Vasile Stîngă (65 de ani), legendarul handbalist al clubului Steaua dar și al naționalei României, a căutat să găsească explicații pentru succesul rivalilor din Șoseaua Ștefan cel Mare.
De mai bine zece ani secția de handbal a clubului Dinamo face performanță, în timp ce sportul cu mingea pe semicerc în rândul roș-albaștrilor bate pasul pe loc.
Vasile Stîngă a jucat la Steaua București în perioada 1977- 1989. În anul 2006 a ocupat funcția de antrenor al echipei roș-albastre, cu care a cucerit trofeul EHF Challenge Cup. A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, medaliată cu bronz olimpic la Moscova 1980 și Los Angeles 1984.
„Lucrurile sunt la vedere. La Dinamo a existat un om, în persoana domnului Daniel Georgescu, fostul finanțator al secției de handbal, care a crezut într-un proiect, l-a finanțat și ulterior a făcut din Dinamo cea mai puternică echipă a țării.
Apoi, după plecarea dânsului, cei din conducerea clubului au înțeles că au de manageriat o secție de top a clubului și au făcut-o foarte bine.
Au continuat să investească în echipă, au adus sponsori, l-au păstrat pe Xavi Pasqual care este unul dintre cei mai buni antrenori din lume, iar acum sunt în pragul calificării din grupele Ligii Campionilor.
Pe când la Steaua, clubul pentru care am dat totul, s-a instalat debandada. Nimeni nu știe ce are de făcut în mod concret. Secția de handbal care era una dintre mândriile Stelei, se chinuie de la an la an să respire. E debandadă totală. Nu există o strategie de viitor
Din păcate, la fel se întâmplă și cu celelalte secții. Atât la jocuri cât și la disciplinele individuale.
Aici ține foarte mult și de cei care se află la comanda clubului, de oamenii din Ministerul Apărării cărora nu le pasă de acest club”, a spus tăios Vasile Stângă.
Vasile Stângă este sceptic atunci când vine vorba despre revigorarea secției de handbal a clubului Steaua.
„Mi-e greu să dau un răspuns în ani, când se va întâmpla acest lucru. Steaua a fost tot timpul un club unde s-a construit marea performanță. Acum, totul e o amintire frumoasă această idee de performanță. Viitorul e un fel de „fata Morgana”, a mai spus fostul mare handbalist.
A fost descoperit de antrenorul Iulie Voinea (profesor de latină), a debutat la Clubul Sportiv Şcolar “Constructorul”. Apoi s-a transferat la clubul “Metalul” Hunedoara.
A jucat fotbal într-un meci oficial. Divizia C. A rămas la Hundeoara până în anul 1977, apoi s-a transferat la Steaua Bucureşti, 1977 – 1989. În anul 1989 s-a transferat la Avidesa Valencia (Spania). A încheiat cariera de jucător în 1992 și apoi a debutat ca antrenor în Islanda, scrie TVR pe site-ul oficial.
Are 216 meciuri jucate pentru echipa națională, în care a marcat 1414 goluri fiind pe primul loc în clasamentul all time al marcatorilor tricolori. În 1985 a fost selectat în Echipa de Handbal a Lumii.
A devenit antrenorul Stelei şi a câştigat Cupa Challenge. În 2006 a părăsit echipa Steaua, iar în 2008 a revenit ca antrenor la HCM Constanţa. În toamna lui 2008 a preluat echipa “Energia Pandurii” Târgu Jiu. A fost antrenorul echipei României de handbal (masculin).
Palmaresul lui cuprinde:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER