VIDEO | Narcisa Lecușanu la ProSport LIVE: „Am fost un copil simplu cu doi părinți surdo-muți din Bacău și nu a avut cine să-mi dea un șut în fund”. Ce a spus vicecampioana mondială despre implicarea politică în alegerile de la handbal

This browser does not support the video element.

Narcisa Lecușanu, candidată la funcția de președinte al Federației Române de Handbal, a fost prezentă în studioul ProSport și am stat de vorbă despre multe teme actuale din această campanie. Medaliată cu argint la Mondialul din 2005, fosta componentă a echipei naționale a insistat mult pe capitolul copii și juniori, și-a prezentat o parte din strategia cu care vrea să câștige alegerile din 14 februarie.

…de ce candidează

„Sunt mai multe motive care m-au determinat să intru în această cursă, știu că nu e ușor, dar în primul rând este motivul de a reda handbalului românesc viitorul. În ultimul timp, cei care lucrează în handbalul juvenil nu au avut deloc atenția Federației. Un alt motiv foarte puternic care m-a făcut să mișc sunt pozițiile mele pe care le am la Federația Europeană și Federația Internațională (n.r. membru în Comitetul Executiv). M-aș bucura să pot să aduc acel plus de valoare de la nivel internațional. Dar în primul rând, sectorul juvenil, această direcție, m-a făcut să intru în această cursă”

… sectorul juvenil

„Între timp, s-au întâmplat lucruri care nu le-au convenit nici antrenorilor, dacă mă gândesc la Centre, acolo unde antrenorii români nu sunt plătiți, pentru că ulterior am auzit că acest spaniol care este la Sighișoara (n.r. Jordi Giralt) are un salariu bun. Consider că și antrenorii noștri merită să fie remunerați, până la urmă cu toți avem niște facturi de plătit, trebuie să trăim, trebuie să mâncăm. Președintele actual știe despre ce vorbesc și mă poate contrazice oricând dacă are argumente. Îmi aduc aminte acea situație cu Relu Roșca. După ce a ieșit campion mondial, la numai un an a avut acea opțiune să meargă antrenor la Baia Mare, care evolua în Liga Campionilor, sigur pe un contract bun. Parcă îl și văd pe președinte: >. Și atunci am zis că e logic, dacă nu plătim…”

„Tot ce am pus în proiectul meu este viabil, se poate implementa. Și mă gândeam aici la remunerarea antrenorilor care sunt la CSS-uri, la LPS-uri. Din punctul meu de vedere sunt niște eroi. Ei sunt seva sportului și implicit a handbalului spre performanță. Fără CSS-uri și LPS-uri, eu cred că nu mai putem vorbi de performanță. De aceea consider că trebuie să ne întoarcem la acești oameni, undeva trebuie să se întâmple și cred că e timp”

… dacă ar vedea una din colegele de generație pe banca tehnică a naționalei, alături de Ambros Martin

„Da, da, da! Dacă mă întorc înapoi, în 2010 am ținut foarte mult ca antrenorul de atunci, Radu Voina, să aibă o femeie lângă el, pe Luminița Huțupan. Și a fost un lucru extraordinar pentru că nu numai că venea ca și mine dintre fete și le cunoașteam foarte bine, dar a fost mama și tata. Suntem ciudate și noi, eu vin din teren, dar cineva trebuie să te adune”

… problema taliilor

„M-am interesat și la nivel internațional, nu am mai auzit ca o altă țară să impună jucători cu talie, nici măcar Rusia de la care am preluat ideea. Întrebând în stânga și în dreapta, de ce a fost totuși introdusă această talie, răspunsul a fost foarte drăguț și vreau să vi-l împărtășesc. Undeva în 1976, băieții au câștigat doar medalia de argint (n.r. JO de la Montreal), fiind învinși de ruși. Și de aici a pornit întrebarea, ce fac rușii: talie și probe de control. >. Și le-am făcut. Bun, dar au trecut totuși 40 și ceva de ani și s-au mai schimbat multe lucruri de atunci”.

„Ceea ce produce talia asta, mi se pare că nu este corect vizavi de rezultatele echipelor, de atragerea copiilor spre handbal, că până la urmă despre asta este vorba. Ca să avem performanță, trebuie să avem o masă, care nu o avem în acest moment. Mi se pare că această talie alungă copiii care vor să practice handbalul”

… oamenii pe care i-ar putea propune în fruntea Comisiilor de Arbitri, de Observatori, etc…

„Văd niște oameni la care m-am gândit. Nu am discutat-o pentru că eu nu sunt încă președinte și nu pot să le dau cioara de pe gard. În momentul în care voi primi votul de încredere al handbalului românesc, cu siguranță veți vedea o echipă frumoasă, deschisă, în slujba handbalului românesc. Și eu mă pun în slujbă, nu handbalul mie”.

… implicare politică

„Nu sunt susținută politic. Eu am făcut parte dintr-un Guvern tehnocrat, am fost sunată de o sportivă (n.r. Elisabeta Lipă) să vin la Minister. Nu cred că am sprijin politic, eu m-am dus pentru sport și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am avut șansa asta, pentru că am fost un copil simplu cu doi părinți surdo-muți din Bacău și nu a avut cine să-mi dea mie un șut în fund. Am avut șansa să ajung și la nivel de administrație centrală, iar acest lucru mi-a deschis orizontul. Pe lângă tot puzzle-ul care îl aveam eu despre handbal, am putut să văd ce se întâmplă și la alte federații, să discut cu președinți”.

„Avantajul major al lui Alexandru Dedu? Este președintele în exercițiu și are o familie olimpică în spate, așa cum a susținut. Mă face să cred și treaba asta, dar mi-aș dori ca oamenii care vin la vot să nu se lase influențați și dacă ei simt că eu pot face ceva pentru handbalul românesc, să-mi acorde o șansă. Dacă simt că e mai bine cu continuitatea, să meargă așa cum cred ei”.

… licitațiile la Centrele Naționale de Excelență

„Licitația care s-a dus la 20.000 de euro m-a mâhnit. Oameni buni, 20.000 de euro primește o jucătoare gata formată, iar de la junioare la senioare este o trambulină, îți mai trebuie puțin. Dacă un club ia una gata formată din străinătate cu banii aceștia, nu mai vrea o junioară, să o ia și să o crească. Eu văd licitația inutilă, tu ca federație ai luat deja ce aveai nevoie de la acei copii. Cel puțin centrele de la Sighișoara și Vâlcea sunt făcute în parteneriate cu MEC-ul și autoritatea locală, sprijinul financiar oricum există de acolo. Dacă voi deveni președinte, voi propune și eu Consiliului de Administrație ca o sumă până la 5.000 de euro să ajungă la clubul care dă o jucătoare acolo, iar 20-30% să meargă către antrenor. Tehnicianul care îmi crește copilul să fie motivat să-mi găsească o talie, dacă e nevoie, sau un jucător talentat care să vină în centru și să crească în sistem centralizat”

  • Emisiunea poate fi urmărită integral în video-ul care însoțește acest articol
  • Alegerile la Federația Română de Handbal sunt programate în 14 februarie, iar contracandidații Narcisei Lecușanu sunt Alexandru Dedu și Robert Licu
  • Joi, de la ora 14:00, în studioul ProSport va fi prezent Alexandru Dedu

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 07 02. 2018, 18:22
Actualizat: 08 02. 2018, 07:23