Daniel Găvan (37 de ani) e unul dintre marii voleibaliști pe care i-a dat România după Revoluție, un star care și-a găsit însă împlinirea pe alte meleaguri. Format de Steaua, jucătorul care în copilărie a cochetat cu poloul și fotbalul a devenit campion național cu gruparea militară încă de la 17 ani, iar un an mai târziu a semnat primul său contract de profesionist cu echipa cu o mare tradiție în voleiul românesc. În contextul în care sportul românesc, nu numai voleiul, nu cunoștea o dezvoltare impresionantă în anii 90, Găvan a stârnit interesul mai multor cluburi din străinătate. Iar cea mai ispititoare ofertă a făcut-o Zdenek Hamik, managerul Asociației de Volei din Austria și antrenor la Innsbruck. Stelistul lua astfel drumul Austriei, țară în care a urcat pe fiecare treaptă a performanței. Consacrarea a venit în 2006, când și-a făcut debutul în naționala Austriei și mai bine de cinci ani a fost căpitanul puternicei reprezentative europene.
Găvan a rămas însă cu inima în România și e atent la tot ce se întâmplă în voleiul din țară. Inclusiv la voleiul pe plajă, o ramură care în ultimii 20 de ani, și prin prezența în programul olimpic, a câștigat vizibilitate, credibilitate și autoritate. Pe 30 august, pe plaja LUV din Mamaia, va debuta o nouă ediție a Campionatului Național de Beachvolley, susținut de Dolce Sport și la care ProSport este partener, iar Daniel Găvan e una dintre vocile autorizate, care pot prefața o astfel de competiție.
Ce înseamnă pentru tine voleiul? Voleiul nu este un sport oarecare, trebuie sa-ți placă jocul de echipă ca să-i afli toate tainele și dacă ți-ai intrat în rol, este foarte greu să-l lași.
Cât de dezvoltat e beachvolleyul în Austria? În Austria beachvoleiul e mai bine văzut ca cel de sală, ținând cont că în beach Austria este de mai multe ori campioană europeană , băieți și fete, sunt prezenți masiv în World Tour între 5-7 echipe, una din cea mai frumoasă etapă din World Tour este în Klagenfurt și cu prezențe constante la Jocurile Olimpice de vară de vreo 20 de ani încoace.
Ce părere ai despre inițiativa celor de la Momentos de a organiza Campionatul Național de seniori de volei de plajă? Este de lăudat o asemenea inițiativă și le urez celor de Momentos mult noroc și multă răbdare pentru că nu este foarte ușor să organizezi un asemenea turneu. Sper să fie un exemplu și pentru alți posibili investitori.
Cum ți se pare faptul că foști voleibaliști au trecut pe partea de business și acum organizează cel mai puternic turneu de beachvolley din țară? Cam așa este peste tot. Foști voleibaliști, oameni pasionați de volei care au reușit ceva în viața sunt implicați în susținerea acestor turnee, echipe sau cluburi. Respect pentru cei care încă ajută voleiul în România.
De ce ar trebui să investească în beachvolley companiile? Companiile ar trebui să investească nu doar în beachvolley, ci și în volei de sală pentru că acest sport să revină la ce a fost odată, el fiind un sport foarte spectaculos.
În câți ani crezi că România va avea o echipă de beachvolley la Jocurile Olimpice? Asta depinde numai de investitori, cum am spus mai devreme: răbdarea este un factor foarte important, care depinde, bineînțeles, de cel mai important lucru: banii. Îți trebuie un proiect pe lungă durată, între 8-12 ani ar fi ceva realizabil, dar până atunci ar fi mai indicat participarea în World Tour care începe prin februarie-martie și se termină prin decembrie.
Transmite un mesaj participanților și spectatorilor care vor fi prezenți la Campionatul Național! Anul acesta va fi foarte greu să vin, la anul ar fi posibil dacă se va mai organiza. Le urez un turneu reușit și sper ca spectatorii să fie hipnotizați de acest sport. Baftă multă!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER