Viorel Mazilu: „Mâine, orice club poate să dea afară orice antrenor, orice jucător, iar Federația nu are nimic de spus?”. Antrenorul spune că Steaua nu i-a plătit nici azi restanțele. Reacții ample ale președintelui Stelei, Cristian Petrea
CSA Steaua București a realizat în urmă cu câteva zile două transferuri foarte importante în tentativa de a se lupta cu șanse la un loc pe podium în Liga Națională. Astfel, după ce HC Odorhei s-a retras din campionat, clubul din Ghencea s-a înțeles cu Andrei Mihalcea și Huba Talaș. Viorel Mazilu, fostul jucător și antrenor al Stelei, a reclamat faptul că gruparea din Ghencea nu i-a achitat antrenorului restanțele financiare pentru lunile septembrie și octombrie în 2017, conform unei decizii luate de Consiliul de Administrație al FR de Handbal, motiv pentru care și transferurile ar trebui blocate.
La începutul acestui an, CA-ul FRH a analizat litigiul dintre CSA Steaua și Viorel Mazilu și i-a dat câștig de cauză antrenorului, decizia fiind următoarea:
„In legătură cu Apelul introdus de către antrenorul Mazilu Viorel (CSA Steaua București) împotriva Hotărârii Comisiei de Memorii nr. 344/27.11.”17, dupa audierea părților și studierea documentelor, cu 12 voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă” ( Bejinariu, Ciobanu, Manea și Pavel), membrii CA au hotarat admiterea în parte a Apelului, astfel: CSA Steaua trebuie să achite antrenorului restanțele salariale pentru lunile septembrie și octombrie 2017, precum și taxa de procedură. Termen de plată (conform uzanței Comisiei de Memorii) 19.01.”18″
„În ultima zi când trebuia să-mi facă plata, am fost chemat la club. Mi-au spus din nou că trebuie să schimbăm contractul, să facem act adițional, că nu ne mai permite legea, să îi ajut. Și i-am întrebat, de ce i-aș ajuta eu? De un an de zile m-au tot mințit, pentru ce aș face sacrificiul acesta? Mi-au spus că o să fie bine, degeaba scrie în contract că ești antrenor la echipa de seniori, că nu avem cum să te punem acolo, echipa este pe locul 1. Am zis foarte bine, dar să rezolve problema pe cale amiabilă. Am ajuns la o ceartă de mișto, mi-au transmis că o să vorbim cu federația să-ți trimită nu știu ce… Se vedea că sunt mână în mână. Dacă am stat un an, nu mai pot sta încă un an? Eu sunt pe minus, am plătit avocați, am plătit drumuri, față de ei cum aș veni eu la fel? Ori imi dau toți banii și am plecat ori asta basta. Am plecat de la acea discuție, nu mi-au achitat restanțele conform deciziei federației, au făcut și transferurile. Înseamnă că Federația Română de Handbal nu poate să facă nimic la cluburile care nu-și plătesc antrenorii, jucătorii. Mâine, orice club poate să dea afară orice antrenor, orice jucător, iar Federația nu are nimic de spus?”
ProSport a stat de vorbă pe marginea acestui subiect și cu Cristian Petrea, președintele CSA Steaua. Oficialul clubului din Ghencea a explicat cazul în detaliu, motivând și de ce nu antrenorul nu și-a primit până azi restanțele financiare. Puteți citi mai jos, pe larg, tot ce a declarat Cristian Petrea:
„Din punctul nostru de vedere este doar un conflict artificial întreținut de domnul Mazilu. Dacă facem o scurtă cronologie, Mazilu a avut un contract de antrenor pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2014, când a fost numit principal la echipa masculină. După aproximativ un an de zile, a fost demis din această postură, de antrenor principal. A fost demis de fostul comandant al clubului, domnul George Boroi, actualul secretar general al COSR. El a fost demis pentru lipsa rezultatelor, pentru că echipa a fost în pericol să retrogradeze.
În virtutea contractului existent, i s-a oferit altă funcție de antrenor în cadrul secție handbal. La conducerea echipe de seniori a fost numit antrenor principal Ovidiu Mihăilă. Printre multe alte sarcini pe care le avea domnul Mazilu, era și managerul secției de handbal. Era o interfață între echipă și partea administrativă a clubului, având o dublă calitate, cadru militar în activitate și avea și acest contract de pregătire sportivă.
În 2017, când echipa traversa un moment destul de slab, deși ne propusesem obiectiv de performanță accederea în play-off, înaintea unui meci deosebit de important cu Poli Timișoara, ne-am trezit că a adus un antrenor spaniol (n.r. referire la Javier Cabanas). Mazilu a dorit să-l schimbe pe Coco Mihăilă. Am spus că nu e normal așa ceva. Bineînțeles, tot timpul cauți o variantă dacă vezi că echipa nu funcționează, dar sunt niște pași de parcurs. A destabilizat echipa.
A informat foarte puțin partea de activitate sportivă de performanță (n.r. întrebarea reporterului a vizat următorul aspect, dacă Viorel Mazilu a informat conducerea clubului înainte de a-l aduce pe spaniol), a prezentat un CV care din punctul nostru de vedere nu era foarte relevant. Acel antrenor era foarte bun teoritician, dar nu mai antrenase vreo echipă de 9 ani de zile. Ori noi, în situația în care ne aflam, nu puteam face experimente.
(n.r. în martie 2017, Viorel Mazilu a susținut pe acest subiect: „Credeți că eu aveam puterea să-l aduc în România de capul meu?”. Javier Cabanas a ajuns în România în noaptea dinaintea partidei de campionat cu Poli Timișoara, dar a fost trimis acasă după numai câteva ore de la sosirea lui în România. Tehnicianul spaniol a mărturisit la vremea respectivă că este inuman comportamentul clubului, fiind supus la o umilință maximă)
Atunci am purtat o discuție cu el, în care i-am atras atenția că nu este normal ce a făcut, pentru că rupsese echipa. Dacă ne uităm la pauza meciului cu Timișoara, erau jucători care sfidau pe față antrenorul, pe Ovidiu Mihăilă, refuzau să se ducă în vestiar, era o atmosferă deosebit de tensionată pentru că unii știau că aduce Mazilu un antrenor spaniol. Echipa nu era ruptă în două, ci cred că în mai multe părți. L-am chemat, am purtat o discuție aici în birou și în prezența domnului Iulică Ruican, șeful secției pentru activitatea sportivă de performanță. I-am spus că nu este corect ce a făcut vizavi de un coleg de-al lui, au fost împreună în echipa din 2006 care a câștigat Challenge Cup. Luăm o decizie toți și ne asumăm, nu luăm o decizie înaintea unui meci important.
(n.r. – am revenit la momentul aducerii spaniolului, dacă Viorel Mazilu a avut acordul lui Iulică Ruican pentru ca acesta să fie adus în România). L-am întrebat pe Iulică Ruican de acest aspect, dacă a vorbit și mi-a spus: „>. Am purtat o discuție cu Mazilu, i-am spus că îmi pare rău și că astfel de lucruri nu se fac, motiv pentru care i-am transmis că nu va mai fi managerul secției de handbal, ci va rămâne la copii și juniori și continuă proiectul lui, Talentul este cheia. După 30 de minute a revenit cu raportul de demisie din rândul cadrelor militare.
Atunci i-am atras atenția și i-am spus să nu ia decizii pentru care nu mai există cale de întors. I-am spus să se mai gândească, dar și faptul că are dublă calitate. Dacă își dă demisia, nu mai este angajatul Clubului Steaua. Atunci, în mod normal, nici acest contract de pregătire sportivă nu mai poate continua. Și-a menținut punctul de vedere, a trecut în rezervă, i-am reziliat și contractul de pregătire sportivă. A făcut Apel la Federația Română de Handbal, am purtat o corespondență, federația i-a dat dreptate, contractul i-a fost repus în drepturi și au urmat acele plăți care îi asigura contractul după grafic.
În luna iunie 2017 a intervenit Ordonanța de Urgență 38, prin care se aduceau niște modificări și completări la Legea Sportului, destul de importante din punct de vedere al normelor financiare. În perioada următoare a fost emis un ordin al ministrului de Finanțe Publice, care reglementa puțin partea de contracte de activitate sportivă. Clubul Steaua a trebuit să intre în legalitate, în sensul în care să transformăm aceste contracte de pregătire sportivă în contracte de activitate sportivă și ulterior să facem și partea de fiscalitate. În esență, Ordonanța 38 prevede că sportivii, antrenorii pot încheia cu structura sportivă un contract de activitate sportivă al cărui model cadru este dat într-un ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului cu ministrul Finațelor Publice, că veniturile obținute în baza acestui contract sunt asimilate ca venituri independente, că acest contract trebuie să fie înregistrat la Federație și la ANAF. Dacă până atunci taxele și impozitele se opreau la sursă, adică la Clubul Sportiv, de la acel moment, fiind activitatea independentă era responsabilitatea titularului de contract. Am procedat ca atare cu toate cele 700-800 de contracte de pregătire sportivă care să le transformă în contracte de activitate sportivă cu toți pașii. Din punct de vedere fiscal, cel mai important este înregistrarea la ANAF. ANAF-ul îți atribuie un cod de identificare fiscală (CIF), iar tu sportiv, la sfârșitul lunii sau în perioada 23-25 ale lunii, emiți o factură și clubul îți plătește rata lunară aferentă indemnizației din contract. Fără acest lucruri, nu se pot achita contractele.
