Liga Campionilor la handbal feminin se va urmări pe viu în sezonul 2014-2015 în Baia Mare, după ce echipa locală HCM a câștigat în premieră titlul în Liga Națională. Echipa pregătită de Costică Buceschi și-a propus pentru viitorul sezon să acceadă între cele mai bune patru grupări ale Europei, astfel că formația a suferit transformări majore în ultima perioadă. La echipă au fost aduse jucătoare de top, inclusiv trei campioane mondiale, Camilla Herrem (Norvegia), Alexandra Do Nascimento și Barbara Arenhart (ambele din Brazilia).
Dacă în ediția trecută de campionat, HCM avea o singură jucătoare de o altă naționalitate, Gabriela Szucs (Ungaria), în acest moment în lot figurează nu mai puțin de 11 handbaliste de peste hotare. Pe lângă cele patru jucătoare amintite mai sus au mai fost aduse două rusoaice (Ksenia Makeeva, Ekaterina Davydenko), două bieloruse (Liliya Artsiukhovich, Anastasia Lobach), o olandeză (Lois Abbingh), o jucătoare din Macedonia (Elena Gjorgjevska) și o ucraineancă (Yulia Dumanska). Ultima încearcă în această perioadă să obțină cetățenia română.
Ada Nechita a fost printre fruntașe și în concursul olimpic
Pentru a încerca să „lege” cât mai rapid echipa în vederea noului sezon, staff-ul tehnic al echipei HCM Baia Mare a făcut și un team-building de două zile în cantonamentul din Austria de la Kaunertal, desfășurat înaintea primelor meciuri de pregătire. Costică Buceschi & Co n-au avut chiar toate jucătoarele la dispoziție, Vârtic și Aabingh fiind accidentate, Lobach și Dumanska având de rezolvat problema actelor, în timp ce Herrem a fost la naționala Norvegiei. A avut însă un număr suficient de jucătoare pentru a organiza un concurs pe care l-au intitulat „Jocurile Olimpice!”. „Am tot căutat în zonă să facem un fel de team-bulding, aveam ca soluții să mergem cu bicicletele, la rafting sau să urcăm pe un ghețar la 3.200 de metri altitudine. Până la urmă, fetele au fost împărțite în trei echipe și am organizat Jocurile Olimpice”, ne-a povestit Vasile Viman, oficial în cadrul HCM Baia Mare.
Fost rugbyst de națională, preparator fizic
Ideea a fost furnizată de Ștefan Ciuntu, noul preparator fizic al echipei din această vară. În vârstă de 28 de ani, fostul rugbyst al naționalei (34 de selecții) s-a retras brusc din activitate din cauza unei accidentări mai grave și a acceptat oferta echipei HCM Baia Mare. Între timp, Ciuntu a fost și la specializare în Franța. „Astfel de jocuri le-a preluat de antrenorii și preparatorii străini din rugby care au fost în România. El a fost și la cursuri în Franța și am rămas cu toții surprinși ce exerciții se pot face în sala de forță, atunci când a venit cu un alt mod de lucru”, ne-a relatat antrenorul Costică Buceschi. Jocurile Olimpice au însemnat mai multe probe desfășurate pe parcursul a două zile: tir, atletism, exerciții de forță, haltere, handbal, fotbal, rugby, alergari cu saci de nisip, aruncarea mingilor medicinale, etc.
„Cum au arătat cele trei echipe la Jocurile Olimpice”
Gjorgjevska (foto în centru) s-a ridicat la înălțimea coechipierelor din Rusia la proba de tir
La proba de tir, echipa tehnică a HCM-ului a rămas surprinsă de precizia jucătoarelor din Rusia. „Din zece focuri, ele au tras de opt ori 10 și de două ori 9. Au obținut 98 de puncte din 100, iar colegele le-au denumit pe Ksenia și Ekaterina ca fiind lunetistele. Am avut mai multe jocuri de îndemânare, de forță, iar prin aceste jocuri am văzut și ce aptitudini au fetele. Team building-ul a fost foarte bun și pentru comunicare, am vrut să văd cum se susțin fetele între ele, cum reacționează în echipă, iar în final am fost foarte încântat. Fiecare a rămas în priză până la sfârșitul concursului, jucătoarele au fost preocupate de punctaje, de scor”, ne-a povestit antrenorul echipei HCM Baia Mare. Învingătoare a ieșit la final echipa Adei Nechita, care a obținut 15 puncte.
Premierea la sfârșitul „Jocurilor Olimpice” a fost savurată la maximum. Toate cele 15 jucătoare au prins podiumul
Integrarea în echipă a jucătoarelor străine nu s-a terminat
Noile achiziții au început să se adapteze în Baia Mare, dar integrarea în echipă nu s-a terminat a susținut Costică Buceschi: „Este un proces îndelungat, dar avem la echipă jucătoare valoroase, profesioniste, care știu ce au de făcut”. Având în vedere că acum, în lot, se vorbesc mai multe limbi, antrenorul HCM-ului a decis ca limba oficială să fie româna: „Am încercat la început cu engleza, dar trebuia să traducem apoi și în rusă, și în portugheză. Până la urmă am decis ca limba oficială să fie româna. Și eu când am fost în altă parte a trebuit să înțeleg limba țării în care am mers. Jucătoarele au venit în România și trebuie să se adapteze la stilul de viață de aici. Apoi, echipa a fost făcută pe scheletul jucătoarelor din România”. Interesant este faptul că jucătoare precum Herrem, Abbingh, Gjorgjevska și Makeeva au ajuns în Baia Mare cu un bagaj de cunoștințe din limba română. „Fetele sunt precupate să învețe, unele care au știut din timp că vin la noi s-au și pregătit. Spre exemplu, Gjorgjevska a învățat multe cuvinte de la Cristina Neagu, în cantonamentele pe care le-au făcut la Buducnost”, a mai spus Buceschi.
În 15-17 august, HCM va organiza „Baia Mare Champions Trophy”, la care au fost invitate cinci echipe din Europa. Două dintre acestea, Krim Ljubljana și Ferencvaros, se vor afla la startul Ligii Campionilor. La Baia Mare vor mai juca Rostov, Astrakhan și Iuventa Mihalovce, alte trei formații de cupe europene. „Abia după acest turneu ne putem da seama cam pe unde suntem”, a concluzionat Buceschi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER