Gheorghe Tadici (60 ani) este noul selecționer al naționalei feminine, după ce a fost validat ieri de Consiliul de Administrație al FRH. Tehnicianul Zalăului revine pe banca primei reprezentative după o pauză de patru ani și are ca obiectiv principal calificarea la JO de la Rio de Janeiro 2016. Tadici a stat de vorbă cu ProSport și și-a prezentat noua strategie pentru următorii patru ani.
Cu ce planuri plecați la drum? Începem reconstrucția echipei naționale alături de toți ceilalți colegi din Liga Națională. Este nevoie de o colaborare, de o negociere corectă în luarea deciziilor, astfel că îmi doresc o comunicare permanentă cu jucătoarele și cu toți antrenorii principali și secunzi din Liga Națională. Comisia Tehnică trebuie repusă în drepturi, de munca antrenorilor la cluburi depinde și revenirea naționalei. Ședințele nu vor mai fi bianuale, iar înainte de fiecare acțiune a naționalei sau după antrenorii pot veni cu propuneri.
Ce vă propuneți în noul mandat? O selecție obiectivă, să creez o atmosferă de seriozitate și disciplină în teren, o bună legătură pe verticală, de la loturile de cadete, junioare, până la Centrul de Excelență. Foarte mulți au fost sceptici vizavi de viitorul handbalului feminin, dar eu cred că putem alcătui o națională foarte bună, cu jucătoare de mare experiență până la cele mai tinere. La o primă evaluare, cred că sunt 30-32 de handbaliste care pot fi convocate la lot. Am cerut să formăm și lotul B, care să fie un tampon între lotul de senioare și tineret.
„Nu sacrific reconstrucția pentru rezultate intermediare”
Obiectivul va fi îndreptat doar către JO din 2016? Avem o strategie pe cel puțin un ciclu olimpic. Acest lucru cere niște sacrificii de doi ani, la sfârșitul cărora putem reveni în primele 4-6 echipe ale lumii. Rezultatele nu au cum să nu apară. Toți membrii CA-ului au deplâns situația grea în care ne aflăm, dar eu sunt mai optimist. Nu voi merge niciodată la o competiție fără să-mi propun un rezultat. Avem un campionat bun și cred că la fiecare echipă de Liga Națională se pot găsi măcar 2-3 jucătoare pe care să ne bazăm.
Toată lumea se întreabă dacă veți schimba acum generațiile sau mai amânați acest lucru? Indiscutabil că va exista un schimb de generații, dar nu unul disperat. Probabil că echipa se va schimba în proporție de 50%, dar construcția naționalei va continua și în 2013. Oricum, nu voi sacrifica reconstrucția în favoarea unui rezultat intermediar, care poate să fie sau să nu fie.
Se vor regăsi în lot și handbaliste trecute de 30 de ani? Două, poate maximum trei. Avem nevoie și de jucătoare cu experiență, astfel încât să le putem crește pe cele tinere.
Cum percepeți relația cu jucătoarele de la Oltchim, cu echipa campioană… Am avut o discuție cu președintele Petre Berbecaru imediat după ședința CA-ului și am pus la punct o colaborare între club și națională. Am stabilit să facem 8-10 jocuri de verificare între cele două echipe, atunci când ne permite și calendarul internațional, care pot aduce beneficii Oltchimului, dar și primei reprezentative.
Cine va fi antrenorul secund? N-am stabilit, este prea devreme. Nu știam dacă o să fiu validat pentru această funcție, astfel că nu m-am gândit la acest aspect.
Printre altele, președintele FRH, Cristian Gațu, a propus o colaborare pe banca tehnică a celor doi antrenori nominalizați pentru funcția de selecționer, între Gheorghe Tadici și Mariana Târcă
Cum ar putea arăta noua echipă națională Portari: Ungureanu, Tolnai, Nichita, Dedu Extreme stânga: Curea, Dincă, Hotea Extreme dreapta: Burghel, Cruceanu, Nechita, Pârvuț Pivoți: Manea, Ciuciulete, Chintoan, Pop Centri: Neagu, Băbeanu, Marin, Adespii, Țăcălie Interi: Geiger, Druțu, Meiroșu, Buceschi, Joldeș, Vădineanu, Zamfir, Vizitiu, Perianu, Gogoriță, Mihalschi, Briscan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER