Un mare star al Timișoarei este sărbătorit de handbalul românesc. Motivul pentru care Alexandru Folker este un nume cu rezonanță mai puternică în Germania
Handbalul românesc îl sărbătorește azi – 28 ianuarie pe Alexandru Folker, care împlinește o vârstă rotundă, 60 de ani. Fostul inter stânga al Politehnicii Timișoara este unul dintre cei 5 jucători din istoria handbalului românesc care au în palmares 3 medalii la Jocurile Olimpice, alături de Nicolae Munteanu, Ștefan Birtalan, Adrian Cosma și Radu Voina. Prima medalie a fost obținută în urmă cu 40 de ani, la Montreal, când Folker a și debutat pentru România la o mare competiție.
Alexandru Folker este în prezent un nume cu rezonanță mai puternică în handbalul german, din moment ce mai bine de 10 ani a fost managerul echipei MT Melsungen, în prezent pe locul 5 în 1.Bundesliga! Născut la Orșova, Folker s-a stabilit încă din 1990 în Germania, unde a activat la început ca jucător, apoi ca antrenor și manager. „Echipa de azi a lui Melsungen el a format-o. Alexandru l-a transferat și pe Alin Șania în Bundesliga, iar de-a lungul timpului a ajutat mai mulți jucători români. De asemenea, a sprijinit echipele de club și naționala de fiecare dată când i-am solicitat acest lucru”, a susținut Gheorghe Goran, cel care i-a fost antrenor lui Folker la lotul național de juniori.
Pentru publicul românesc, Alexandru Folker a jucat în Liga Națională numai la Politehnica Timișoara, deși a avut oferte și de la Steaua București. După Roland Gunesch a fost, probabil, cel mai important produs al handbalului bănățean, iar debutul la echipa națională și l-a făcut la 19 ani! Un an mai târziu, Folker făcea parte din echipa care câștiga medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976).
„A jucat mulți ani împreună cu Alexandru Buligan la Politehnica Timișoara. Folker a fost un jucător cu o talie impresionantă de 1.96-1.97, un handbalist de echipă, un bun coleg. Iar acum este același băiat deosebit”, l-a descris Gheorghe Goran pe fostul său elev.
Alexandru Folker este stabilit în Germania, dar în fiecare an revine în țară de 3-4 ori. El deține un complex de vacanță lângă Orșova, pe malul Dunării. Totodată, a rămas apropiat de handbalul românesc, iar pentru rezultatele obținute cu echipa națională (o medalie de argint în 1976 și două de bronz în 1980 și 1984 la Jocurile Oimpice) a fost decorat de președintele țării.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?