Sportul românesc este pregătit pentru cea mai importantă competiție din anul preolimpic, Jocurile Europene de la Baku, programate să se desfășoare între 12 și 28 iunie. Printre cei 147 de sportivi români care vor participa la competiția din Azerbaijan se află și Alin Moldoveanu (32 de ani), campionul olimpic la pușcă de la Londra.
Portdrapel al României în capitala Azerbaidjanului, Alin va încerca să obțină calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, calificare ce îi va reveni doar câștigătorului din proba la care acesta participă, pușcă 10 metri aer comprimat. Elevul lui Sorin Babii este în formă, el reușind zilele trecute să doboare chiar recordul național. Sportivul legitimat la Dinamo/ Tehnoton Iași a vorbit pentru ProSport, înainte de plecarea spre Baku, despre obiective, presiunea calificării și noul regulament.
ProSport: Alin, cum te simți? Alin Moldoveanu: Pregătit pentru concursul din Baku. Am avut câteva săptămâni bune de pregătire, să vedem cum le vom concretiza în competiție.
Cum e să fii portdrapelul României? Este o onoare să port drapelul, ca pentru orice sportiv. Mă bucur că pot fi alături de colegiii mei, pe mulți îi știu de la Londra. Sperăm ca fiecare dintre noi să facem un concurs cât mai bun.
Pentru tine, Baku are o importantă miză olimpică… Într-adevăr, obiectivul cu care merg în Azerbaidjan este calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. M-am pregătit pentru acest lucru, îmi doresc să fac un concurs bun, precis, iar faptul că există doar un singur loc ce aduce calificarea înseamnă că trebuie să urci cât mai sus pe podium. Va depinde foarte mult de ziua pe care o prindem în concurs pentru că nivelul competiției va fi unul ridicat. Regulamentul s-a schimbat și lucrurile s-au complicat foarte mult.
Alin Moldoveanu, portdrapelul României, și Victor Mihalachi, cel care a depus jurământul din partea sportivilor, la prezentarea oficială a delegației pentru Baku FOTO: COSR
Cum ai aprecia evoluția ta până acum? Au fost concursuri de pregătire, de obiectiv, la unele am tras mai bine, la altele nu am reușit să mă concentrez așa cum mi-am dorit. Cel mai bun rezultat de până acum l-am obținut la Cupa Mondială de la München.
Acolo ai fost aproape de a te califica la Rio. Ce s-a întâmplat? La München am avut al doilea rezultat din concurs. După noul regulament în finală nu s-a mai adunat cu cifra din calificări și am pornit toți de la 0, așa că am avut un mic handicap față de restul, în condițiile în care aș fi avut avans după vechiul regulament. Acum, ne jucăm altfel, încercăm să ne readaptăm la ce ni se cere. A fost o șansă ratată, am trecut peste acel concurs, acum să vedem ce va urma.
Vorbești foarte mult de această schimbare de regulament. De ce este atât de greu să te adaptezi? Regulamentul s-a schimbat în 2013, însă noi ne-am antrenat 15, 16 ani într-un fel, acum trebuie să uiți ce ai făcut în acei ani și să regândești totul. Punctul acela de dimensiunea vârfului de ac, în care trebuia să trag până în 2012 s-a mai împărțit în 10 și acum fiecare zecime contează. Acum un punctaj bun depinde de foarte multe lucruri…
Ai fost primul sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Londra. Apare o îngrijorare din faptul că timpul trece și nu reușești calificarea? Pentru mine nu e o presiune pentru că fiecare concurs îl abordez pentru a da maximum și pentru a câștiga. La fel s-ar întâmpla și dacă aș fi deja calificat, aș merge la fiecare concurs pentru a trage cât mai bine.Calificarea poate veni peste o săptămână, o lună, patru luni. Va fi o calificare grea, dar nu imposibilă. Timp este suficient, vedem ce iese la final.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER