Aihan Omer a fost numit, săptămâna trecută, selecționer al României, având ca principal obiectiv calificarea la Campionatul Mondial din 2017. Antrenorul revelației Ligii Naționale, CSM Călărași, a fost învestit în noua funcție cu aproximativ trei săptămâni înaintea primei acțiuni oficiale, „dubla” cu reprezentativa statului Kosovo, din precalificările CE 2018. La puțin timp după ce a fost numit selecționer, Aihan Omer a venit și cu primele mari surprize: Alin Șania, Marius Stavrositu, Rudi Stănescu, Marius Novanc și Laurențiu Toma au fost readuși la națională după o lungă perioadă de absențe.
Alin Șania (31 ani) revine la echipa națională după o pauză de patru ani, ultimul său meci oficial pentru națională fiind disputa din barajul de calificare la Mondialul din 2011, Rusia – România, în care tricolorii au obținut un succes istoric și s-au calificat la turneul final din Suedia. „Sincer, speram să fiu convocat. Am traversat o perioadă foarte bună în ultima vreme (n.r. CSM Călărași, echipa la care evoluează a ajuns pe podiumul Ligii Naționale). Numai la noi se spune că dacă ai depășit 30 de ani ești bătrân, însă afară sunt jucători care evoluează la naționale și la 40 de ani. Cel mai bun exemplu este Cutura de la HCM Constanța care a fost convocat la naționala Serbiei la 39 de ani. S-a început o nouă reconstrucție a naționalei, dar de această dată o reconstrucție a performanțelor. Iar pentru acest lucru este nevoie un lot echilibrat, format inclusiv cu jucători cu experiență. La națională sunt convocați jucători din toate categoriile de vârstă, handbaliști cu experiență, băieți care au ajuns la maturitate, gen Șimicu, Csepreghi, dar și câțiva tineri care să crească lângă ceilalți„, a declarat, pentru ProSport, Alin Șania.
„Pentru mine, un sezon în Divizia A a fost un an de sacrificiu”
Interul stânga susține că nu și-a luat niciodată adio de la echipa națională, chiar dacă după experiența din Bundesliga a făcut un pas înapoi, venind în liga secundă în România. „Fiecare face în viață anumite alegeri. Pentru mine, un sezon în Divizia A a fost doar un an de sacrificiu, dar am venit de la începutul proiectului CSM Călărași. Mă simt foarte bine aici și sper să continuăm la același nivel pe care l-am atins în prima parte a sezonului. Toată lumea spunea că ne vom bate pentru locul 13 cu Suceava, dar lucrurile sunt schimbate în bine. Suntem însă conștienți că trebuie să fim constanți”, a precizat Alin Șania.
Deși România a prins două turnee finale în ultimul deceniu, iar el a fost considerat unul dintre cei mai valoroși jucători din generație, Alin Șania nu a jucat încă niciun meci la un Campionat Mondial. „Poate a treia oară este cu noroc și pentru mine. Mondialul din 2009 l-am ratat din cauza unei accidentări, iar în 2011 au fost niște chestii mai ciudate (n.r. a fost într-un conflict cu Vasile Stângă, selecționerul de la acea dată lăsându-l acasă pentru că n-ar fi fost bine pregătit). M-aș bucura ca acum să prind în sfârșit un Campionat Mondial. La câte campanii de calificare am participat cred că mi-ar prinde bine și o prezență la un turneu final”.
Alături de Alin Șania, Aihan Omer i-a readus la lot după o pauză lungă pe Laurențiu Toma, Rudi Stănescu și Marius Stavrositu, handbaliști care sunt constanți la HCM Constanța de câțiva ani, adică joacă la un nivel foarte ridicat, și care au colaborat foarte bine cu selecționerul în urmă cu câțiva ani. Pentru meciuruile cu Kosovo din 29 octombrie și 1 noiembrie, selecționerul a convocat și șase handbaliști de peste hotare: Șimicu, Criciotoiu, Csepreghi, Ghiță, Ghionea și Racoțea.
Lotul României
Stănescu, Pralea, Sopca – portari; Ghionea, Toma, Buricea, Pavel – extreme; Savenco, Novanc, Iancu – pivoți; Șimicu, Racoțea, Șania, Criciotoiu, Ghiță, Grigoraș, Csepreghi, Stavrositu – linia de 9 metri.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER