Văzută în zona retrogradării înaintea startului de sezon, „U” Cluj este revelația primelor 3 etape din Liga Națională, după ce a reușit două victorii cu Corona Brașov (28-27, teren propriu) și Măgura Cisnădie (22-21 deplasare). Ambele succese au fost obținute în aceeași manieră, în ultima secundă! Și ambele au fost decise de jucătoare de 18 ani (!), de Alexandra Dindiligan care a marcat din aruncare de la 7 metri cu Corona Brașov și de Corina Biriș care a marcat un gol fabulos la Cisnădie, dintr-o aruncare de la aproximativ 10 metri, după ce timpul de joc se terminase.
„U” Cluj este una dintre echipele frumoase ale Ligii Naționale, având la dispoziție poate cel mai tânăr lot la dispoziție din Liga Națională. Cu excepția jucătoarelor Ivan, Chintoan și Paraschiv, toate celelalte componente au până în 22 de ani. Și cum rezultatele au ajutat formația pregătită de Carmen Amariei în debutul acestui sezon, automat au ieșit în evidență și câteva handbaliste noi. Cum a fost cazul Corinei Biriș, în prima etapă cu HCM Baia Mare, care din postura de rezervă a intrat la un moment dat în teren și a devenit golgheterul echipei, cu 8 goluri, sau cazul Alexandrei Dindiligan, care a avut sânge rece în etapa secundă cu Corona Brașov și a marcat un gol de 3 puncte în ultima secundă. Interesant, ambele fete abia au împlinit vârsta majoratului!
În acest weekend, Corina Biriș a ieșit din nou la „suprafață”, de această dată cu un gol care a adus alte trei puncte echipei clujene. Interul stânga nu a evoluat foarte mult în jocul de la Cisnădie, dar la sfârșitul jocului s-a dovedit a fi decisivă. În minutul 60, când timpul de joc s-a încheiat, Măgura și „U” erau la egalitate, scor 21-21. Echipa oaspete mai avea de executat o aruncare de la aproximativ 10 metri, Cristina Laslo luase mingea, dar antrenorul Carmen Amariei a făcut o schimbare de moment, a ridicat-o de pe bancă pe Corina și a trimis-o să aibă ultimul cuvânt. Iar jucătoarea de 18 ani a avut un cuvânt de 3 puncte, reușind să trimită mingea printr-un culoar creat în zid și să o bage în plasă!
„Am avut acel feeling, că ea poate să înscrie chiar și dintr-o asemenea situație dificilă. Mă bucur că am făcut această alegere”, ne-a declarat Carmen Amariei, care apoi și-a motivat și alegerea: „Are o aruncare puțin mai diferită de majoritatea handbalistelor din Liga Națională, o aruncare puțin mai masculină. Seamănă puțin cu aruncarea Cristinei Neagu, care este tot masculină, doar că Biriș mai are mult de lucru să o ajungă din urmă”.
Un braț extraordinar pentru prima reprezentativă și pentru echipele de club la care a evoluat de-a lungul timpului, Carmen Amariei recunoaște că astfel de goluri, din aruncări de la 9-10 metri după ce timpul de joc a expirat, țin mult și de șansă: „Astfel de goluri îți intră o dată la foarte multe jocuri. Spre exemplu, eu am reușit unul în toată cariera, când jucam în campionatul Franței la Besancon”. Așadar, eleva și-a depășit deja profesorul la acest capitol, în sensul că a marcat mult mai devreme un astfel de gol, la numai 18 ani.
De unde a apărut Corina Biriș și postul pentru care a fost transferată inițial
Dincolo de golurile în serie marcate în prima etapă cu HCM Baia Mare și de reușita cu Măgura Cisnădie, Corina Biriș este una din promisiunile handbalului românesc. Jucătoarea este născută chiar la Cluj, încă este junioară la CSS Viitorul, ea evoluând, de altfel, cu dublă legitimare, așa cum este și cazul altor trei colege, Petruș, Agrijan și Severin. Interul stânga de 1.77 metri joacă deja pentru al doilea an consecutiv în Liga Națională și mulți oameni din fenomen au fost de părere că ar fi trebuit să facă parte, în vară, inclusiv din lotul de tineret care a participat la Campionatul European de la Valencia (România a încheiat pe locul 10). Corina Biriș nu a fost însă selecționată pentru turneul final, ea fiind doar inclusă într-un lot lărgit al României.
Ea a fost adusă la „U” Cluj în vara trecută pentru a avea încă o soluție pentru postukl de extremă stângă, însă în timp Corina a început să aibe rezultate foarte bune și ca inter stânga. Cei apropiați o descriu însă ca o handbalistă polivalentă, care mai poate acoperi atât postul de coordonator, cât și de inter dreapta, la nevoie.
Rezultate Liga Națională (feminin), etapa a 3-a
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER