Zi mare pentru sportul din România! Era în paragină, dar s-a transformat în timp record într-o arenă de 5 stele. FOTO EXCLUSIV
Zi mare iubitorii sportului din Galați, una pe care o așteaptă de peste un deceniu. Închisă în urmă cu 13 ani pentru că exista riscul prăbușirii în urma tasării solului, Sala Sporturilor „Dunărea” își va redeschide astăzi porțile pentru publicul și sportivii gălățeni.
Evenimentul, care va începe la ora 15.00, va avea ca punct de atracție meciul de baschet feminin dintre Phoenix și Rapid București (ora 18.00) din prima etapă a Ligii Naționale, care reprezintă revenirea unei echipe feminine din Galați în eșalonul de elită, coincidență, tot după 13 ani.
Ajunsese o ruină
În momentul închiderii, sala se afla în proprietatea Direcției Județene pentru Tineret și Sport, iar apoi a fost transferată în patrimoniul Primăriei Galați. În primii ani, s-a lucrat doar la consolidarea fundației, iar apoi a fost pur și simplu abandonată și a ajuns într-o avansată stare de degradare, o ruină folosită ca adăpost de oamenii străzii. În tot acest timp, echipele gălățene au fost nevoite să joace în exil, handbalistele de la Oțelul susținând meciuri din cupele europene la Brăila, iar fosta campioană la volei feminin CSU Metal a jucat în Liga Campionilor la București și Buzău. În rest, s-a jucat în micuța sală Siderugistul, care poate găzdui doar competiții de handbal, futsal, volei și badmiton, nu și de baschet.
Baschetbalistele de la Phoenix ar fi fost nevoite să joace și ele în alt oraș, pentru că în Galați nu există o altă sală omologabilă la nivelul primei ligi și tocmai de aceea inagurarea se va face acum, chiar dacă ieri încă mai erau schele pe exterior și se vopseau stâlpii de susținere.
În 2011, Compania Națională de Investiții a preluat-o în concesiune pentru a putea finața proiectul de reabilitare, lucrările începând în martie 2011. Termenul de finalizare din contract a fost martie 2012, dar numeroase probleme, de la proiectare până la execuție, au generat amânări peste amânări, ajungând la o întârziere de un an și jumătate.
Practic, nu este vorba decât de reabilitare, nu și de modernizare, pentru că s-a lucrat după un proiect vechi de 50 de ani, același de la construcția sălii, deschisă prima dată în 1973. De aceea s-a ajuns la situații aberante, cum ar fi montarea unei centrale termice noi, dar depășită moral pentru că este un model din anii ”70, identic cu cel din momentul construcție. Tot datorită lucrării pe acel proiect n-a fost corectată o situație absurdă, bazinul de refacere pentru sportivi nefiind prevăzut cu scurgere, astfel că apa va fi scoasă cu o pompă submersibilă. Nici firma care a executat lucrarea nu a respectat întocmai proiectul, astfel că în ultimele două luni s-a ajuns la o altă situație absurdă. Nu s-a făcut termoizolația, prevăzută în proiect, s-au făcut finisajele exterioare, iar apoi au fost întorși și s-a anvelopat clădirea peste ce părea terminat!
Phoenix, cu temele făcute la marele eveniment
Club înființat în urmă cu exact 12 ani în urmă (4 octombrie 2001) de Florin Nini, actualul selecționer al echipei naționale feminine a României, Phoenix a fost foarte activ pe piața transferurilor în ultimele luni, pregătindu-și debutul cu o echipă de seniori în prima ligă prin aducerea grecului Theodosios Paralikas ca antrenor principal și achiziționarea a nu mai puțin de nouă jucătoare, printre care se află și americancele Cherise Daniel, Earnie Williams, Starr Fairbanks.