Aproape 20% din echipele înscrise în Ligile Naționale de handbal participă la sfârșitul acestei săptămâni în cupele europene. Toate 5 au ajuns deja la un nivel foarte bun, fiind într-o perioadă favorabilă din punct de vedere sportiv.
Programul echipelor românești în cupele europene
Reprezentantele Ungariei și României în Liga Campionilor sunt din nou adversare la sfârșitul acestei săptămâni. Ambele națiuni sunt într-o postură fericită: s-au calificat deja în sferturile de finală ale întrecerii. După primele confruntări, scorul este egal, 1-1.
Dacă partida CSM București – Gyor are miză doar pentru formația oaspete, în schimb HCM Baia Mare și Ferencvaros vor avea o partidă crâncenă. Miza este o poziție cât mai bună în Grupa 1, fiecare având încă șansa locului 2. Acest lucru n-ar însemna neapărat un adversar mai facil în „sferturi”, dar va oferi posibilitatea unui meci doi pe teren propriu. Este adevărat, acel loc 2 depinde în ambele cazuri de Larvik, care duminică va juca în deplasare cu Fleury, echipă deja eliminată. Înaintea ultimei etape din grupele principale, Larvik, HCM și Ferencvaros sunt la egalitate de puncte, iar campioana Norvegiei este avantajată cu fiecare în parte de rezultatele directe.
Locul 2 este greu accesibil în acest moment pentru Baia Mare și FTC, dar cele două formații vor să evite cu orice preț și locul 4. Nici HCM, nici formația din Budapesta nu-și doresc un duel cu Buducnost în sferturi. Gyor și Vardar Skopje nu sunt nici ele echipe abordabile într-un sfert de finală în Liga Campionilor, dar parcă sunt mai OK decât echipa Cristinei Neagu, care are prima șansă să câștige în acest weekend Grupa 2.
HCM Baia Mare se află deja la Budapesta, unde va avea 2 absențe, Melinda Geiger și Adriana Nechita. Prima se află totuși cu echipa în Ungaria, fiind preluată de la Gyor, acolo unde s-a operat de menisc.
O zi mai târziu, duelul româno-maghiar se mută în București și va fi cu atmosferă de mare meci. Gyor vine însoțită de peste 200 de suporteri și are ca obiectiv un succes, care îi va asigura cel puțin locul 2 în Grupa 2. Un meci retur pe teren propriu în „sferturi” pare a fi mai important decât adversarul, fie că se numeșete FTC, HCM sau Larvik.
CSM București își știe deja adversarul din sferturi, va fi Rostov. Campioana României va juca însă și pentru „câștigarea publicului”. O victorie cu Gyor poate însemna enorm din acest punct de vedere, dar și ca moral pentru ce va urma. „Suntem într-un proces de reorganizare, de restructurare a jocului. Cel mai mult suferim la faza de atac, jucăm încă fără o handbalistă de mâna stângă la linia de 9 metri și suntem nevoite să improvizăm. Meciul cu Gyor nu este decisiv pentru noi, noi mergem mai departe de pe locul 4, dar te poate ajuta foarte mult din punct de vedere moral. Noi vrem să ajungem să avem un teren astfel încât adversarii să se teamă atunci când vin în București”, a susținut Cristina Vărzaru.
Kim Rasmussen speră într-o partidă de foarte bun nivel din partea echipei sale, dar este cu gândul și la meciul din campionat cu HCM Roman, programat 3 zile mai târziu: „Ne așteaptă un meci foarte dificil”. Aurelia Brădeanu este incertă pentru acest joc, în timp ce Line Jorgensen se află încă în perioada de recuperare.
Handbalul românesc are înaintea acestui weekend două calificări asigurate în sferturi și una în curs de „înfăptuire”. Corona Brașov începe de la 29-21 partida restur cu Odense, în sferturile de finală ale Cupei EHF, după ce s-a impus săptămâna trecută în Danemarca. Orașul Brașov este foarte aproape de a juca din nou o semifinală de cupă europeană (cu Leipzig sau Metzingen) după o pauză de 7 ani. în deceniul trecut, Rulmentul a câștigat Challnege Cup în 2006, a ajuns până în finala Cupei Cupelor în 2008 și a atins semifinalele Cupei EHF în 2009.
Weekend-ul de handbal va fi însă deschis de echipele masculine CSM București și Dinamo, care susțin meciuri decisive în grupele Cupei EHF. În „Polivalentă”, CSM primește vizita celor de la Ystads (Suedia), echipă la care evoluează și unul dintre cei mai importanți handbaliști din ultimul deceniu, Kim Andersson. Interul dreapta a petrecut 7 sezoane la Kiel! Dinamo va juca în Danemarca cu Aalborg și a plecat fără doi oameni de bază, Mousavi și Diaw, ambii cu probleme medicale. Pentru fiecare există însă un singur obiectiv, să câștige, caz în care visul unei calificări în sferturile de finală ale Cupei EHF continuă.
Așadar, România trage la sfârșitul acestei săptămâni cinci „cartușe” în cupele europene. Rămâne de văzut și câte își vor atinge ținta, raportat la obiectivele pe care le are fiecare club în parte
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER