Dinamo București a câștigat cu 26-23 derby-ul etapei a 10-a a Ligii Naționale cu CSM București, rezultat în urma căruia situația la vârful clasamentului a devenit din nou echilibrată: primele 5 echipe sunt despărțite de 3 puncte. Partida s-a încheiat însă cu discuții aprinse pe tema arbitrajului și a continuat joi cu un „test grilă” propus de Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal de la CSM București.
Tot acest nou scandal are următoarele coordonate: arbitrii Georgescu și Moldoveanu (ambii din Constanța) și patru formații incluse în „scenariu”, Potaissa Turda, HC Odorhei, CSM București și Dinamo București. Toate discuțiile au plecat de la faptul că arbitrii au condus pro-Turda partida de campionat Potaissa – HC Odorhei, joc disputat luni (scor 27-23), iar la nici 48 de ore au fost trimiși să conducă și jocul dintre CSM București și Dinamo. Ambele partide s-au desfășurat în cadrul aceleași etape, iar Georgescu și Moldoveanu au fost delegați chiar și în ciuda faptului că HC Odorhei a trimis la FRH o contestație, în care ar fi identificat nu mai puțin de 22 de greșeli în favoarea echipei Potaissa Turda!
„În ultimul meci din campionat echipa noastră a trebuit să înfrunte nu numai adversarul, dar și arbitrajul. Am analizat cazul și am făcut raport suplimentar. În etapa a X-a a Ligii Naționale HC Odorhei a fost învinsă la 27-23 pe terenul Potaissei Turda. În timpul partidei s-a simțit că cuplul de arbitri Adrian Georgescu – Mihai Moldoveanu a avut mai multe decizii tendențioase.
La o zi după meci clubul nostru a analizat înregistrarea partidei, în baza căruia a formulat un punct de vedere, totodată atașând și fazele unde cei doi arbitri au luat decizii greșite. Nu am putut trece neobservat peste această întâmplare, deoarece a reieșit că arbitrii au favorizat pe echipa gazdă, astfel infuențând clar rezultatul final. Fazele în care cei doi arbitri au procedat greșit, au fost înaintate Comisiei Centrale de Arbitri. În cursul analizei am observat 27 de decizii greșite sau puse sub semnul întrebării, luate de arbitri. Acest număr este oricum mare în sine, dar prin aceste decizii greșite Potaissa Turda a fost favorizată de 22 de ori, în timp ce echipa noastră numai de 5 ori”, se precizează în comunicatul HC Odorhei.
La partida CSM București – Dinamo cei doi arbitrii au comis greșeli în ambele părți, fără a influența însă rezultatul final. Totuși, o decizie luată la mijlocul reprizei secunde i-a scos din sărite pe oficialii de la CSM. La scorul de 15-14 pentru Dinamo, arbitrii l-au eliminat 4 minute pe Nicușor Negru pentru că ar fi înjurat. Echipa lui Eliodor Voica s-a desprins la 19-14 în acest interval, iar partida a fost practic jucată. „Nu arbitrajul ne-a învins, am jucat foarte prost, dar a fost acel moment cu eliminarea lui Nicușor Negru, spun eu greșită. Ne-au lăsat în 5 oameni timp de 4 minute, iar jocul s-a rupt. Statistic, noi jucăm foarte bine în repriza a doua, dar la eliminarea de 4 minute a lui Negru s-a rupt echilibrul”, și-a exprimat nemulțumirea Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal de la CSM București, care a și postat pe pagina de Facebook un TEST GRILĂ‚ și câteva considerații cu trimitere și la Daniel Georgescu, vicepreședintele FRH și la Potaissa Turda:
„Cuvintele adresate arbitrilor de domnul Georgescu în timpul și mai ales în pauza meciului sunt din partea:
Câștigătorul va primi o excursie la Turda, un tărâm magic, cu gazde extrem de primitoare și binevoitoare, care se asigură că ai totul la dispoziție. La cerere au și un cartonaș roșu, se pare luat din mâna cuiva, pe care puteți scrie și alte dorințe”
Referirea făcută la Turda și la cartonașul roșu îl vizează pe Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa. Acesta i-a smuls cartonașul roșu arbitrului Robert Harabagiu la partida Potaissa – Dinamo, desfășurată în urmă cu ceva timp
„Nu este normal ca vicepreședintele FRH (n.r. Daniel Georgescu) să fie implicat la un club aflat în competiție (n.r. Dinamo). La fel de anormală este poziția dânsului la Comisia Centrală de Arbitri„, a mai spus, pentru ProSport, Bogdan Vasiliu.
Daniel Georgescu, vicepreședintele FRH, s-a arătat surprins de reacțiile lui Bogdan Vasiliu și a replicat. „Ca să le spun ceva arbitrilor, trebuia să intru în dialog cu ei. Ori eu am stat tot meciul lângă domnul Constantin Căliman (n.r. director general la CSM București), iar în pauză am rămas în sală și am discutat cu foști și actuali oficiali din handbal, în timp ce arbitrii au fost la cabine. Am fost văzut pe toată perioada pauzei numai în sală. Mă pufnește și râsul pentru ce sunt acuzat”, a declarat Daniel Georgescu.
Oficialul FRH a mai precizat faptul că „am fost ales vicepreședinte al FRH din calitate de președinte al echipei de handbal Dinamo, iar contracandidații mei au fost Ali Nurhan, președinte la HCM Constanța, și Andrei Maioreanu, președinte la Energia Tg. Jiu. La fel, Ali Nurhan și Ioan Gavrilescu au fost vicepreședinți FRH în mandatul lui Cristian Gațu fiind și în același timp oficiali la cluburile pe care le-au condus. Apoi, vreau să-l anunț pe domnul Vasiliu că funcția de vicepreședinte FRH nu este executivă, ci imi dă dreptul la un vot în Consiliul de Administrație. Și nu merg doar la meciurile lui Dinamo, am fost și la Steaua – Vaslui și la Ploiești – Minaur și la alte multe partide. Este păcat că nu știe să piardă”.
Totodată, Daniel Georgescu a susținut că nu are nicio legătură cu Comisia Centrală de Arbitri, după ce în vară se votase să fie un fel de supraveghetor al activității arbitrilor: „Nu am nicio legătură cu Comisia Centrală de Arbitri, cu Comisia Centrală de Observatori, delegările le aparține în totalitate acestora și sunt vizate de secretarul general (n.r. Mihail Bocan). Subsemnatul nu este implicat cu nimic, doar sesizează atunci când apare o problemă în calitate de membru al Consiliului de Administrație”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER