Fostul luptător de kickboxing Ciprian Sora, care după retragerea din activitate și-a deschis o școală de arte marțiale, îndrumă lumea către sport și, mai ales, către practicarea artelor marțiale, care deschide drumul spre o carieră în instituțiile de siguranță națională. Nume de referință în domeniul sporturilor de contact, Sora face parte din colectivul de lectori în ediția 2018 a Sports Business Academy. Ciprian Sora, fost ofițer SPP, e unul dintre numele sonore care s-au luptat în circuitul Local Kombat, care a cunoscut o dezvoltare impresionantă la începutul anilor 2000.
Cât de eficientă este practicarea sportului pentru reducerea stresului? Trăim în secolul stresului și cu siguranță sportul te ajută să te relaxezi. Oamenii caută tot mai mult să facă mișcare. Are o importanță extraordinară în acest sens, pe lângă beneficiile aduse pentru organism.
De ce se îndreaptă lumea spre sporturile de contact? Sporturile de contact au o mediatizare foarte mare, iar unii cred că li s-ar potrivi. Alții vor o anumită siguranță, pentru că trăim o perioadă incertă, vor să știe să se apere.
Ce sportiv reprezenta un model pentru tine, în copilărie? Sunt mai mulți. Mă gândesc la Semmy Schilt, cu care m-am și antrenat, la Peter Aerts. Ei mi-au influențat devenirea. Eram copil. Am practicat mai multe sporturi până să aleg K1, care este de fapt un regulament ce reunește karate, kickboxing și alte câteva discipline.
A fost greu să găsești specialiști pentru școala de arte marțiale? Toți antrenorii de la școala mea sunt oameni formați de mine și folosesc metode de antrenanent de la mine. Am o programă pe care o urmează. Prefer să lucrez în acest fel.
De ce nu recunoaște MTS medaliile
Cum este colaborarea cu federația de specialitate? Este o colaborare foarte bună. De fapt, eu sunt antrenorul lotului la sport de ring. Din păcate, din cauza disputei dintre doi președinți, este blocată colaborarea cu Ministerul Tineretului și Sportului, iar performanțele nu sunt recunoscute. De 7 ani ne luptăm cu Dorel Bulearcă. El se opune performanței. Nu mai este recunoscut nici de japonezi, care i-au retras dreptul de practică. De exemplu, la Campionatul Mondial de Kickboxing Wako, delegația noastră a luat 4 medalii, dar MTS nu le recunoaște rezultatele și nu îi premiază. Copiii nu pot fi răsplătiți, iar părinții suportă toate cheltuielile pentru participarea la competiții de acest gen: deplasare, cazare, masă. Antrenează viitori polițiști și viitori jandarmi!
Au sportivii din domeniul artelor marțiale mai multe opțiuni de „recalificare” după retragerea din activitate, în comparație cu alte discipline sportive? Din acest sport nu se poate trăi decât dacă ajungi la un nivel foarte înalt. Eu îi îndrum pe sportivi spre instituțiile de siguranță națională: poliție, jandarmerie, armată. Avem această șansă, ca oameni cu calitățile lor să fie căutați acolo. La fotbal, dacă la 18 ani nu ai ajuns să joci la nivel înalt, înseamnă că ai făcut degeaba acest sport.
Vei fi lector la Sports Business Academy. Te-ai gândit despre ce le vei vorbi cursanților? Încă nu am prelegerea definitivată, dar cu siguranță le voi împărtăși cursanților din experiența mea profesională. Ce diferență principală ar fi între cluburile de arte marțiale din România și cele din Vest? Diferența este că la noi ne bugetăm singuri activitatea. Acolo, legislația este mai bună și cluburile primesc sponsorizări. La noi nu e nimic clar, nu sunt avantaje pentru cei care ar putea să fie sponsori, așa că aceștia preferă să nu se implice.
Palmares Ciprian Sora
1997 – Locul 3 la Campionatul Mondial IAMTF (Federația Internațională de Muay Thai de Amatori) Thailanda 1997 – Locul 2 la Cupa Mondială IKBF 1998 – Campion European IKBF 1998 – Locul 2 la Campionatul European IAMTF 1999 – Campion Mondial de thaibox la IAMTF (Thailanda, 86 kg) 2000 – Locul 3 la Campionatul European de IAMTF; 2000 – Locul 3 la Campionatul European de Thaibox din Cipru 2001 – Locul 2 la Internaționalele Germaniei 2007 – Campion Național WKN
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER