Top 5 motive care-l îngrijorează pe Florentin Pera înainte de startul Euro 2024 la handbal feminin. Cum arată lotul tricolorelor. SPECIAL
Echipa națională de handbal feminin antrenată de Florentina Pera, care va evolua la EURO 2024, va juca primul său meci din acest turneu, contra Cehiei, vineri de la ora 19.00.
La Campionatul European – EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie în Austria, Ungaria şi Elveţia, echipa României va evolua în Grupa B, alături de Cehia (pe care o va întâlni pe 29 noiembrie), Muntenegru (1 decembrie) şi Serbia (3 decembrie).
Florentin Pera are motive de îngrijorare înainte de startul Euro 2024 la handbal feminin. Cum arată echipa
Trei dintre naționale vor obține calificarea directă la Mondialele din 2025, alte 11 urmând să obțină calificarea după play-off-urile din aprilie 2025.
Meciurile grupelor preliminare se vor disputa în trei arene: Fonix Arena din Debrecen (6500 de locuri), St. Jakobshalle din Basel (6500 de locuri) și Olympiahalle din Innsbruck (8500 de locuri).
Partidele grupelor principale (Main Round) vor avea loc la Debrecen și Viena – Wiener Stadthalle (10000 de locuri), ultima urmând să găzduiască și weekendul finalelor.
La ediţia din 2022 (Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia), România a ocupat locul 12. Dacă atunci obiectivul era 1-8, acum acesta e 1-12.
Ce-l preocupă pe Florentin Pera?
ProSport a realizat un Top 5 al lucrurilor care ne sperie înainte de acest turneu final.
1. Avem cel mai slab lot din participarea României la turneele finale, din care lipsesc două nume care ne-ar fi putut ajuta în Ungaria: Eliza Buceschi și Cristina Laslo. De asemenea, Crina Pintea și Cristina Neagu nu mai sunt la națională, și-au anunțat retragerea, dar continuă să evolueze la CSM Buucrești.
2. Dispunem de cea mai mică medie de vârstă din toate cele 24 de echipe prezente, fix 24 de ani. Înseamnă ceva pentru viitor, dar groaznic pentru prezent unde lipsa de experiență s-ar pitea să ne coste.
3. Sistemul de calificare în Main Round este mai dificil ca la precedentele turnee. S-a mărit cu 8 naționale sistemul de desfășurare, iar ca să treci de grupe trebuie să fii pe primele două poziții din patru echipe. Până acum putea merge și de pe locul 3, dar acum nu se mai poate.
4. Multe dintre handbaliste nu evoluează la echipele de club din pricina invaziei de jucătoare străine, iar Florentin Pera are mari probleme în acest sens.
5. Forma de moment. Cu doar o săptămână înainte de start, selecționata condusă de Florentin Pera a jucat în turneul amical Golden League și a suferit trei înfrângeri în fața Olandei, Danemarcei și Norvegiei. 113 goluri a primit România în ultimele trei meciuri la Golden League, având o medie de peste 37 de goluri pe partidă: România – Olanda 26-41, Danemarca – România 35-25 și Norvegia – România 35-27.
Cum arată lista trimisă la EHF?
Lotul României pentru Campionatul European de handbal feminin:
- Portari: Bianca Curmenț (Corona Brașov), Raluca Kelemen (SCM Rm. Vâlcea), Daciana Hosu (CSM București)
- Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Corina Lupei (Dunărea Brăila)
- Interi stânga: Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Sorina Grozav (Rapid București), Ștefania Stoica (Rapid București)
- Centri: Alisia Boiciuc (Corona Brașov), Rebeca Necula (SCM Rm. Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila)
- Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Rm. Vâlcea)
- Extreme dreapta: Oana Bors (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița)
- Pivoți: Mirabela Coteț (Dunărea Brăila), Ștefania Jipa (Gloria Buzău), Lorena Ostase (Rapid București)
Foto: Facebook / FR Handbal