Visează la titlul mondial, dar spune că echipa nu este ca o păpușă mecanică: „Aștept să ne cânte imnul!”

Un titlu mondial în postură de președinte de federație rămâne marele vis al lui Cristian Gațu, după ce a reușit o „dublă” ca jucător. În mandatul său, România a fost aproape de acest deziderat în 2005, dar atunci s-a opus o echipă invincibilă a Rusiei. Șeful handbalului românesc a crezut cu tărie înaintea fiecărui turneu final că a venit vremea României, bazându-se pe o generație de excepție. Situație care rămâne valabilă și pentru Mondialul din Brazilia, care stă să înceapă (2-18 decembrie).

Ați intrat în febra Campionatului Mondial din Brazilia?
Tensiunea începe să crească, o simt pe pielea mea. Dar important este cum se simt fetele. Ele trebuie să rămână stăpâne pe situație și să nu intre în vrie.

Ați fost la sfârșitul săptămânii trecute alături de fete și ați luat pulsul echipei naționale. Cum se prezintă situația înaintea turneului final?
Echipa a crescut de la meci la meci și a terminat Trofeul Carpați în maximum de vână. Mai ales ultima evoluție din partida cu Serbia (n.r. – 37-18) îmi dă o oarecare liniște. Vorbim însă de o echipă, nu de o păpușă mecanică, astfel că pot apărea și situații neprevăzute.

„Mi-e frică doar de propria echipă”

Ce așteptări aveți dumneavoastră ca președinte al Federației Române de Handbal de la Mondialul din Brazilia?
Aștept să se cânte imnul echipei câștigătoare, iar pe cea mai înaltă treaptă a podiumului să fie România. Există însă și câteva aspecte de care depindem, cum ar fi replica adversarilor sau starea de spirit a echipei. Am experiența turneelor finale anterioare, cel mai tare mi-e frică de propria echipă, nu de adversari.

Traseul ideal văzut de Gațu

Există un obiectiv stabilit pentru Mondial sau mergeți pe aceeași idee ca și anul trecut, la Europene, când n‑ați impus un loc pentru a nu pune presiune suplimentară pe fete?
Obiectivul este clar: obținerea biletelor pentru Jocurile Olimpice și o medalie la Londra, dar această calificare trece prin Sao Paulo. Putem ajunge la Olimpiadă fie de pe primul loc în Brazilia, fie organizând o grupă de calificare, adică o clasare pe locurile 2-4. Și m-am oprit aici. Bine, mai există și varianta locurilor 5-7, dar ar însemna să jucăm în deplasare la turneul preolimpic, dar nu le-aș recomanda această situație.

3 Meiroșu, Curea, Chirilă & Co. sunt cotate cu șansa a treia la câștigarea titlului mondial, după Rusia și Norvegia

„Credeți în forța de grup a echipei!”

Cum caracterizați grupa din care face parte România?
Cred că va fi o bătălie în trei, cu Franța și Brazilia. Logic, dar și valoric, ordinea finală ar fi România, Franța și Brazilia. Parcursul ideal ar fi să ne câștigăm seria și să jucăm apoi cu locul 4 din Grupa D. Cel mai probabil am întâlni Argentina, adversar care ne-ar oferi posibilitatea să ne pregătim pentru meciul din sferturi. Pentru atunci mi-am luat și eu bilet de avion, iar în această fază posibili adversari pot fi Spania sau Germania. Iar în cazul unei victorii, te duci în semifinale, unde orice este posibil.

În ce ar trebui să creadă suporterii înaintea acestui Mondial din Brazilia?
În forța de grup a echipei, dar și în dorința jucătoarelor mai experimentate de a obține un mare rezultat, având în vedere că pentru câteva fete ar putea fi ultimul Campionat Mondial la care participă. Majoritatea au deja câte o medalie, dar n-au urcat încă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Grupa României la Mondiale
România Franța
Brazilia Tunisia
Cuba Japonia

Programul naționalei
3.12 România – Tunisia
5.12 România – Cuba
6.12 România – Japonia
8.12 România – Brazilia
9.12 România – Franța
* Campionatul Mondial de Handbal feminin va fi transmis în România de Dolce Sport

Publicat: 23 11. 2011, 08:40
Actualizat: 23 11. 2011, 08:41