Hungry for power!** Cum stăm pe „extra-fotbal” în disputa cu ungurii

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Marius Hutu
Hungry for power!** Cum stăm pe
  • Publicat:
  • Actualizat:

*Disputa dintre Dzsudzsak și Mutu poate fi plasată într-un context mai larg. Al confruntrării dintre cele două națiuni la nivelul sporturilor de echipă.

Orgoliile duse la extrem, ciocnirile împinse până la granița dintre regulamentar și revoltător la disciplinele de contact sau scandările scandaloase au pus mereu sare și piper în meniul încleștărilor. La infrastrctură sunt superiori și vă reamintim doar că în Budapesta bazinele (20) și patinoarele (50) apar ca taximetriștii după ploaie. În București? Nu e nevoie să vă împrospătați prea mult memoria pentru că dați răspunsul mai repede ca la „Vrei să fii milionar?”. Mai jos vă satis­facem curiozitatea în privința dominației în sporturile de echipă.

Handbal: 3-0 pentru Ungaria

România se află într-o netă inferioritate în fața Ungariei din punct de vedere al handbalului recent. Rezultatele prezente vorbesc de la sine. La masculin, maghiarii au prins semifinalele la JO 2012 și sferturile de finală la ultimul Mondial. Naționala țării noastre nici nu apare pe harta ultimelor turnee finale. Vecinii sunt într-o postură fericită și cu handbalul feminin. La Campionatul European din Serbia, cu o națională construită pe scheletul echipelor Gyor și Ferencvaros, maghiarii au urcat pe treapta a treia a podiumului. Iar Gorbicz & Co au câștigat meciul decisiv pentru calificarea în semifinale tocmai în fața tricolorelor. Ungaria a reușit, așadar, să ia fața României și în handbalul feminin după câțiva ani în care reprezentativa condusă pe rând de Tadici și Voina a fost mai mereu peste rivala de-o viață. Extinsă și la nivel de cluburi, balanța atârnă tot către Vest. Diferența este făcută în primul rând de handbalul masculin. În timp ce România reușește doar să pătrundă în grupele Ligii Campionilor cu HCM Constanța, Ungaria atacă deja sferturile de finală cu două grupări, Pick Szeged și Veszprem. Iar echipa regretatului Marian Cozma are chiar șanse să ajungă până la capăt în acest sezon de Champions League. Singura șansă a handbalului în disputa Ungaria – România se numește Oltchim. Campioana României a avut în acest sezon două echipe maghiare de înfruntat în competiția supremă la nivel de cluburi. Peste una, Ferencvaros, a trecut chiar pe terenul acesteia, în timp ce disputa cu Gyor urmează imediat după meciul de fotbal. Miza la Oltchim – Gyor este calificarea în finala Ligii Campionilor.

Baschet: Sub panou îi batem cu fetele, însă nivelul este mult prea scăzut

În baschet, cele două națiuni nu prea se regăsesc la nivel mondial. La masculin, Ungaria și România nu au niciun punct în FIBA Rankings, astfel că nu intră între primele 25 de țări în Europa sau în primele 82 din lume (!). Baschet se joacă însă în cele două state, iar ceva rezultate se văd, în schimb, la feminin. În ierarhia mondială, România este pe locul 41, față de Ungaria, care ocupă locul 59. La nivel de cluburi, noi am contat prin CSM Târgoviște, care s-a și calificat în play-off-ul Euroligii în fața echipei din Sopron. Ungaria a mers mai departe doar cu Gyor, dar reprezentantele cele două țări s-au oprit în această fază. Pentru dezvoltarea acestei discipline, Ungaria și România vor organiza la comun Europeanul de baschet feminin din 2015.

Volei: Cine sare, România sare!

În voleiul mondial, România are o națională feminină care se străduie să-și găsească locul în elită. În disputa cu Ungaria, fetele domină clar. Cel mai bun exemplu sunt partidele directe din 2012, în care România a câștigat toate cele patru jocuri din Liga Europeană, în trei rânduri cu 3:0, iar o dată cu 3:1. Dacă la masculin, ambele țări au ratat calificarea la Europene, în schimb, la feminin doar România continuă cursa. Tricolorele au de susținut un baraj de calificare cu Cehia, cea care a eliminat Ungaria. Și din punct de vedere al ierarhiilor mondiale stăm mai bine. La masculin România e pe locul 36, iar Ungaria pe locul 92, diferența fiind ceva mai mică la feminin, noi pe locul 35, adversarii pe locul 57.

Polo: Frați, frați, dar brânza-i pe bani

Românii și maghiarii sunt ca frații la polo în sensul că cele două naționale efectuează în fiecare an cel puțin două cantonamente de pregătire comune. Relația s-a cultivat din anii 70, iar dacă până la începutul anilor 2.000 tricolorii puteau fi considerați în meciurile oficiale doar niște sparring-parteneri, Ungaria fiind una dintre forțele lumii la sportul cu mingea pe apă, ulterior diferența de valoare s-a mai micșorat. Maghiarii sunt de nouă ori campioni olimpici – ultima dată în 2008 – și au urcat pe prima treaptă a podiumului mondial de două ori (1973, 2003). La capitoulul CE, vecinii noștri țin medaliile la degetul mic (12-4-5). Antrenată la ultima ediție a JO de un maghiar, Istvan Kovacs, România a terminat la Londra pe 10, cea mai bună clasare datând din 1976 – loc 4. La CM (loc 5 – 1975, loc 6 – 2005) și CE (loc 4 -1993 și 2006) vârfurile naționalei antrenate în prezent de Vlad Hagiu au fost lângă podium. România se poate mândri în 2013 cu Cosmin Radu, cel mai bun centru al lumii, și cu faptul că Ramiro Georgescu și Tibi Negrean evoluează la Szolnok, în Ungaria, țară care deține unul dintre cele mai tari campionate.

Hochei: Liga MOL, proiect Ungaria – România

Pe gheață, Ungaria și România au un campionat comun, Liga MOL, fiind practic unul dintre exemplele în care cele două națiuni pot pune bazele unui proiect din care ambele au de câștigat. Este adevărat, colaborarea se datorează în mare măsură și românilor de etnie maghiară, majoritari la această disciplină în țară. Finala Ligii MOL se dispută chiar în aceste zile, între Dab Docler și SC Miercurea Ciuc, echipa din Ungaria fiind în avantaj, scor 3-2. Se joacă după sistemul cel mai bun din șapte meciuri. În schimb, la nivel de reprezentative, Ungaria câștigă clar în fața României. Ambele țări sunt în grupa a doua valorică, dar dacă tricolorii se chinuie să se mențină în acest eșalon, hocheiștii din Ungaria atacă în acest an promovarea în Grupa Mondială. Diferența de valoare a fost exprimată și la ultimul amical, disputat în februarie, 7-0 pentru vecini.

Rugby: Îi facem „pachet”

La rugby în 15 suntem net superiori, pentru că ne aflăm în al doilea eșalon valoric din Europa, în timp ce Ungaria evoluează în al șaselea (!). Sportul cu balonul oval nu a cunoscut o dezvoltare în țara vecină, iar istoria nu reține vreo întâlnire directă la nivel oficial între cele două națiuni. Un alt argument solid care ne conferă superioritatea „la bețe” e faptul că „Stejarii” (18 IRB) au bifat toate edițiile Cupei Mondiale, în timp ce Ungaria (83 IRB) nici măcat nu a avut șansa de a se califica la vreo ediție. La fete (se joacă numai în 7) naționalele României și Ungariei se află în al doilea eșalon valoric european – Divizia A. Ultimul meci: 24-19 pentru România într-un meci amical de anul trecut.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×