S-au disputat primele meciuri de handbal „declarate” în România, după mai bine de 4 luni de pauză. Ce traseu a urmat Potaissa pentru ca acest lucru să devină posibil și apelul către Federație și MTS | EXCLUSIV

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro
Vezi galeria foto - 18 poze

Potaissa Turda a „spart gheața” în România și a organizat primele meciuri de pregătire la handbal în vederea abordării sezonului 2020-2021. Au fost și primele partide desfășurate pe teritoriul țării după mai bine de 4 luni de pauză forțată din cauza Covid-19. Meciuri „la vedere” pentru că în culise se vorbește că ar mai fi avut loc câteva partide, dar cu ușile închise, fără a fi declarate pentru că nu au existat avize în acest sens.

Primele meciuri de handbal din România au fost organizate de Potaissa Turda. La turneul ardelenilor au mai ajuns Minaur Baia Mare și CSM Vaslui

Potaissa Turda a invitat echipele Minaur Baia Mare, CSM Vaslui și CSM Bacău la un turneu, dar ultima echipă nu s-a putut organiza. Astfel, întrecerea amicală s-a redus la trei formații.

Ardelenii au trecut la acțiune, fără a mai aștepta vreun semnal de undeva. Au contactat Direcția de Sănătate Publică din Cluj și au anunțat că vor să găzduiască partide de antrenament – jocuri amicale. Răspunsul primit de Potaissa Turda a fost unul favorabil, dar cu respectarea unor condiții. Astfel, toate cele trei participante au fost obligate să respecte un calendar de testare, obligatoriu test RT-PCR, cu 2 zile înainte de desfășurarea partidelor. Acest lucru a fost valabil și pentru arbitri.

Dincolo de această obligativitate, Potaissa Turda a luat măsuri suplimentare din postura de club organizator, iar înaintea turneului a trimis echipelor participante următorul regulament:

Jucătorii care au rămas pe margine au avut obligativitatea de a purta măști © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro
  • Înainte ca echipele să ajungă la sala de sport, acestea vor trimite lista participanților cât și rezultatul testării RT-PCR efectuate cu maxim 48 de ore înaintea începerii competiției.
  • Purtatul măștii de protecție este obligatorie în toate situațiile, exceptând cazul în care sportivul intră efectiv în joc.
  • Se va măsura temperatura la fiecare membru al delegațiilor participante la turneu cu un termometru contacless și  temperatura va fi consemnată într-un tabel de către organizatori. Dacă temperatura corporală depășește 37.3 grade se va reface testarea după 5 minute și în cazul în care aceasta rămâne peste parametrii stabiliți, respectivei persoane îi va fi interzis accesul în sala de sport.
  • Aceesul în sală se face pe căi de acces diferite, direct pe suprafața de joc fără utilizarea vestiarelor comune.
  • La sfârșitul jocului nu se vor utiliza dependințele. Dezechiparea și dușul vor fi făcute la hotelul la care sunt cazate echipele.
  • La intrarea în sală, jucătorii se vor dezinfecta pe mâini cu Meditol, cât și pe încălțările cu care au intrat în sală, călcând pe covorul îmbibat în dezifectant.
  • Fiecare participant la meci va completa un formular (da/nu) care conține simptome posibile ale COVID-19 și confirmă cele declarate prin semnătură. Dacă una sau mai multe întrebări va avea „da” ca răspuns, se va lua o decizie privind accesul și permisiunea de desfășurare a activității de către responsabilul de igienă.
  • Formațiile vor veni la sală direct echipate de joc, jucătorii se vor schimba în sectoarele de tribună special amenajate conform normativelor.
  • În zona comună va fi desemnată o persoană care se va ocupa de dezinfectarea spațiilor comune atinse cu mâinile. Aceasta va purta în permanență mască de protecție și mănuși și va păstra distanța recomandată față de jucătorii echipelor, staff și brigada de arbitri.
  • Fiecare sportiv va lua loc pe banca de rezerve sau în tribună pe locurile special delimitate.
  • Jucătorii celor două echipe nu vor ieși în același timp la încălzire si vor evita orice contact direct cu adversarul pe durata incalzirii;
  • La începutul meciului nu se va efectua tradiționalul salut al echipelor.
  • Nu se va face prezentarea componenților echipelor.
  • La fiecare 10 minute, mingea de joc se va schimba cu una nouă. Mingea utilizată se va dezinfecta de persoana desemnată.
  • Staff-ul medical, antrenorii care vor lua loc pe banca și jucătorii de rezervă vor purta măști și vor păstra o distanță de doi metri între ei pe locurile special amenajate. Excepție de la purtarea măștii o va avea antrenorul principal cu condiția păstrării unei distanțe de minimum 2 metri față de alte persoane.

Așadar, în România s-au desfășurat primele meciuri de handbal după Covid-19, cu acordul DSP. Rezultatele nici nu au avut o mare însemnătate, ci mesajul acestui turneu a fost cu totul altul: Se pot desfășura meciuri de handbal și în România, respectând un set de reguli.

