Victorina Bora: „Pentru a ne lupta an de an la medalii putem sacrifica un Mondial sau European. Nordicii au făcut-o și sunt abonați la medalii”

Centrul Național de Excelență de la Rm. Vâlcea, înființat de Cristian Gațu, fostul președinte al FR de Handbal, și-a arătat în sfârșit roadele în 2014, când naționala de junioare a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial din Macedonia. Până la urmă, acest Centru, dar și cel masculin de la Sighișoara au fost constituite pentru a produce medalii pentru handbalul românesc.

Nu mai puțin de șase jucătoare de la CNE Rm. Vâlcea, Alexandra Dindiligan, Alina Ilie, Sonia Vasiliu, Maria Roșca, Daniela Corban și Lorena Ostase, majoritatea handbaliste de primul „7”, au făcut parte din naționala U18 care a urcat pe cea mai înaltă treaptă la Mondiale, în august, în Macedonia. Niciuna nu a făcut însă pasul către Liga Națională după câștigarea titlului mondial, ci toate au rămas la CNE. „Chiar dacă nu au fost văzute la prima ligă, toate fetele au crescut, nu au bătut pasul pe loc după Mondialul din Macedonia. A fost un an 2014 peste așteptări, chiar și Divizia A, unde au pierdut un singur meci. Fetele sunt deja la al doilea an de seniorat, iar liga secundă s-a întărit cu multe jucătoare cu experiență, care n-au mai avut loc în primul eșalon”, a susținut Victorina Bora, antrenoare grupei de CN de Excelență de la Rm Vâlcea, din care provin și campioanele mondiale.

Fosta componentă a naționalei României a precizat și motivul pentru care cele șase campioane mondiale au rămas la Vâlcea în acest sezon competițional: „Toate pot juca liniștit și la prima ligă, în Divizia A esle joacă 60 de minute din 60. Nu le putem opri să facă pasul în prima ligă și nu ne-am opus, doar că 90% din fete sunt în clasa a 12-a și au examenul de Bacalaureat în vară. Era destul de greu să se mute cu școala acum, mai ales că la CNE sunt ajutate și cu pregătire suplimentară. Pentru că fetele mai au meciuri în deplasări, sunt în cantonamente și la lot, profesorii vin și lucrează cu ele„.

Victorina Bora susține că antrenorii din handbalul românesc ar trebui să îndrăznească mai mult și să promoveze și jucătorele tinere, indicând și un model de urmat: Corona: „Echipa din Brașov a arătat că își poate îndeplini obiectivele, dar să și promoveze, în același timp, jucătoare tinere. Denisa Dedu și Andreea Pricopi sunt cele mai bune exemple, două jucătoare care pot fi oricând și la echipa națională, deși au 20 de ani. Dacă am îndrăzni mai mult, așa cum și alte țări precum Muntenegru, Danemarca sau Norvegia au curajul să promoveze, poate și naționala va avea de câștigat pe viitor”.

Antrenorul de la Centrul Național de Excelență spune că pentru a avea o națională puternică în următorii ani, care să se bată an de an la medalii, ar putea fi sacrificat chiar un Mondial sau European: „Nordicii sacrifică în gereral câte un turneu final, dar apoi domină competițiile, sunt abonați la medalii. Vin cu jucătoare tinere și foarte tinere, care acumulează experiența unui Campionat Mondial și European, ceea ce înseamnă foarte mult”.

Victorina Bora este convinsă că multe jucătoare din generația care a câștigat titlul mondial de junioare, dar și de la generația mai mare 94-95 ar avea loc în lotul B al României. „Fără probleme pot fi la lotul B jucătoare precum Laslo, Bazaliu, jucătoare aflate acum în Centrul Național de Excelență, dar și fete care au plecat de la Vâlcea, precum Popa, Cîrjan, Enache. Așa cum spunea și președintele Alexandru Dedu, aceste fete sunt încă sănătoase la cap și sper să le țină așa. Iar cu Cristina Neagu, care a dovedit că este cea mai completă jucătoare din lume, și alte câteva jucătoare care sunt acum în lotul mare se poate forma o echipă a României foarte puternică în următorii ani„, a concluzionat Victorina Bora.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 26 12. 2014, 14:57
Actualizat: 26 12. 2014, 19:41