Umilințele la care a fost supus un antrenor campion mondial. Ioan Băban: „A adus trei medalii la Europene și Mondiale, dar Federația i-a transmis: Ești liber!”

  • Gavril Kozma, antrenor secund al naționalei U18 care a câștigat titlul mondial pe 3 august, a fost dat afară în 2008 de Consiliul de Administrație al FRH, după două medalii cucerite la Europene (2005, 2007) și una la Mondiale (2007) cu generația Cristinei Neagu
  • Ioan Băban a susținut că Roșca și Kozma au fost numiți în fruntea naționjalei U18 numai după ce Cristian Gațu și-a pierdut funcția la Federația Română de Handbal

Aurelian Roșca și Gavril Kozma, antrenorii care au condus naționala de fete Under 18 pe treapta întâi a podimului mondial, sunt printre cei mai reputați tehnicieni din sectorul juvenil, cel puțin în ultimii 15 ani. Până la câștigarea Campionatului Mondiale, cei doi reușiseră să obțină alte medalii la Campionatele Europene sau Mondiale. Roșca și Kozma au ajuns în primăvară în fruntea echipei naționale, după ce ani la rând nu s-au aflat în grațiile Federației Române de Handbal, a susținut Ioan Băban, antrenor cu experiență în Liga Națională și membru în Consiliul de Administrație. „În 2008, când era antrenorul lotului de tineret, domnul Kozma a fost boicotat de la lot de către prieteni. Federația și-a dorit să-l dea afară„, a fost una din declarațiile lui Băban, care a mai spus că „Roșca a plecat de la Centrul Național de Excelență după un an, după ce n-a mai fost plătit”.


Antrenorul Ioan Băban, membru în Consiliul de Administrație, a ținut să lămurească anumite aspecte

Antrenor în ultimii ani la HCM Baia Mare, Dunărea Brăila și Cetate Deva, Ioan Băban, în prezent membru în Consiliul de Administrație, a ținut să evidențieze anumite aspecte din viața echipei naționale de handbal feminin (U18), care de curând a câștigat titlul mondial în Macedonia. „Vă interesează istoria acestei naționale, cum a pornit la drum? Și adevărul despre anumite lucruri?”, ne captează atenția Ioan Băban. „Această generație a pornit la drum în urmă cu aproximativ 5 ani. La început, Lucian Gyulai și Constantin Dincă au făcut selecția în țară. Mai întâi s-au făcut selecționatele seriilor, apoi s-a organizat o tabără unde federația a adunat cele mai bune fete, dar și selecția pentru Centrul Național de Excelență”, începe povestea antrenorul băimărean, care apoi ține să evidențieze meritele lui Dincă și Doldurea pentru performanța din Macedonia: „Personal, după Mondiale, i-am sunat să-i felicit pe Dincă și Doldurea. Nimeni nu făcuse acest lucru până atunci”.


Gavril Kozma și Aurelian Roșca, cuplul de aur de pe banca tehnică a naționalei U18

Numirea lui Aurelian Roșca și Gavril Kozma la cârma naționalei în această primăvară a însemnat un moment de cotitură, apreciază Băban. „Amândoi au dovedit de-a lungul timpului că sunt meseriași, dar am reușit să-i punem antrenori când Gațu nu mai era președinte la Federația”, este declarația surprinzătoare făcută de tehnician, care a mai spus că în fruntea Centrelor de Excelență au fost numiți oameni, în ultimii ani, fără niciun concurs: „Acolo a fost baiul, acolo am suferit, la modul cum au fost puși anumiți oameni la Centrul Național de Excelență. Poate vă întrebați de ce Buceschi, Perianu, Pricopi, Dedu și acum Bazaliu n-au ajuns la CNE”. Ioan Băban a susținut în legătură cu existența Centrului Național de Excelență că în 2008, la Comisia Tehnică, a propus „să înființăm 4-5 centre în țară cu aceeași sumă care o cheltuim la Rm. Vâlcea. Am propus modelul danez, să facem Centrele de Excelență pe perioada vacanțelor școlare. Așa nu mai pierdeam niște fete”.

