INTERVIU | Mihai Covaliu, președintele COSR: „Vom găsi calea să câștigăm și noi o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022!”. Cum a comentat demisia Laurei Badea

Prezent la FIS Children Trophy din Poiana Brașov, competiție internațională de schi alpin dedicată juniorilor din 10 țări, Mihai Covaliu (40 de ani), președintele COSR, a vorbit despre viitorul acestui sport, despre Jocurile Olimpice de iarnă care s-au încheiat recent și despre demisia Laurei Badea de la președinția Federației Române de Scrimă.

Domnule Covaliu, ce impresie v-a făcut această competiție de schi alpin desfășurată la Poiana Brașov?
În primul și în primul rând, este extraordinar faptul că am primit organizarea acestei competiții aici în Poiana Brașov. Poiana Brașov avea nevoie de o astfel de competiție, avea nevoie de un prim pas făcut pe acest drum. E bine că se întâmplă la această categorie, la U14-U16, sunt copii care au nevoie de aceste competiții, de aceste provocări, au nevoie să își cunoască partenerii de întrecere. Noi, românii, avem nevoie de astfel de competiții, pentru că altfel nu putem crește. Acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Sunt absolut convins că de aici vor veni viitorii reprezentanți ai României la sporturile de iarnă.

Cum facem să-i menținem sus și după perioada junioratului pe copiii români care au avut rezultate?
Cu un efort comun și din partea federațiilor, împreună cu oamenii care iubesc disciplina respectivă, bineînțeles cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pentru că este foarte greu să reușești de unul singur. În momentul în care există oameni pasionați, care iubesc ceea ce fac, se poate asigura o continuitate în acest demers.

„Vom crea un program prin care sportivii cu șanse vor fi susținuți”

Există vreun proiect pentru Jocurile Olimpice de peste 4 ani, la COSR sau la federații?
Am fost la Jocurile Olimpice de la Pyongchang, am văzut exact unde suntem în ceea ce privește jocurile de iarnă și, așa cum am anunțat încă din Coreea, vom face o analiză. Vom crea un program prin care sportivii cu șanse vor fi susținuți și monitorizați, astfel încât în 2022 să ne clasăm mult mai bine decât la această ediție.

Ați spus că ați văzut unde suntem. Unde suntem în acest moment cu sporturile de iarnă?
Suntem pe locul 7 la sanie, suntem pe locul 10 la sanie – proba pe echipe, suntem la sărituri cu schiurile, prin Dana Haralambie, pe locul 25, suntem la biatlon – și la individual, și la ștafetă – în primele 7… asta înseamnă că avem potențial. Trebuie foarte multă muncă și, în primul și în primul rând, trebuie susținere financiară pentru materiale. Sporturile de iarnă sunt foarte costisitoare, din cauza consumabilelor, dar eu cred că în România sunt oameni care iubesc sporturile de iarnă și sunt gata să vină lângă acest discipline.

Am văzut că discutați cu Ioan Achiriloaie, schiorul care a fost scos în ultima clipă din lotul olimpic. Cum comentați acest incident?
E cunoscută decizia federației, el a înțeles că există un clasament la nivelul Federației Internaționale de Schi. Nu l-a scos Comitetul Internațional Olimpic, nu l-a scos Federația Internațională de schi, a fost o decizie a Federației Române de Schi și Biatlon, în conformitate cu clasamentul Cupei Mondiale.

El consideră că a fost o eroare a Federației Române de Schi…
Se poate discuta cu specialiștii care sunt în postura și în măsura să ia aceste hotărâri, iar aici vorbim despre Federația Română de Schi și Biatlon. Am discutat cu el, practic a tras linie și l-a ambiționat și mai mult acest, hai să-i spunem, eșec de la Jocurile Olimpice de la Pyongchang. Sunt convins că îl vom vedea în 2022 mult mai bine pregătit, mult mai determinat și mai mult ca sigur îl vom vedea în echipa olimpică.

Federația trebuie să dea un raport privind „cazul Achiriloaie”

Ați discutat cu reprezentanții federației de schi despre acest incident?
Am discutat, va avea loc o analiză cu argumente pro și contra, vor prezenta un raport, și Comitetului Olimpic, și Adunării Generale a federației de specialitate. Așa se face, așa e normal să se întâmple!

Ungaria a avut o medalie de aur. Cum facem să ajungem și noi la acest nivel?
Ungaria a avut o singură medalie, și aceea de aur, felicitări lor… Și eu cred că putem, dar avem nevoie să credem. Noi am fost acolo, și Comitetul Olimpic, și Federația, am avut diferite discuții despre ce putem face. Vom găsi calea pentru ca în 2022 să putem să câștigăm și noi o medalie. Acum, că o fi de aur, de argint sau de bronz, nu știm. Este important mai întâi să intrăm în primii zece la competițiile internaționale, pentru că doar așa poți avea pretenții să câștigi medalii.

Ar trebuie să ne axăm și noi pe două-trei sporturi până la următoarele Jocuri Olimpice?
Vom investi în cei care doresc să facă și în cei care au potențial, sigur!

Despre demisia Laurei Badea

Cum comentați demisia Laurei Badea de la federația de scrimă?
Toată lumea știe, am vorbit cu Laura, motivul real este cel invocat, adică starea de sănătate a determinat-o să ia această decizie. Știu și din trecut că a avut ceva probleme de sănătate.

Eu știam că din cauza sistemului a demisionat…
Înseamnă că aveți alte informații, dar eu știu că are unele probleme de sănătate…

 

 

Publicat: 27 02. 2018, 11:01
Actualizat: 27 02. 2018, 12:15