În Marea Britanie înotul sincron vrea să câștige în instanță finanțarea pentru Jocurile Olimpice din 2016 și 2020

  • Agenția pentru sport UK Sport, varianta britanică a MTS-ului, a decis să finanțeze doar sporturile care au avut și rezultate
  • Mai multe federații s-au „răsculat” și își cer drepturile în instanță

Nu doar în România soarta sportului se decide pe holurile tribunalelor. Problemele însă, diferă. Federația britanică de natație atacă în instanță decizia Agenției pentru sport UK Sport, prin care înotul sincron a pierdut în întregime finațarea pentru următoarele două cicluri olimpice, anunță BBC.

Este vorba despre 4,3 milioane de lire sterline, aproximativ 5,2 milioane de euro. David Sparks, oficial al loturilor de înot sincron, consideră că decizia pune în pericol chiar viitorul disciplinei sportive, care „riscă să devină doar un capitol în cărțile de istorie”. Contestată este și schimbarea de atitudine a forului național față de disciplină, având în vedere faptul că, la finalul anului 2012, UK Sport aprecia progresul acesteia, oferind o suplimentare a bugetului pentru 2013.

Strategie schimbată după performanțele de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi

Potrivit dailymail.com, UK Sport a realizat planul de investiții pentru următoarele cicluri olimpice de vară, adoptând modelul care a produs rezultate la Soci: 4 medalii cucerite, egalând cea mai bună performanță a sportului britanic de la debutul în competiția olimpică de iarnă – Jocurile Olimpice din Franța, din 1924. Noua strategie presupune investiții majore în cadrul disciplinelor cu șanse de a produce medalii la Rio sau cel târziu în 2020, la Tokyo. Astfel, două sporturi de echipă clasice – baschet și polo – și halterele au rămas complet fără finanțare din partea forului național, totalizând o economie de 17,6 milioane de lire sterline față de 2012. Președintele UK Sport, Rod Carr, consideră decizia o necesitate pentru performanță.

Halterofilii și-au recăpătat banii la apel

Dintre toate federațiile afectate de tăieri, doar cea de haltere a reușit ca la judecarea apelului de la comisiile UK Sport să convingă printr-un program destinat tinerelor halterofile să își mențină finanțarea. UK Sports a respins apelul formulat de Federația britanică de Natație privind finanțarea probei feminine de înot sincron. Suma totală investită pentru pregătirea viitoarelor Jocuri Olimpice de vară se ridică la aproximativ 350 de milioane de lire sterline, echivalentul a 423,5 milioane de euro.

Articol scris de Cezara PARASCHIV

Publicat: 01 04. 2014, 08:32
Actualizat: 01 04. 2014, 08:33