Campioană europeană la Baku, Andreea Chițu este cea mai în formă judoka tricoloră a momentului. Pistruiata în vârstă de 27 de ani a avut un sezon 2015 senzațional, în care a urcat pe podium la 6 din cele 8 concursuri în care s-a bătut, având un palmares impresionant în care a câștigat 21 de meciuri din cele 28 disputate. Calificată deja la Jocurile Olimpice de la Rio după ce a câștigat al doilea titlu european, Andreea se va bate pentru titlul categoriei -52 de kg, la Mondialul de judo de la Astana (Kazahstan) . competițice ce va debuta pe 24 august. Aflată în ultimele zile de pregătire cu lotul, la Poiana Brașov, Andreea a vorbit despre așteptările pe care le are de la competiție și cât de mult s-a transformat sportiva care pierdea în ultima secundă un meci ce o putea propulsa spre titlul olimpic la Londra, în 2012.
Andreea, cum stai cu pregătirea pentru Mondiale? Sunt bine, se simte oboseala antrenamentelor mai în forță pe care le facem, însă sunt aptă de concurs. Suntem în pregătire la munte, facem antrenamente de luptă, forță, alergări și în zilele în care avem meciuri la Mondiale, facem modelare, adică lupte scurte de intensitatea celor din concurs.
Cu ce obiectiv mergi la Mondiale? Vreau să iau fiecare meci în partem obiectivul este setat, însă ca să ajung să-l împlinesc trebuie să am victorii. Îmi doresc să am o competiție cât mai bună, în care să îmi fac luptele, și să îmi apăr medalia cucerită anul trecut. Asta înseamnă că trebuie să ajung în finală, și de ce nu, să trag pentru a o câștiga. Deci merg să mă bat la medalie.
Andreea Chițu a câștigat titlul european după ce a învins-o pe Annabelle Euranie FOTO: HEPTA
Vei merge din postura de campioană europeană. Pune asta o presiune în plus pe tine? Adversarele se pregătesc tot timpul foarte bine pentru primele 10 sportive din lume, așa că deja m-am obișnuit. Nu cred că simt o presiune în plus, de felul meu sunt mai oprimistă și nu mă gândesc prea mult la lucruri de felul acesta. Nici eu , nici cei din jurul meu nu pun presiune pe mine, e normal să ai așteptări de medalie, pentru că de aceea suntem sportivi și ne pregătim, dar nu simt presiunea rezultatelor.
Ești lider mondial la -52 kg. Ce înseamnă asta pentru tine? O recunoaștere a muncii, a sacrificiilor, o confirmare a faptului că nu am muncit degeaba atâția ani. Faptul că sunt numărul 1 în lume nu a schimbat ce mi-am propus, a venit ca o relaxare, un bonus ca să spun așa. Tratez totul în continuare cu multă seriozitate, e frumos că sunt pe locul 1, dar mai am mult de lucru.
„Din 2012 până acum, toate meciurile le-am dus cu gândul la Rio”
Care a fost cel mai greu meci din acest an? Finala de la Baku pentru că a avut o miză dublă, a fost și Campionat European și prima ediție a Jocurilor Europene. A fost cel mai greu dar și cel mai frumos meci.
Ce înseamnă titlu european cucerit la Baku? O bucurie enormă că am reușit să câștig al doilea titlu european și o mulțumire că am putut să transpun pe saltea tot ce am pregătit. În plus, satisfacția fost cu atât mai mare cu cât am devenit și prima campioană la această categorie a Jocurilor Europei. Mă bucur că am reușit să fac acest lucru pentru toți cei care m-au încurajat, a fost și un cadou pentru ei.
În acest sezon ai un procentaj de 75% de victorii. Ce stă în spatele acestei reușite? Munca, dorința de a fi cea mai bună și bucuria cu care fac acest sport.
Andreea a câștigat trei finale din cele patru în care a luptat în acest an
Ești calificată la Rio 2016. Îți dă o siguranță suplimentară sau nu te gândești la acest lucru? Nu mă gândesc. E un obiectiv atins și merg mai departe, Sincer, la Rio 2016 mă gândesc din 2012, din momentul în care am ieșit înfrântă de pe saltea. Toate meciurile pe care le-am avut de atunci și toate medaliile cucerite au fost cu gândul la Rio.
După meciul pierdut la Jocurile Olimpice de la Londra, antrenorul Florin Bercean spunea „A riscat pentru ca așa e Chițu. Ea riscă până in ultima secunda”. Cât mai e adevarat din aceste vorbe? Vreo 10% (râde). M-am schimbat mult, îmi place în continuare să risc, însă sunt mai calculată, nu mă mai reped așa. Îmi place să atac numai că am un pic mai multă răbdare.
„Am învățat că fiecare secundă e importantă”
Consideri ca ai atins maturitatea sportivă? Cred că da, sunt mai calculată pe saltea, nu mai sunt Chițu cea agitată și zăpăcită ce atacă continuu, am crescut mult tactic. Am ajuns la un nivel bun al rezultatelor, însă ca persoană am rămas aceeași, veselă, optimistă, tonică, veselă. Îmi place să păstrez copilul din mine, să mă bucur de lucrurile simple.
Andreea este o tipă tonică, mereu cu zâmbetul pe buze și pusă pe glume
Când simți că devi vulcanică pe saltea, cum te autodisciplinezi? Îmi spun în gând „Fii mai calmă, atentă, hotărâtă în atac, nu face mai mult decât adversara, așteaptă”.
Ce ai învățat după Londra? Că fiecare secundă e importantă și datorită acelui meci pierdut sunt Andreea Chițu de astăzi, sunt sportivul care a învățat din acel eșec, din faptul că am plătit atât de scump lipsa mea de răbdare.
Ai mai practicat gimnastică și handbal. Te gândești că ai fi putut face carieră în aceste sporturi? Au fost sporturi pe care le-am făcut la nivel de copii, ca orice puști. Însă judo-ul e sportul care mă definește, mă reprezintă. Îmi place ceea ce fac, iubesc acest sport, în momentul în care am pășit pe saltea simt o relaxare totală, pur și simplu mă simt bine, mă regăsesc în acest sport
Când îți este cel mai greu în pregătire? La începutul pregătirii, când avem un obiectiv nou de atins, gen Europene sau Mondiale. Pregătirea începe mai greu, vrei să faci totul cât mai bine însă nu îți iese nimic și apar supărările, nervii.
Ce mai ai de imbunătățit? Multe. În fiecare zi cred ca învăț ceva. Mai am de lucrat la deplasare, la unele prize și trebuie să mai introduc un procedeu nou.
Care a fost cel mai important lucru învățat de la domnul Bercean? Să nu renunț niciodată, indiferent cât de greu ar fi, să cred și să mă ridic de fiecare dată în picioare.
Ce cuvinte ale domnului Bercean îți vin acum în minte, din timpul meciului? (râde) Chiar din finala de la Baku: „luptă de priză, fă pas lateral și fii calmă!”
Andreea Chițu Data nașterii: 7 mai 1988 Palmares: Mondiale: argint 2014, Chelyabinsk și bronz 2011, Paris Europene: aur 2015, Baku, aur 2014, Chelyabinsk, argint 2013, Budapesta și bronz 2014, Montpellier
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER