Urmașa Cristinei Neagu? S-a înscris la Facultatea de drept și visează la o medalie cu România la Campionatul European. „Ar putea deveni o stea”

Sorina Tîrcă, una din marile promisiuni ale handbalului românesc, a intrat în atenția site-ului oficial al Federației Europene de Handbal. Jucătoarea de 19 ani a Coronei Brașov este văzută ca un posibil viitor star al României, o handbalistă chiar de talia mamei Marianei Tîrcă în anii 80-90 și Cristinei Neagu în ultimul deceniu.

Sorina Tîrcă se află în aceste zile între jucătoarele convocate de Ambros Martin și staff-ul tehnic pentru stagiul centralizat de pregătire de la București. Jucătoarea nu a evoluat joi în meciul România B – Polonia B, din cauza unor probleme medicale, dar rămâne un nume de luat în seamă pentru viitoarele acțiuni chiar și la lotul A. Ea confirmă deja la echipa de club, unde este printre cele mai bune marcatoare, alături de Marina Dmitrovic, Eliza Buceschi și Laura Chiper. Site-ul oficial al Campionatului European de Handbal din Franța i-a dedicat un articol, întrebându-se printre altele dacă ea va fi în următorii ani noua mână forte a echipei României.

Numele Tîrcă este deja renumit în handbalul mondial. Mariana este cea mai bună marcatoare din istoria naționalei României, iar Sorina, fiica ei, are tot ce-i trebuie pentru a călca pe urmele ei.

Scenariile apocaliptice au fost adesea în handbalul românesc, dar totuși naționala feminină a driblat mereu necazurile și a găsit mereu o stea care a galvanizat fanii și întreaga echipă din spatele ei. S-a întâmplat cu Mariana Tîrcă în anii 90 și acum cu Cristina Neagu, liderul echipei din ultimii 10 ani. Neagu a ajuns la 30 de ani și, pe măsură ce nu mai poate da timpul înapoi, vânătoarea pentru o nouă stea este în curs. S-ar putea să nu fie descoperită peste noapte, s-ar putea să nu se întâmple până la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020 sau chiar în următorii cinci ani, dar o jucătoare a atras atenția multora. Sorina Tîrcă are doar 19 ani, dar are patrimoniul, numele, calitățile și foamea pentru a deveni următorul lucru important în handbalul românesc„, precizează EHF.

Mariana Tîrcă, director tehnic la Corona Brașov, a povestit că a născut-o pe Sorina când încă era jucătoare activă (n.r. 1999): „Ea era în sală încă de la 2 ani, când abia putea să meargă. De când era mică a încercat să imite ceea ce făceau jucătorii și totul era atât de neted. Încă de atunci am simțit că ar putea deveni un jucător de handbal„.

Nu știu dacă între mine și handbal a fost dragoste la prima vedere, dar cu siguranță iubesc sportul acum. Poate și pentru că nu sunt o persoană egoistă, iar acesta este un sport de echipă? Poate din cauza mamei mele? Nu știu!„, a declarat Sorina

Mariana Tîrcă a dezvăluit că între ea și Sorina sunt câteva asemănări, dar și multe diferență. În primul rând, golgheterul all-time al naționalei a jucat centru – inter dreapta, fiind o jucătoare de mâna stângă, în timp ce Sorina evoluează în partea opusă la 9 metri, centru – inter stânga: „Antrenând-o și văzând jocul ei, cred că stilul ei nu seamănă foarte mult cu al meu. Este o handbalistă mai fizic, poate are o aruncare mai puternică, totuși face parcă ceva și din ceea ce îmi reamintesc că am realizat eu pe teren. Ei îi place să improvizeze, îi place să schimbe mult și să-i surprindă pe adversari”, spune o zâmbitoare Mariana Tîrcă.

Sorina este dedicată sută la sută pentru handbal, dar în paralel s-a înscris și la facultate la drept, pentru „că viața ca jucător poate fi scurtă și niciodată nu știi ce s-ar putea întâmpla”. Unde se vede peste 5 ani? „Chiar nu mă gândesc la locul în care mă văd în cinci ani. Poate să joc pentru un club străin. Dacă trebuia să aleg, mi-ar plăcea acum să câștig o medalie pentru țara mea la un Campionat European”, a mai spus Sorina, selectată de eurohandball între cele 20 de posibile staruri de viitoar ale Europei.

Dacă ea rămâne înfometată și are aceeași pasiune pentru handbal în viitor,  ar putea deveni o stea. Ea știe deja că trebuie să muncească mult, dar m-a făcut deja mândră”, a tras concluzia Mariana Tîrcă.

 

Publicat: 28 09. 2018, 15:51
Actualizat: 28 09. 2018, 20:16