România merge la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2011, programat în Suedia! Băieții lui Vasile Stângă au realizat un miracol sâmbătă, la Chekhov, reușind să bată Rusia cu 37-32 în meciul retur din baraj, după ce pierduseră manșa tur, la București, scor 28-32.
ProSport vă prezintă pașii unei povești memorabile, care va dăinui în istoria handbalului românesc. Chiar dacă în acest caz nu este vorba despre o medalie, rezultatul obținut de tricolori se raportează perfect la starea de fapt a națiunii. Calificarea naționalei masculine la Mondiale ne arată că în România mai există totuși un dram de speranță.
1. Cadou de Crăciun: națională nouă Noua reprezentativă pare că s-a născut peste noapte. În urmă cu aproximativ câteva luni, Aihan Omer era suspendat din funcție, iar Petru Ghervan renunța la interimat. Vasile Stângă s-a „trezit” în funcție pe banca tehnică înainte de Crăciun, preluând din mers o echipă ce părea mică, dar cu ambiții mari. Selecționerul nu a apelat la jucătorii cu ștate mai vechi, ajungând în barajul cu Rusia să conteze efectiv doar pe trei jucători ce au fost prezenți la CM din 2009: Popescu, Jurcă și Ghionea.
2. Ei în lux, noi fără echipe După meciul tur de la București, încheiat 28-32, absolut totul părea pierdut. Cu mici excepții, lumea era deja împăcată că România va rata încă un Mondial, lucru care nu ar fi reprezentat, de fapt, nicio surpriză. În fața tricolorilor stătea o națională care se confundă practic cu Chehovskie, echipă care a jucat în Final 4-ul Ligii Campionilor. În comparație, Novanc, Stamate și Savenco nu erau siguri nici de viitoarele lor echipe. Apoi, Rusia, chiar dacă nu a mai urcat pe podium la ultimele competiții, nu a lipsit de la niciun Mondial din 1964. În schimb, România abia revenise în 2009, după 14 ani de absență.
3. Nu te pune cu Stângă! Baza propriu-zisă a acestei incredibile povești a fost pusă înaintea meciului retur de la Chekhov. Totul s-a născut din încăpățânarea unui om învățat cu mari succese de-a lungul timpului, Stângă, care a refuzat să creadă că istoria unei calificări s-a terminat atât de repede, dar și din elanul unor tineri handbaliști români, gata să demonstreze că unele rezultate obținute la nivel de cluburi nu au fost întâmplătoare. Și cum măsura valorii este dată în general de un turneu final, a venit și răbufnirea de orgoliu…
4. Știu de vorbă bună Simple discuții avute înainte de meci, dar pline de semnificații, i-au încărcat cu energie pe jucători. „Sunteți o generație care trebuie să scoată handbalul românesc din impas. Sunteți ultimii mohicani care pot face asta”, le-a transmis, printre altele, Stângă înainte de meci. Alexandru Csepreghi, numărul 1 sâmbătă, a avut parte de un tratament special. „Ce diferență este între tine și Karabatic? Aveți același șut, și fizic nu sunteți diferiți”, i-a transmis Stângă handbalistului. Răspunsul venit la sfârșit de la Rareș Jurcă spune practic absolut totul despre cum Csepreghi, dar și ceilalți au recepționat mesajele: „Ați văzut? Nu e nicio diferență”. Deznodământul? România a jucat fantastic, s-a impus cu 37-32 și a ajuns din nou la Mondiale.
FILMUL MECIULUI MIN. 16: Românii se desprind la 8-4 Min. 27: Scorul capătă proporții: 14-8 Min. 30: Rusia reduce până la pauză, scor 16-13 Min. 35: Începem tare și actul secund: 21-16 Min. 45: Rușii revin: 23-25 Min. 55: Finalul e de infarct. Este 31-29. Șania și Csepreghi înscriu apoi goluri de generic: 35-30 Min. 60: Golul lui Ghionea din 7 metri duce România la Mondiale
Suntem în cărți și pentru JO 2012
Prin calificarea la CM 2011, România și-a sporit șansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra (2012). Turneul final din Suedia asigură practic câteva locuri la Olimpiadă. Chiar dacă nu obține un loc pe podium, România păstrează șanse reale de a juca în Marea Britanie. Alin Șania (foto) și compania ar putea participa într-un turneu preolimpic, la care ar urma să ia parte și selecționate mai slab cotate de pe alte continente.
Echipele calificate la Campionatul Mondial
Europa: Suedia (organizatoare), Franța (campioană en-titre), Croația, Polonia, Islanda, România, Spania, Serbia, Austria, Danemarca, Slovacia, Norvegia, Germania, Ungaria Africa: Tunisia, Egipt, Algeria Asia: Coreea de Sud, Bahrain, Japonia Oceania: Australia
ª Ultimele trei locuri, cele din PanAmerica, se decid în 22-26 iunie, în Chile ª Tragerea la sorți va avea loc pe 9 iulie, la Goteborg, România putând face parte din urna a patra ª Turneul final va avea loc în 13-30 ianuarie, în opt orașe din Suedia
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER