Talent avem, ce facem cu el? Naționala de junioare este între cele mai bune 4 echipe din lume, însă linia se trage la senioare

Naționala de handbal feminin (U18) s-a calificat pentru a treia oară în semifinalele unui Campionat Mondial, din cele cinci ediții disputate până în prezent, semn că România este una din fabricile de handbaliste. Cu cel puțin trei prezențe la acest nivel mai sunt doar Franța și Danemarca, Un lucru este astfel evident, că România se mișcă excelent la inițiere în materie de handbal feminin.

  • Rezultatele înregistrate de România U18 la Mondialul din Macedonia
  • grupă: 34-20 cu Argentina, 42-22 cu Uzbekistan, 37-23 cu Macedonia, 27-25 cu Germania, 30-30 cu Danemarca
  • optimi: 28-22 cu Croația
  • sferturi: 36-22 cu Olanda

Statistic vorbind, problemele handbalului feminin au apărut la continuitate, la promovarea celor mai bune jucătoare. Multe jucătoare tinere, înzestrate cu talent, s-au pierdut pe drum. Fie nu au fost crescute adecvat în continuare, fie nu li s-au oferit oportunități, fie nu au fost promovate la timp, cert este că la nivel de tineret, următorul pas al unei naționale de junioare, nu s-au mai obținut aceleași performanțe. Atât generația 88-89, din care face parte Cristina Neagu, cât și generația 94-95, cea a Gabrielei Perianu, care au acces în „careul de ași” la Under 18, n-au mai repetat isprava și doi ani mai târziu. În istoria celor 20 de ediții ale Mondialelor de tineret (under 20), România a ajuns doar de patru ori în semifinale: 1977 – bronz, 1995 – aur, 1997 – bronz, 1999 – aur. Iar la ultimul nivel, al senioarelor, s-a profitat de trei ori de de pe urma celor patru performanțe amintite la Under 20, la Mondialul din 1999 (Norvegia/Danemarca) – locul 4, la Mondialul din 2005 (St. Petersburg) – argint și la Mondialul din 2007 (Franța) – locul 4. Cam puțin având în vedere că durata de viață a unei generații la senioare poate ajunge și la 12-14 ani.  

Generația Gabrielei Perianu a avut doar 15% din volumul de muncă al naționalei aflate în Macedonia

Revenind la actuala generație Under 18, care s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial din Macedonia, după 36-22 cu Olanda, echipa pregătită acum de Aurelian Roșca și Gavril Kozma are un avantaj față de fostele naționale de junioare. „A ajuns aici pentru că a avut un volum mare de pregătire, cu turnee externe. Performanța ascunde în spate multă muncă și pasiune. Spre exemplu, generația 94-95, din care face parte și Perianu, nu a avut nici 15% din acumulările generației 96-97 și s-a dus în jos”, susține Gheorghe Tadici, selecționerul primei reprezentative.


Bazaliu (la minge) este vedeta echipei la Mondialul din Macedia. În „sfertul” cu Olanda a marcat 12 goluri

Cum putem avea grijă, astfel încât această generație să nu se irosească precum altele? Un răspuns îl oferă tot Tadici: „După acest Mondial, echipa de junioare trece la următorul nivel, cel de tineret, care este și anticamera primei reprezentazive. Dacă nu învățăm din greșelile făcute în anii precedenți, progresul tinerelor handbaliste nu va fi constant. Adică, în toamnă să aibă 2-3 acțiuni de pregătire, iar în primăvară alte 2-3 acțiuni. Să nu facem pregătire cu loturile doar cu 10-12 zile înaintea unui turneu de calificare și 3-4 săptămâni înaintea unui turneu final. Lotul de tineret se poate reuni de fiecare dată când se oprește campionatul și pentru prima reprezentativă. Fără turnee de pregătire, fără contacte internaționale, progresie nu va exista”.

„Jucătoare din lotul U18 pot face pasul către echipa mare abia în toamna anului 2015”

Mai multe junioare își depun în aceste zile, în Macedonia, o candidatură serioasă pentru a face pasul către echipa mare în anii ce vor veni. „Dacă merită, le chemăm la echipa de senioare, la un Mondial nimeni nu se uită în cartea de identitate. Pe Neagu am luat-o la un Mondial la 19 ani, pe Perinau tot la 19 ani, Dedu la fel. Și au și jucat. Dacă le duci de ornament să se uite la competiție, mai bine le lași la echipe. În orice caz, acum nu se pune problema să luăm o jucătoare la naționala mare, dar în toamna anului 2015 vârfurile vor fi cooptate în lot. Dacă vor avea o constanță de creștere, atunci 2-3, maximum 4 jucătoare din lotul de junioare se pot regăsi la anul la echipa mare. Tema promovării este o adevărată dibăcie, nefiind făcută la timp și pe valoare poate să dăuneze”, a conchis Tadici.

România U18 înfruntă vineri, de la ora 18:00, naționala similară a Muntenegrului pentru un loc în marea finală de duminică.

Publicat: 31 07. 2014, 12:04
Actualizat: 31 07. 2014, 21:36