Lui Viorel Mazilu i-a fost suspendat achitarea pentru că nu și l-a transformat. Nimeni nu i-a cerut să vină și să renegociem. Nu a vrut să vină să-l transforme, atunci unde este culpa clubului? Dacă până acum contractele se achitau pe state de plată, acum trebuie emise facturi. Oricât am dori să rezolvăm acest conflict, fără emiterea acestor facturi de prestări servicii nu putem face. Același lucru l-am precizat și Federației, sunt deschiși să rezolvăm conflictul așa cum a decis Consiliul de Administrație. Adică pentru perioada septembrie-octombrie să achităm indemnizațiile lunare conform contractului și vom vedea ce vom face în continuare.
Mai mult, nu s-a mai prezentat la club să-și îndeplinească atribuțiile de antrenor la copii și juniorii al proiectului Talentul este cheia. (n.r. reporterul îi precizează președinteleui CSA că Viorel Mazilu susține faptul că el are un contract de pregătire sportivă cu echipa din Liga Națională). Nu scrie nicăieri faptul că el este antrenor principal, absolut nu scrie. El a fost demis în 2015. Dacă atunci i s-a părut că această demitere de la echipă este abuzivă, de ce nu a făcut de atunci memoriu? (n.r. în acest caz trebuie precizat un aspect. Viorel Mazilu a susținut recent: „Federația este în primul rând cea care și-a încălcat propriul regulament. Dacă federația spunea stop de la început, de când s-a făcut schimbul dintre Mihăilă și Mazilu la nivelul băncii tehnice, când m-au aruncat pe mine din căruță și s-au dus și au făcut contract peste, atunci nu se ajungea aici. Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al FRH, angajarea în posturile de antrenori la cluburile înscrise în competițiile organizate de FRH se va face pe baza unor contracte ferme, avizate de FR Handbal, numai în situația prezentării acordului scris de reziliere a contractului dintre clubul respectiv și fostul antrenor”. CSA Steaua nu a prezentat acea reziliere de contract cu Mazilu, dar în același timp FRH a acceptat peste contractul lui Ovidiu Mihăilă).
În poziția în care suntem, locul 2 în Liga Națională, calificați în turneul Final 4 al Cupei României, să-i satisfacem orgoliul personal al lui Mazilu, să-l numim antrenor principal la echipă? Nu avem cum, cu tot respectul pentru el. Echipa are un antrenor căruia clubul i-a înaintat contractul de pregătire sportivă, de activitate sportivă acum, Federația l-a recunoscut ca antrenor principal, i-a dat ecuson A1. Nu avea cum să spună Federația că Steaua are doi antrenori principali în același timp. Suntem pe un drum bun, s-au făcut tranbsferuri bune, vrem să asigurăm acea liniște de care echipa are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele de performanță. În același timp, vrem să stingem și conflictul cu el, dar sunt două condiții de bază care trebuie îndeplinite:
- Vino la club
- Nu vrei să-ți transformi acest contract, nu este absolut nicio problemă. Du-te și înregistrează-l la ANAF, vino cu CIF, vino cu factură!
I-am făcut notificări, i-am arătat ce înseamnă această modificare legislativă, nu am primit niciun răspuns concludent. Ba din contră, când ne e lumea mai dragă și suntem în perioadă de transferuri, un memoriu la Federație, suntem puțin în situația de a ne bloca transferurile. Când suntem cu echipa într-un moment bun, o vâvătaie în presă că Steaua îl terorizează pe Mazilu, astfel încât să creeze la nivelul antrenorilor o persiune artificială”.
În concluzie, Cristian Petrea a precizat că FR de Handbal i-a dat acordul Stelei pentru a efectua transferuri și în această perioadă, după ce a prezentat dovada disponibilității de a-i plăti lui Mazilu restanțele financiare, dar acesta nu a dorit să-și schimbe contractul conform legii în vigoare.
CSA i-a transmis lui Mazilu trebuie să încheie un nou contract de activitate sportivă, conform Odronanței de Urgență adoptate în vara trecută pentru modificarea Legii Sportului. Dar Legea mai spune și faptul că sportivii, antrenorii, staff, etc, care aveau contracte în derulare la momentul modificării acesteia, merg până la termenul la care au fost încheiate. Care va fi finalul în acest caz? Pe linie juridică probabil că se vor pronunța instanțele de judecată. Pe linie sportivă… Cine mai înțelege regulamentele?
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?