„Lui Kozma nu i s-a spus nici măcar un mulțumesc”

O idee susținută mai sus de antrenorul băimărean, faptul că Aurelian Roșca și Gavril Kozma n-ar mai fi fost doriți de Cristian Gațu, a necesitat câteva lămuriri. „Roșca a fost primul director al Centrului, dar a plecat după un an de zile, după ce i-au făcut acolo, după ce nu l-au mai plătit”, a făcut referire Ioan Băban la cazul „Roșca”, precizând apoi că în fruntea CNE au fost aduși oameni fără să fi susținut niciun concurs, fără a fi examinați. Cazul „Kozma” pare și mai șocant după declarațiile antrenorului campion mondial în 2005 cu „tineretul”: „Kozma a luat trei medalii la rând, la Europene și Mondiale (n.r. 2005-2007), dar în 2008 a fost boicotat de către prieteni. Cristinei Neagu nu i s-a dat voie să meargă la Campionatul Mondial de tineret, iar Federația l-a dat afară după turneul final. Kozma a părăsit în lacrimi o ședință a Consiliului de Administrație din 2008, după ce nu i s-a spus nici măcar un mulțumesc pentru faptul că a adus atâtea medalii României. I s-a transmis doar: >”.

„Șapte jucătoare din generația Cristinei Neagu sunt acum la echipa mare”


Cristina Neagu nu a mai jucat la Mondialele U20 din 2008, fiind convocată de Tadici pentru Jocurile Olimpice din Beijing

În urma acestor afirmații, ProSport a stat de vorbă și cu Gavril Kozma, care a afirmat că, în 2008, dacă le-ar fi avut la dispoziție pe Neagu, Vizitiu, Zamfir și Rahnea Niță, România s-ar fi clasat cu siguranță pe podium, ci nu pe locul 10. „Cât timp reușești să vii de la un turneu final cu o medalie, ești cotat cel mai deștept, cel mai de perspectivă, nu neapărat însă și cel mai frumos. Atunci a existat însă prioritatea echipei mari și s-a considerat că Neagu trebuie să fie numai la prima reprezentativă, să reprezinte România la Jocurile Olimpice. Acest lucru a luat mult din puterea de creativitate a echipei. Plus că Vizitiu nu a făcut deplasarea, nerefăcută, Rahnea Niță, care a lipsit motivat, și Cristina Zamfir, prezentată accidentată la momentul respectiv, dar care alerga pe bitum la întoarcerea noastră acasă. Am făcut ulterior o informare de 47 de pagini, așa cum am crezut că se face o analiză, iar suingurul care mi-a luat apărarea a fost domnul Tadici. Oameni care s-au cățărat acolo (n.r. membri în Consiliul de Administrație), chiar dacă nu au contribuit la formarea unei jucătoare, aveau dreptul să judece. Am simțit atunci și lipsa de atașament a președintelui Cristian Gațu și a antrenorului federal Remus Drăgănescu, care până atunci a stat lângă noi”.

Proapăt campion mondial, titlu venit ca o revanșă acum, Gavril Kozma a evidențiat acum ce a lăsat în 2008: „Fără ca lumea să realizeze, din generația de atunci care am pregătit-o cel puțin șapte jucătoare fac parte acum din lotul lărgit al României”. Antrenorul naționalei U18 este convinsă că și din actuala campioană mondială vor ajunfge la echipa mare, într-un viitor, cel puțin șapte jucătoare.

Ce a spus Cristian Gațu


Cristian Gațu a susținut că nu a dat niciodată vreun antrenor afară de la lot

Fostul președinte al FRH, Cristian Gațu, a oferit câteva explicații pe marginea afirmațiilor făcute de Ioan Băban. „Nu eu l-am schimbat pe Gavril Kozma, ci Consiliul de Administrație a decis în privința antrenorilor. Kozma a fost schimbat pentru maniera lui de a se comporta cu sportivele. Nu am avut nimic cu el, drept dovadă că l-am chemat la Centrul Nțaional de Excelență, unde am vrut să-l numim director, dar a refuzat. Mai târziu l-am recomandat antrenor și la HCM Roman, dar de asemenea a declinat oferta. În toate declarațiile pe care le-am dat după titlul mondial, i-am felicitat pe antrenori”, a susținut fostul președinte al FRH. Cristian Gațu a vorbit și despre Aurelian Roșca: „Când era la CNE el avea contract cu FRH, dar el s-a dus și a semnat cu Oltchim. Automat nu-l mai puteam ține. Nu am dat niciodată antrenori afară de la loturi, ci schimbările de-a lungul timpului s-au făcut numai la propunerile Comisiei Tehnice sau în Consiliile de Administrație”.

Publicat: 11 08. 2014, 18:18
Actualizat: 11 08. 2014, 20:03