Zi istorică pentru CSM București! S-au împlinit 4 ani de la momentul în care „tigroaicele” au obținut cel mai mare succes al unui club din România, după 1990, la „jocuri sportive”

CSM București a produs în 2016 o uriașă surpriză în Liga Campionilor, reușind să câștige trofeul după o finală cu Gyor

În urmă cu 4 ani, în Ungaria, CSM București realiza cea mai mare performanță a unui club din România la „jocuri sportive”, după succesul din fotbal de la Sevilla 1986. La fix 30 de ani distanță de la victoria echipei Steaua în Cupa Campionilor Europeni, „tigroaicele” au pus mâna pe trofeul Ligii Campionilor la handbal feminin.

Sezonul 2015-2016 este unul de poveste pentru handbalul românesc și prinde foarte bine mai ales azi, când tot sportul mondial este blocat, când fiecare încearcă, după posibilități, să-și facă planuri pentru a relua activitatea. La prima prezență în Liga Campionilor, CSM București a dat lovitura: s-a dus până în finala competiției și a cucerit trofeul după o finală excepțională cu Gyor, una dintre cele mai frumoase și mai pasionante din istorie!

Ca o paralelă la momentul Sevilla 1986, CSM București a reușit să-i „sufle”, în 2016, trofeul Barcelonei din handbalul feminin. Similitudinile nu se opresc aici. Titlul s-a decis tot după executarea aruncărilor de departajare. În rolul lui Helmuth Duckadam a fost Mayssa Pessoa, care a parat nu mai puțin de trei aruncări de la 7 metri. Iar dacă Steaua a triumfat pe 7 mai, CSM București a câștigat pe 8 iunie!

Isabelle Gullden, regina finalei, dar toată echipa a fost la superlativ

Finala de la Budapesta s-a desfășurat în prezența a aproximativ 12.000 de spectatori, iar 90% au fost fanii echipei maghiare Gyor Audi ETO. CSM București a intrat în acel Final Four cu a patra șansă, după reprezentanta Ungariei, Vardar Skopje și Buducnost Podgorica, dar a jucat degajat, fără presiune, iar în acea zi de 8 mai a avut și foarte multă șansă. Combinația de jucătoare nordice, sud-americane și din România a fost una câștigătoare. Bella Gullden a fost regina finalei, cu 15 goluri, dar absolut toate fetele care au intrat în teren au reușit să se remarce. Alte momente cheie au fost: golul marcat de Linnea Torstensson în minutul 59:57, de la mare distanță, pentru scorul de 22-22; aruncarea de la 7 metri scoasă de Carmen Martin în minutul 69:50, la scorul de 25-25; Golul realizat de Aurelia Brădeanu pentru 29-26, la „departajări”, care a transformat Arena Papp Laszlo într-un teritoriu al bucuriei pentru România.

Caseta meciului

  • CSM București – Gyor 29-26 (25-25, 22-22, 13-12) după executarea aruncărilor de la 7 metri
  • Pessoa, Grubisic, Iordache – portari; Gullden 15, Curea, Rodrigues 2, Jorgensen, Vărzaru 1, Bazaliu, Brădeanu 1, Torstensson 3, Nan, Vetkova, Martin 4, Manea 3, Fisker. Antrenor: Kim Rasmussen
  • Grimsbo, Kiss – portari; Knedlikova 1, Alstad, Loke 8, Hudak, Harsfalvi, Gorbicz 1, Kovacsics 3, Sulland 3, Lakatos, Amorim 5, Orban, Groot 4, Broch 1, Toth. Antrenor: Ambros Martin

Patru jucătoare și antrenorul Adi Vasile, care au câștigat în 2016, sunt și azi în lotul echipei CSM București

De la acea finală, CSM București și-a câștigat locul în elita handbalului feminin. În anii ce au urmat, „tigroaicele” nu au mai reușit să treacă de semifinale, dar și azi se bucură de un respect uriaș, după perfomanța din 2016. Din echipa care a ridicat atunci trofeul, azi se mai regăsesc la echipă Jelena Grubisic, desemnată și MVP-ul turneului Final Four, Iulia Curea, Linnea Torstensson și Carmen Martin. Ultimele două au revenit în vara trecută la echipă. De asemenea, la echipă mai este antrenorul Adrian Vasile, „principal” acum, „secundul” lui Kim Rasmussen atunci.

Dunaferr, Slagelse și Zvezda Zenigorod sunt echipele care au mai câștigat Liga Campionilor la prima participare în această competiție.

Publicat: 08 05. 2020, 18:09
Actualizat: 08 05. 2020, 19:58