Ultimatumul lui Gațu pentru Radu Voina:** „Califică naționala la JO din Londra sau pleacă”
Locul 13 ocupat de reprezentativa feminină de handbal la Mondialul din Brazilia îi provoacă încă insomnii lui Cristian Gațu, președintele federației. După câteva zile libere petrecute în sânul familiei, șeful handbalului românesc s-a întors pus pe fapte mari. „Mai rău decât în 2011 nu are cum să fie, adică să revedem aceeași evoluție slabă a naționalei feminine de la Mondiale sau jocul lamentabil făcut de tricolori cu Luxemburg în preliminariile Campionatului Mondial 2013”. Un alt obiectiv pe care Gațu și l-a trasat pentru acest an este constituirea Ligii Profesioniste de Handbal.
Domnule Gațu, ce s-a întâmplat, de fapt, în Brazilia, de am terminat pe 13? Oamenii au avut alte așteptări…
N-am mai simțit acea forță de grup, obligatorie pentru a scoate un rezultat pe măsura așteptărilor. Atitudinea și modul deficitar în care fetele au abordat jocurile cu adversari mai slabi ne-au costat.
Nu vi se pare cam mare diferența într-un singur an, de la locul 3 la Europene la locul 13 la Mondiale?
Am avut șansa unei grupe abordabile și a unui program bun. Am început cu adversarii mai slabi, lucru care ne-ar fi permis o creștere progresivă a formei sportive, însă abordarea a fost constant negativă. Astfel, după cinci meciuri în grupă, în loc să creștem, am intrat într-o groapă psihologică. De pomană a mai intervenit psihologul înaintea meciului cu Croația.
„Am ajuns remorca Oltchimului”
Care ar fi explicațiile pentru această cădere bruscă?
N-aș vrea să pun această situație pe seama celor patru titulare care au absentat în Brazilia, deși a contat și acest aspect. Am avut doar 10 zile de pregătire pentru Campionatul Mondial și, din păcate, am ajuns remorca Oltchimului. Obiectivul lor se întinde pe durata a 8-9 luni, astfel că nu mai sunt spații de pregătire și pentru echipa națională.
În trecut, inclusiv federația a militat pentru ca majoritatea handbalistelor de valoare să joace la aceeași echipă de club, pentru a avea o națională mai omogenă la turneele finale…
Fetele erau în străinătate când au fost readuse în campionatul României. În toți acești ani s-a mai schimbat și mentalitatea jucătoarelor. Aceasta nu este o pastilă, ci îți este oferită de societatea în care trăiești.
Radu Voina a fost acuzat de Gheorghe Tadici că a dus echipa fără tonus la Mondiale…
Jucătoarele au venit la Trofeul Carpați din plin sezon. S-au pregătit trei zile acolo, plus alte trei zile de pregătire fizică pentru menținerea tonusului la Moeciu. Apoi s-a plecat în Brazilia.
Au mai fost discuții și în privința selecției, că s-ar mai fi putut naște câteva idei prin consultarea antrenorilor în Comisia Tehnică…
Comisa Tehnică este decorativă. Am convocat-o pentru analiza echipei de băieți după Mondialul din Suedia 2011 și n-a fost capabilă să facă o propunere de înlocuire pentru Vasile Stângă. Apoi, la feminin, în 2009, cu ocazia Trofeului Carpați, am convocat în scris Comisia Tehnică și s-au prezentat două persoane, Gheorghe Tadici și Gigi Ionescu.
Aveți vreun regret după Mondiale?
Îmi pare rău că n-am plecat de la început la Campionatul Mondial. Poate sesizam anumite probleme, poate mă și implicam.
„Acum le cer să bată și Franța la ea acasă”
Nu mai este mult și vine și turneul preolimpic, ultima noastră șansă de a ajunge la Olimpiadă. Se mai poate schimba ceva față de Mondiale?
