Teroarea din Germania, descrisă de un român campion în Bundesliga: „Prietena mea însărcinată m-a rugat să nu merg la Mondiale. Își face griji”. Atentatele din capitala Franței, trăite într-un microbuz aflat în drum spre Paris

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 4 poze

„A fost o noapte a fricii”, scrie Bild după ce Germania a simțit pentru a doua oară în 4 zile răsuflarea fierbinte a terorismului. Marți seară, amicalul cu Olanda de la Hanovra a fost anulat cu o oră și ceva înainte de start din cauza unei alerte teroriste. Oamenii aflați în drum spre stadion au aflat vestea de la polițiștii care i-au întors din drum. Jucătorii celor două naționale au mers la o secție de poliție de unde au plecat acasă. Pentru campionii mondiali, coșmarul revenea. Vinerea trecută, Schweinsteiger, Neuer și colegii lor dormiseră în interiorul arenei Stade de France, în timp ce atentatorii ucideau 132 de persoane pe străzile din Paris.

 „Am fost cu echipa la masă și am observat că mai mulți jucători sunt afectați după ce s-a întâmplat în Franța. În urma episodului Hanovra, trebuie să ne facem griji în privința jucătorilor și să implicăm puternic psihologii sportivi”, a dezvăluit Reinhard Rauball, șeful Ligii germane. Meciurile programate în weekend în Bundesliga și 2Bundesliga se vor disputa conform programului, însă cu măsuri de securitate sporite. Fanii sunt sfătuiți să nu meargă la stadion cu artificii, petarde și alte materiale pirotehnice.


Poliția înconjoară stadionul din Hanovra. Partida Germania – Olanda s-a anulat

„Amenințarea pentru Europa și pentru Germania este serioasă, foarte serioasă”, spune ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere după anularea partidei de la Hanovra. În ciuda faptului că informațiile privind explozibili nu s-au confirmat, autoritățile germane refuză să divulge tot ce știu. Preluată de media, starea de incertitudine și de tensiune se transmite și publicului german.

„Chiar dacă suntem la peste 300 de kilometri de Hannover, lumea discută peste tot despre acest eveniment. La sala de forță, pe stradă când merg cu copilul, oamenii dau din cap și spun că nu înțeleg ce se întâmplă”, spune pentru ProSport antrenorul de handbal Herbert Muller. Bărbatul născut acum 53 de ani la Timișoara lucrează la Thuringer, echipă pe care a făcut-o campioană în Bundesliga. El a acceptat să vorbească despre starea de teamă care a cuprins Germania.

Citește continuarea mai jos.


Herbert Muller, pe vremea când antrena în România, la Rulmentul

Forțele de ordine germane caută sub scaunele stadionului din Hanovra

 

Muller recunoaște că este încă afectat de atentatele de la Paris. Vineri seară, el și jucătoarele sale se aflau în drum spre capitala Franței de unde urmau să continue drumul spre Orleans. A doua zi era programat meciul de Liga Campionilor cu Fleury Loiret. „Țin minte că m-au sunat 3 mame de-ale fetelor să mă implore să nu mai mergem să jucăm meciul. Ulterior, am aflat că partida s-a anulat. Am făcut cale întoarsă, iar pe drum am discutat mult cu fetele mele despre direcția în care a apucat-o omenirea. Am sunat-o și pe Alexandrina Barbosa (n.red – jucătoare la Fleury, fostă la Oltchim, Rulmentul și Thuringer) și mi-a spus că nu s-au putut antrena din cauza stresului „, spune Muller. Partida Fleury – Thuringer s-a amânat pentru data de 6 ianuarie.

Antrenorul vorbește română cu accent nemțesc. „Cum poate cineva să tragă așa în mulțime cu un Kalașnikov? Ce e în mintea omenirii?”, se întreabă el. Muller povestește că starea de frică se simte și la Erfurt, oraș de 200.000 de oameni situat în inima Germaniei, la jumătatea drumului dintre Nurnberg și Hanovra: „Duminică a fost un concert, iar măsurile de securitate au fost mult mai mari decât altădată. La un meci de fotbal, poliția a fost omniprezentă. Prezența polițiștilor este vizibilă”.

Vestea că meciul Germania – Olanda ar putea fi ținta unui atentat terorist l-a prins acasă. A dat drumul la televizor și aștepta amicalul contra marii rivale necalificate la Euro 2016. „Chiar voiam să văd partida. Apoi, am aflat la știri că s-a anulat. De-abia atunci am realizat cât de aproape este acest pericol. E aproape incredibil că se poate întâmpla așa ceva în secolul 21. Problema este religia, de aici pornesc multe lucruri”.



Spectatorii părăsesc grăbiți stadionul din Hanovra purtând trei steaguri uriașe ale Germaniei

Muller spune că nu se teme să iasă pe stradă, deși efectul terorii este resimțit în propria casă:  „Imediat după ce s-a anunțat că meciul cu Olanda s-a anulat, prietena mea care este însărcinată și va naște în mai anul viitor m-a rugat să nu mai plec la Campionatul Mondial din Danemarca. Vreau să văd meciurile Germaniei și ale României, dar ea își face griji. I-am zis că voi merge. Știu că e periculos, dar pe de altă parte nu trebuie să acceptăm presiunea lor. Trebuie să ne continuăm viața. Încerc să văd aspectul pozitiv. Trebuie să fim iarăși oameni. Eu sper ca măcar noi, europenii să fim uniți și să luptăm contra radicalismului. În același timp, trebuie să înțelegem că radicalii nu se vor schimba. Mi-e clar că problemele din țările din care provin acești teroriști nu se pot rezolva. Sper însă ca Putin și America să se așeze la masă, să vorbească și să acționeze împreună”.

Muller, cel mai bun antrenor german al momentului
 

Herbert Muller este probabil cel mai valoros tehnician din handbalul german (feminin) din ultimii ani, având în vedere că a câștigat mai multe titluri la rând cu Nurnberg și Thuringer. Cu această ultimă formație, antrenorul româno-german a fost foarte aproape de semifinalele Ligii Campionilor în sezonul 2013-2014. Pentru aproximativ un an și jumătate, Herbert Muller a antrenat și în România, formația Rulmentul Brașov. Cu echipele germane pe care le-a pregătit, antrenorul român a fost adversarul mai multor formații din România. În sezonul 2007-2008, Muller și Nurnberg au reușit să oprească Oltchim din drumul spre semifinalele Ligii Campionilor, deși campioana Germaniei la vremea respectivă nu mai avea nicio șansă să meargă mai departe. În prezent, Herbert Muller este și selecționerul Austriei.

Publicat: 18 11. 2015, 20:51
Actualizat: 19 11. 2015, 13:22