Trei antrenori români nominalizați pentru a prelua naționala după dezastrul de la Campionatul Mondial: „Vreți să vă spun ce rezultate au avut în ultimii ani?”
România a încheiat sub orice critică Mondialul din Japonia, cu o înfrângere în fața naționalei țării gazde cu 37-20. În trei meciuri disputate în ultimele patru zile, tricolorele au acumulat un golaveraj „minus 38”, arătând fără nicio exagerare ca o națională din lumea a treia!
„Cred că mă simt la fel cum se simt toți oamenii implicați în handbal, toți cei care încearcă să producă handbal pentru România de mai puțin sau de mai mulți ani. Cred că niciodată nu am fost atât de mâhnit după o competiție, indiferent cum s-a terminat, nici după cea din 2001 (n.r. România a terminat atunci pe locul 17)”, a declarat Gheorghe Tadici la DigiSport.
Fostul selecționer spune că se impune o analiză a întregului handbal românesc, nu doar o analiză a reprezentativei feminine: „Uitați-vă unde sunt celelalte cinci naționale în momentul de față și urmează și Mondialul la tineret fete în România. Să facem o analiză corectă și să revenim pe baze mai solide”.
Tadici a rămas pe poziție în ceea ce privește demisia în bloc a membrilor Consiliului de Administrație, declarație pe care a oferit-o ieri pentru ProSport: „Am cerut demisia în bloc încă din luna august, înainte de Supercupa României la Brașov, când patru naționale erau deja jos și am avertizat atunci că urmează și Campionatul Mondial de senioare. Atunci când junioarele s-au dus în grupa a doua valorică, ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria handbalului românesc. Atunci era vorba de patru naționale, acum consider că avem cinci din șase. Ar trebui să lăsăm deoparte anumite interese, iar onoarea ne obligă la o demisie în bloc, în principal a celor care nu au avut timp se uite ce se întâmplă și s-au ascuns după deget”.
Vorbind despre o posibilă plecare a lui Tomas Ryde, Tadici a susținut: „Nu este apanajul meu și nici treaba Comisiei Tehnice, care de la primul mandat al lui Ryde încoace nu a mai fost consultată. Și din acest motiv, dar și din altele consider că direcția în care ne îndreptăm nu este bună și trebuie să strângem rândurile, să vedem ce se întâmplă în jurul acestor echipe naționale”.
Tadici: „Cred că timpul meu a trecut, poate cu ceva sfaturi mai pot ajuta, dar nu din interior, de acolo”
Fostul selecționer a exclus varianta de a reveni la echipa națională. „Nu am avut discuții de niciun fel. Cred că timpul meu a trecut, poate cu ceva sfaturi mai pot ajuta, dar nu din interior, de acolo. Atunci când mi-am dat demisia, am spus că am lucrat cu niște antrenori tineri pentru a exista continuitate, acesta a și fost raționamentul. Sigur că nu s-a vrut!”
Tadici a mai spus că în handbalul românesc sunt azi antrenori români care pot conduce naționala feminină: „Vă dau numele unor antrenori, argumentele lor sunt rezultatele pe care le-au făcut în handbalul feminin în ultimii 6-8 ani. E un Roșca (n.r. titlul mondial cu generația 96-97 la U18 în urmă cu 5 ani), e un Pera (n.r. titlul cu Vâlcea în ultimul sezon și lider azi în Liga Națională, într-o competiție cu CSM București), e un Burcea (n.r. titlul în Cupa EHF în 2018 cu SCM Craiova). Vreți să vă spun și rezultatele pe care le-au făcut?”.
România a terminat pe locul 12, dar jocul arătat a fost departe chiar și de această poziție. O victorie la ultima fază cu Ungaria (28-27) a fost însă suficientă pentru ca naționala să ajungă aici. Naționala feminină mai are însă o șansă să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după locul 4 de la Euro. Tricolorele vor juca în martie 2020 cu echipele clasate pe locurile 4-5 la Mondialul de la Kumamoto.