Potaissa Turda a învins CSM Vaslui cu scorul de 39-28 (18-12). Cele două formații au evoluat în următoarea alcătuire:

  • Potaissa: Irimuș, Șelaru; Cîntec 4, Ghivil 3, Pințoiu 1, Pop 7, Thalmaier 2, Totoi 1, Dragas 1, Talas 6, Ghiță 7, Szoke 1, Pavel 5, Lazăr, Rohozneanu, Vereș 1
  • CSM Vaslui: Petrila, Erhan, Cioată; Popa 4, Petrea, Vancea 4, Cumpănici 5, Burdulea, Amihăesei 2, Acatrinei 4, Dragon, Hușanu 1, Karamyshev 1, Cîchea 5, Carali 1, Voinea 1

În al doilea meci, Minaur Baia Mare a învins CSM Vaslui la limită, cu scorul de 27-26.

Edmilson Araujo și-a făcut debutul la Minaur Baia Mare © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro
  • Minaur: R. Pop, Ciobanu, Buzogany; Nagy 1, Buguleț 2, Busecan, Edmilson 4, Buzle 4, Ramba 1, Skrobic, Kotrc 3, Haiduc 3, Csepreghi 3, Toledo 1, E. Pop, Cristescu, Bera 5, Dobra, Oargă
  • CSM Vaslui: Petrila, Erhan, Cioată; Popa 1, Petrea 1, Vancea 1, Cumpănici 1, Burdulea, Amihăesei 2, Acatrinei 9, Dragon 3, Hușanu 1, Karamyshev 1, Cîchea 1, Carali 2, Voinea 3

În turneu se mai desfășoară partida Potaissa Turda – Minaur Baia Mare.

Flaviu Sâsâeac: „În cazul în care am rămâne blocați, cu activitatea sportivă în adormire, riscăm să nu ne mai revenim ani de zile”

Respirăm din nou handbal după aproape 5 luni de pauză. Ne-a fost atât de dor de acest minunat fenomen sportiv, care ne-a contaminat frumos sufletul de-a lungul anilor de competiție. Cu efortul însumat al cluburilor participante la turneu, al primarului municipiului Turda și al grupului local pentru situații de urgență, precum și al DSP Cluj, prin respectarea normelor legale impuse și cu multă responsabilitate și asumare, acest turneu a putut avea loc. Ne-am luat toate măsurile privind prevenția și combaterea riscurilor de infectare cu Covid-19 și am reînceput jocurile. Trei partide frumoase și extrem de utile în perspectiva pregătirii noului campionat. Nici măcar nu a contat scorul meciurilor, comparativ cu bucuria că se poate juca din nou”, ne-a declarat Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa Turda.

Turneul de la Turda s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Oficialul ardelean speră ca acest turneu să vină ca un semnal puternic pentru tot handbalul românesc: „Considerăm că, în manieră similară, respectând toate rigorile organizatorice în contextul pericolului pandemic, se vor putea organiza și de către colegii noștri de competiție meciurile de pregătire programate, atât la masculin, cât și la feminin. Vom pune la dispoziție în mod direct și prin intermediul FRH toate documentele și recomandările de care ne-am folosit pentru organizarea turneului de la Turda. Opinia mea este că pașii relansării competiționale trebuie făcuți acum, dar treptat și cu multă rigoare preventivă”.

„În cazul în care am rămâne blocați, cu activitatea sportivă în adormire, riscăm să nu ne mai revenim ani de zile, atât în ce privește handbalul, cât și în ce privește restul ramurilor sportive. Sper să fim un exemplu de bune practici pe latura organizării meciurilor în contextul dat, iar exemplul nostru să fie util tuturor celor care iubesc handbalul în particular și sportul în general. Cred cu tărie că e timpul să facem toate eforturile legale și de organizare, în așa fel încât să se reia oficial întrecerile sportive aferente noului sezon”, Flaviu Sâsâeac

Totodată, președintele Potaissei Turda a făcut un apel către FRH și MTS: Solicit sprijinul FRH, al tuturor cluburilor, al MTS și al celorlalte instituții abilitate, pentru ca sportul să nu ajungă în moarte clinică, dimpotrivă, să se poata relansa cu succes!”

Minaur Baia Mare a făcut deplasarea la Turda sâmbătă dimineața, după ce a primit rezultatele la testele pentru Covid-19 abia vineri seara, în jurul orei 22:00.

Apoi, meciurile de la Turda au însemnat pentru antrenorul Alin Bondar debutul pe banca tehnică a echipei CSM Vaslui. El nu s-a putut baza pe noile achiziții, Igor Krivokapic și Viacheslav Kasatkin, care nu au încă vize.

Ne-am simțit foarte bine din nou la handbal, chiar ne era dor. Am respectat acel protocol încheiat de clubul Potaissa Turda cu DSP Cluj, am purtat măști, nu a intrat nimeni fără testate Covid, totul a fost în regulă. Se poate juca și handbal. Am plecat la drum cu un nou antrenor, au jucat toți copiii, fără să ne intereseze neapărat rezultatele”, ne-a declarat Bogdan Cristea, directorul CSM Vaslui

Fotografii: Mircea Roșca / Action Foto

Publicat: 25 07. 2020, 17:56
Actualizat: 26 07. 2020, 11:07