3, Gottfridsson 4, Lagergren 5, Wanne 9, Lindskog, Persson 1, Jeppson 2, Claar, Jonsson, Chrintz, Pellas 5, Carlsbogard 1
Popescu, Iancu; Csepreghi 3, Fenici, Sadoveac 3, Ghiță 4, Bujor 4, Szasz 1, Negru 4, Racoțea 1, Dumitriu 6, Thalmaier, Fotache, Botea, Căbuț 4, Dedu