Am beneficiat de bonusul locului 3 obținut la Campionatul European tot cu Radu Voina în postura de antrenor. Așa cum a fost cu Tadici în ciclul olimpic precedent, când a ratat calificarea la CE 2006 și l-am păstrat în funcție până la Beijing, în contract având o medalie olimpică, așa vom proceda și cu Radu Voina, care are același obiectiv pentru Londra 2012. Nu mi se pare fair-play să i se ceară acum demisia. Consiliul de Administrație poate cere rezilierea contractului doar dacă se consideră că nu mai sunt șanse de calificare la JO. Dacă se ratează Londra, normal că trebuie să ne schimbăm complet strategia.
Cum apreciați șansele de calificare?
Acum, nu numai că le cer să ne calificăm la Jocurile Olimpice, dar au ca obiectiv să bată și Franța la ea acasă. Cum? Nu știu, dar trebuie să facă în așa fel încât să spele rușinea de la Mondiale, când am pierdut cu 19 goluri.
Huțupan: nici jucătoare, nici antrenoare la lot
Luminița Huțupan și-a anunțat revenirea în activitate. Poate fi o soluție și pentru națională?
La dorința ei am retras-o din echipa națională și nu se pune problema să mai joace la lot. Mă bucură că revine în activitate, dar își asumă și un mare risc. N-aș vrea să ajungă în situația lui Gruia, care, după ce s-a retras de la națională din postura de campion mondial, într-un meci la Ploiești publicul i-a strigat „boșorogule!”.
Dar va rămâne antrenor secund?
Nu știu dacă mai poate să fie antrenor secund la națională din moment ce va fi activă și nu știu nici dacă mai poate să revină apoi în funcție.
Gațu despre Steaua:
„Ar trebui să-i doară pe toți cei care au fost la Steaua de-a lungul timpului pentru cum a ajuns echipa în prezent. Din păcate, Steaua va intra din nou în istorie, dar de această dată rușinos. Echipa nu a retrogradat niciodată în liga secundă, acum însă nu cred că mai are nicio șansă să scape”
Gațu despre meciul „tricolorilor” cu Belarus:
„Este un meci foarte important pentru actuala generație. Cele două meciuri test cu Serbia, din decembrie (n.r. – 31-31 și 25-24), ne-au creat o doză de optimism. Înaintea jocurilor din Serbia nu le dădeam foarte multe șanse de calificare băieților. Încă mai aveam pe scoarță evoluția lor lamentabilă cu amatorii din Luxemburg”
Gațu, inspirat de Liga lui Mitică
După câteva tentative eșuate, handbalul va avea Ligă Profesionistă din sezonul următor. Federația a dat termen cluburilor să constituie LPH până în luna mai, astfel încât să poată fi validată în Adunarea Generală.
Pentru ca o grupare să obțină licența de club profesionist, aceasta va trebui să îndeplinească mai multe condiții: să aibă minimum șapte jucători angajați cu contract de muncă de handbalist, să aibă în proprietate sau să prezinte un contract de închiriere pentru o sală de joc și să prezinte garanții financiare înaintea startului de sezon. Sub noua organizare, cluburile vor putea să facă licitație pentru drepturile TV.
În discuțiile preliminare de până acum s-a ridicat și problema plafonului salarial, președintele FRH, Cristian Gațu, având și o explicație: „Jucătorii sunt plătiți ca profesioniști și se comportă ca amatori”.
Dacă președinții vor vota, atunci în statutul LPH ar putea fi prevăzut un maxim salarial: cel mult 3.000 de euro la masculin și 4.000 la feminin, la care s-ar putea adăuga 50% pentru jucătorii de lot național. „Contractele pe criteriile de performanță îi pot stimula pe sportivi și poate că astfel n-am mai avea cazuri de jucători nemotivați la echipele naționale”, a punctat Gațu.
O oră și jumătate alături de tricolori!
Naționala masculină va disputa săptămâna viitoare, în compania Belarusului, două meciuri decisive pentru calificarea în barajul pentru Mondialul din 2013. Prima manșă este miercuri, ora 19:00, la București, ocazie cu care Cristian Gațu a făcut apel la fani să vină la sală. „Îi rog pe bucureșteni, ca miercuri, să-și rupă o oră și jumătate din timp pentru a veni la Sala Polivalentă. Am lăsat intrarea gratuită și măcar în amintirea vremurilor de altădată să umplem sala pentru a avea cadrul necesar să învingem Belarus”.