INTERVIU | „Nu e nimic pierdut, putem câștiga finala”, spune căpitanul Stelei, Ioan Timaru, care joacă în echipă cu fiul lui! Galațiul conduce Steaua cu 3-1 la general și mai are nevoie de o victorie pentru a cuceri titlul la hochei

  • Dunărea Galați se află la o singură victorie de un rezultat inedit în istoria clubului: cucerirea primului titlu național la hochei pe gheață.
  • Gălățenii o conduc pe pe Steaua Rangers cu 3-1 la general și vineri, 27 martie, de la ora 19:00, pot închide finala Ligii Naționale.

Deși erau considerați mari favoriți, „militarii” au reușit un singur meci bun, pe care l-au și câștigat de altfel, în celelalte întâlniri arătând mai mult ca parteneri de antrenament ai gălățenilor. Totul a culminat miercuri seara, când au fost învinși cu 7-0. Emblematicul căpitan al Stelei, Ioan Timaru, a explicat pentru ProSport ce s-a întâmplat în meciurile de până acum și cum pot să întoarcă rezultatul.

O finală dezechilibrată până acum, cu trei victorii categorice ale Galațiului și doar una a Stelei. Ce s-a întâmplat?
Dunărea a transferat jucătorii de la Ciuc pe ultima sută de metri, și-a întărit mult echipa, valoric sunt peste noi. Cred că ne-am bucurat prea mult că jucăm cu Dunărea finala, am zis că am scăpat de Brașov, am tratat meciurile lejer și am ajuns aici. Să nu uităm apoi, că suntem singura echipa care nu a făcut transferuri în intersezon, cu ce am pornit la drum, așa terminăm.

Miercuri, în ziua în care ai împlinit 41 de ani, ați pierdut cu 7-0. Ce e mai dureros, faptul că Galațiul s-a apropiat la o victorie de titlu sau scorul cu care ați pierdut?
Sincer? Nu îmi imaginam vreodată că vom pierde un meci în finală cu acest scor. E dureros și trist, am greșit toți.

Dar ce s-a întâmplat? În meciul trei ați dat semne că vă reveniți…
Probabil unii dintre colegii mei au crezut că după meciul bun făcut atunci că Dunărea e de bătut. Nu am respectat nici instrucțiunile date de antrenori, nu am jucat nici 20% din ce ne-au spus ei să facem pe gheață. E o greșeală pe care ne-o asumăm și sperăm să câștigăm meciul de vineri de la Brașov și să reintrăm în finală.


La 41 de ani, căpitanul Ioan Timaru este unul dintre cei mai buni jucători steliști

Jucați mai bine sub presiune?
Noi trebuie să jucăm fără a ne gândi la cât e scorul la general sau că poate fi ultimul nostru meci în finală. Îmi amintesc o finală jucată cu Sport Club, în care ei ne-au învins la București și au făcut 3-1 la general, și apoi noi am reușit să învingem la Ciuc, să egalăm și să întoarcem rezultatul. Sper ca fiecare din echipă să fi învățat ceva din meciurile trecute. Nu e nimic pierdut, trebuie să reintrăm în finală. Dacă suntem mai atenți, ne apărăm mai bine și tratăm meciul cu seriozitate, vom câștiga.

Fiul tău, Robert, este în echipa Stelei. Cum e să fii coechipier cu el?
(râde) Deocamdată este la juniori. Sunt mândru de el, de reușitele lui, este o bucurie pentru fiecare părinte ca fiul să îi calce pe urme. Robert mai are mult de muncit, mai ales ca mentalitate, pentru că face parte dintr-o generație în care youtube-ul este cel mai tare.

Cum e tatăl Ioan Timaru, pe gheață? Îi dai sfaturi fiului tău?
Eu zic că sunt  un tată bun. Mereu încerc să îl încurajez, să lucreze mai mult, are calități bune pentru hochei, dar fără muncă nu poți ajunge niciunde. Este important să conștientizezi lucrurile astea la 16, 17 ani. Nu sunt cicălitor sau cu gura tot timpul cu el, însă vreau să îl țin aproape de mine, să îi arăt tot ce știu. Voi fi cel mai fericit părinte când el va juca titular la Steaua, în prima linie.


Ioan Timaru și băieții săi, pe gheață

Cum reușești să te menții în formă la 41 de ani?
Făcând ceea ce am făcut toată viața: antrenament și o viață sportivă liniștită. Mă antrenez așa cum făceam când aveam 17 ani și am venit la Steaua. Nu mă dau în spate de la niciun antrenament.
 

Te-a ajutat și faptul că Steaua s-a mutat la Cârța?
(râde) Da. Pentru mine faptul că jucăm la Cârța este un câștig. Stau acasă (n.r. Bălan) și merg la antrenamente, sunt cam 17 km cu mașina și îmi este mult mai bine. Sunt mai liniștit de când stau acasă.

Mai știi a câta finală este cea pe care o dispuți?
Nu. În jur de 18-20 (n.r. 15 titluri câștigate) de finale am câștigat. Cel mai important pentru mine este să câștigăm și această finală, să ne revenim și să facem următoarele meciuri cât mai bune.

Cum ți se pare colegii mai tineri de la Steaua?
Sunt de perspectivă, însă fără muncă și perseverență, nu poți să ai rezultate. Am avut un sezon regulat greu, speram să fi învățat ceva din ce s-a întâmplat, însă se pare că va fi cea mai grea de câștigat finală.


 

 

Publicat: 26 03. 2015, 15:53
Actualizat: 26 03. 2015, 18:40