Harghita-Mădărași, „kicker-ul” cucerit de snowboard-erii și schiorii veniți la Snow On Fire
Sfârșitul lui martie și o vreme ce îți făcea semne să cauți indicatoarele spre Constanța, în niciun caz spre munte. O vreme potrivnică pentru un concurs de snowboard și ski, însă din ce în ce mai rece pentru ceea ce avea să ne aștepte. Snow On Fire, cel mai cunoscut concurs de freestyle ski și snowboard din România, a avut loc în weekend-ul 22-23 martie la Harghita-Mădărași, un vârf de munte care respiră zăpadă și la sfârșitul lunii martie. De poveste.
Până să ajungi sus, la Mădărași, drumul greoi, neasfaltat și noroios te pune la încercare. Cu cât eram mai aproape, cu atât timpul trecea mai greu. Odată ce am ajuns în vârf de munte, un peisaj alb îți fura privirea, plus un snowpark așa cum nu ai mai văzut, muncit din greu, finisat. Perfect. Mai exact, două kickere imense îi întâmpinau pe concurenți, mai mici și mai mari, și le spuneau, parcă, cu voce tare, să sară până la cer și înapoi, precum niște bulgări de zăpadă colorați. Totodată, după kickere, concurenții mai aveau de trecut peste câteva obstacole: un kink box, flat rail și down rail. Poate sună periculos, dar pentru ei nu există nimic mai palpitant.
Cer colorat pentru Snow On Fire
Anul trecut te chinuiai să nu îi pierzi din privire pe concurenți, iar asta din cauza ceții care a acoperit întreg snowpark-ul de la Mădărași. De data aceasta, am avut parte de un cer albastru, curat, un aer perfect, nici prea cald, nici prea rece, voie bună, oameni veniți special pentru concurs și multă muzică bună pe fundal. Cam așa ar putea fi descrisă pe scurt ziua de sâmbătă, cea în care a avut loc desfășurarea ediției a patra a Snow On Fire. În plus, dacă ți-ai asigurat ochelarii de soare, crema pentru protecție solară și răcoritoare, te puteai uita liniștit la concurenții care abia așteptau să treacă peste kickerele construite de ei… pentru ei și se grăbeau să atingă norii cu mâinile.
Trick-uri „până la nori și înapoi„
Echipamentele sportive colorate au fost senzația zilei. Frontside 360, huge tail grab, switch 540 și slide to opposite slide rail nu au fost niciodată mai spectaculoase, iar asta pentru că au părut a fi executate de flăcări aruncate dintr-un tun colorat, nicidecum de oameni. Acestea sunt doar câteva dintre denumirile săriturilor pe care cei mai mici, copiii sub 14 ani sau rookies, copiii cu vârste între 14-18 ani, le-au executat aproape de perfecțiune.
Nici cei mai mari, experții, nu s-au lăsat mai prejos. La categoriile snowboard și ski adulți, băieții au arătat cu cât de multă ușurință se pot face niște lucruri imposibile pentru alții. Ochii spectatorilor au fost încântați de mișcări precum switch 540, 900 și slide to opposite slide la rail.
Kinda Geza, locul patru
Kinda Geza (29 de ani) este singurul reprezentant al României care a fost aproape de o calificare la o ediție a Jocurilor Olimpice de la Soci la snowboard. Geza nu a fost pe podiumul concursului devenit deja celebru, Snow On Fire, așa cum ne-a obișnuit. Printre cei mai buni snowboarderi a fost și Michal Ligocki (Polonia) a ocupat locul întâi, urmat fiind de Adam Balogh din Ungaria și de Adolf Bobo Gherghelah, care s-a calificat pe locul trei. Totuși, Geza a făcut publicul să îi aplaude săritura fs 900. ,,Am încercat un trick tare, dar care nu a ieșit. Se întâmplă… nu a ieșit pentru că am sărit prea mult și prea tare. Asta se întâmplă oriunde, la orice concurs și nu e ceva neapărat rău„, a spus Geza pentru ProSport.
Cine se poate înscrie la concurs
Copiii sunt primii care sunt așteptați să se înscrie la astfel de concursuri, în special la Snow On Fire. Curajul și abilitățile lor sunt cele care merită să fie dezvoltate odată cu participarea la un astfel de concurs. Categoriile de vârstă sunt: ski rookies (14-18 ani); ski grooms (vârste mai mici de 14 ani); snowboard rookies (14-18 ani) și snowboard grooms (vârste mai mici de 14 ani).
La Snow On Fire există și categorii speciale pentru fete: snowboard pro, snowboard grooms și snowboard rookies.
Ski pro și Snowboard pro sunt probele pentru adulți.
Cât costă echipamentele pentru schi și snowboard
Atunci când vine vorba despre echipament, trebuie să știți că atât schiatul, cât și snowboarding-ul sunt două sporturi scumpe. La schi ai nevoie de clăpari, schiuri, legături, bețe, ochelari, mănuși, căciulă, cască, geacă și pantaloni. La snowboarding, echipamentul conține snowboard, legături, boots, pantaloni, jachetă, căciulă, bandane și mănuși, plus nelipsiții ochelari de protecție (pentru ceață, soare, viscol etc.). Prețurile diferă de la un echipament la altul. Așadar, un preț mai mare aduce, clar, și o calitate mai bună a echipamentului, însă cele scumpe sunt adresate în special celor care știu să se dea extrem de bine pe pârtie.
Primele lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când ne cumpărăm un echipament sunt clăparii și bootsii, asta pentru că picioarele sunt cele care trebuie să aibă parte de cel mai mare confort. Prețurile încep de la 500-600 RON pentru ambele. Pentru începători, este foarte important ca schiurile să fie flexibile. Acest lucru este valabil și pentru snowboard.
Este important ca schurile să fie corecte ca mărime, ceea ce contează foarte tare fiind greutatea și înălțimea, fiindcă masa trebuie distribuită proporțional pe suprafața schiurilor, ele având nevoie de o manevrare corectă. Prețurile schiurilor încep de la 600-800 RON, cele de freestyle fiind mai scumpe, ajungând la 1000-1200 RON, iar cele de off-piste la 1500-1800 RON. Totodată, bețele sunt și ele importante. Este necesar ca ele să fie cumpărate după înălțimea corectă și să ajungă puțin mai sus de șolduri. Prețurile variază și pot trece cu ușurință de 50 RON.
Ochelarii și mănușile, cele mai importante piese
Specialiștii spun că mănușile și ochelarii sunt cele mai importante accesorii după echipamentul propriu-zis. Există ochelari cu lentilă portocalie care are mai multe atribuții, cu lentilă galbenă care se folosește pe timp de ceață și lentilă maro, gri sau mai închisă pentru zilele însorite. Ce e important? Mănușile de schi diferă de cele de snowboard, asta pentru că un snowboarder pune mai des mâna jos, pe zăpadă.
Prețurile pentru un echipament nou de snowboard într-un magazin de specialitate:
Snowboard – de la 439 RON la 1549 RON
Boots – de la 399 RON la 789 RON
Legături – de la 289 RON la 1259 RON
Pantaloni – de la 299 RON la 529 RON
Jachete – de la 349 RON la 859 RON
Căciulă – 79 RON
Mănuși – între 59 RON și 269 RON
Bandane – între 49 RON și 69 RON
Cască protecție – 200 -300 RON
Ochelari protecție – 160 – 180 RON
Articol scris de Mădălina Tătaru