Harta regionalizării în sportul românesc
*Fiecare regiune de pe viitoarea hartă a României a reușit să câștige cel puțin un titlu național la sporturile de echipă în sezonul 2012-2013. Banatul și Regiunea Sud-Est au în visterie câte două trofee. Bucureștiul, aur după cinci ani
*Sportul românesc a avut în sezonul recent încheiat cinci campioane noi față de 2012: RCM Timișoara, ICIM Arad, Știința Bacău, CVM Tomis Constanța și Steaua
România va fi împărțită, cel mai probabil, în opt regiuni de dezvoltare, proces care va fi definitivat spre sfârșitul anului 2013. Pe viitoarea hartă a țării, sporturile de echipă și-au găsit câte un punct „fierbinte” în fiecare regiune. După terminarea celor mai importante 10 campionate interne, toate cele opt ținuturi au reușit să obțină cel puțin un titlu național. Ultimul trofeu al sezonului 2012-2013, câștigat de CSU Ploiești în baschetul masculin, a acoperit practic și ultima zonă fără „coroniță” până luni, cea a Munteniei.
Singura dilemă, capitala în Banat
Ca și în anii precedenți, Constanța este și în 2013 capitala sportului românesc. Pe „litoral” au poposit două titluri, la handbal și volei masculin. Paradoxal, Constanța nu are nici la sfârșitul acestui sezon o sală de jocuri cu care să se prezinte în Liga Campionilor, astfel că n-ar fi exclus, cel puțin la handbal, să se plece din nou în exil. Tema regionalizării are și un capitol în care discuțiile sunt încă aprinse: care vor fi capitalele celor opt regiuni? La sport, lucrurile s-au simplificat, având deja șapte capitale, București, Constanța, Bacău, Oradea, Miercurea Ciuc, Vâlcea și Ploiești, adică municipiile din care provin echipele campioane. O singură dilemă are sportul din acest punct de vedere, cine este șeful în Banat sau Regiunea de Vest (n.r. denumirea încă nu este stabilită)? În zona respectivă, la sfârșit de sezon avem două municipii campioane, Arad (baschet feminin) și Timișoara (rugby).
Bucureștiul, titlu după 5 ani
La sfârșitul sezonului 2012-2013, harta sportului românesc a suferit modificări importante. În sensul că cinci din cele zece campioane sunt noi în raport cu situația din 2012. Pe hartă a reapărut Bucureștiul, după o pauză de cinci ani, după ce Steaua a câștigat titlul la fotbal. Ultimul trofeu ajunsese în vitrina rivalilor de la Dinamo, în 2008, la rugby. S-au mai schimbat campioanele la volei feminin (Știința Bacău), rugby (RCM Timișoara), baschet feminin (ICIM Arad) și volei masculin (CVM Tomis Constanța). La polul opus, echipa de hochei din Miercurea Ciuc a ajuns deja la opt titluri consecutive, la o singură lungime aflându-se Oltchim (handbal) și CSM Digi Oradea (polo).
Regiunea NORD-VEST (Transilvania de Nord)
CSM Digi Oradea (polo) –
Regiunea VEST (Banat)
RCM Timișoara (rugby)
ICIM Arad (baschet feminin) – foto jos
Regiunea SUD-VEST (Oltenia)
Oltchim (handbal feminin)
Regiunea SUD (Muntenia)
CSU Ploiești (baschet masculin)
Regiunea BUCUREȘTI
Steaua (fotbal)
Regiunea SUD‑EST (Dunărea de Jos)
HCM Constanța (handbal masculin) – foto jos
CVM Tomis Constanța (volei masculin)
Regiunea NORD‑EST (Moldova)
Știința Bacău (volei feminin)
Regiunea CENTRU (Transilvania)
HSC Miercurea Ciuc (hochei)
Campioanele României 2012-2013
Steaua București – fotbal
HCM Constanța handbal masculin
Oltchim handbal feminin
CSM Digi Oradea polo
CVM Tomis Constanța volei masculin
Știința Bacău volei feminin
CSU Ploiești baschet masculin
ICIM Arad baschet feminin
RCM Timișoara rugby
HSC Miercurea Ciuc hochei