Ivan Patzaichin (62 de ani) a demarat o acțiune de promovare a turismului în Delta Dunării, pentru a-i ajuta pe tineri să revină la origini, dar și să găsească, după 20 de ani, un nou campion local. Odată cu decernarea trofeului pentru „Întrega activitate”, ProSport a aflat de la „Amiral” o serie de amănunte neștiute despre ineditul proiect.
Inventator este cuvântul care îl poate descrie cel bine pe Ivan Patzaichin. Jucăriile improvizate în copilărie, metodele noi de antrenament și recent crearea unei bărci speciale pentru plimbarea în Deltă sunt câteva dintre reperele imaginației sale. O invenție în cadrul unui proiect mai amplu, ROWMANIA, de care se ocupă împreună cu partenerul său, Teodor Frolu, de aproape doi ani. „Este un proiect ce și-a propus promovarea turismului lent, ecologic în Delta Dunării, un proiect prin care promovăm barca cu vâsle, o nouă bicicletă a apelor, cu care te poți plimba ori de câte ori vrei să te relaxezi pentru că vâslitul este simplu, plăcut și nu afectează natura”, spune el.
„Nu poți umple balta cu bărci chinezești”
Primul pas a fost făcut la nivelul infrastructurii. Astfel a apărut canotca, o combinație între lotcă și canoe: „Nu poți invita pe cineva în Deltă și să umpli balta cu bărci chinezești. Ne-am gândit la un produs românesc nou, care să preia tradiția meșteșugarilor bărcilor de lemn din Deltă și să o îmbine cu liniile dinamice ale unei canoe”. În plus, canotca se dorește și o soluție pentru tinerii localnici din zonă. „Astăzi tineretul se cam rușinează să urce în bărcile de lemn și să vâslească, iar asta s-a dorit și o alternativă, să dăm ceva frumos, ușor de manevrat și plăcut de urmărit”, explică Ivan. Succesul nu s-a lăsat așteptat și Festivalul ROWMANIA, dedicat bărcilor cu vâsle i-a demonstrat fostului mare sportiv că lucrurile se pot schimba în bine. A urmat apoi lansarea unei linii vestimentare cu brandul Patzaichin, o colecție care se dorește ca în următorii doi, trei ani să fie fabricată 100% în România, cu materiale autohtone.
În căutarea unui nou campion
În plus, pentru a realiza canotca și pentru a promova meseria de creator de bărci din lemn, readucând la lumină vechiul meșteșug, Asociația „Ivan Patzaichin- Mila 23” va înființa ateliere școală în care se vor folosi tehnologii noi care nu vor dăuna mediului. „Dincolo de toate acestea îmi doresc ca tinerii lipoveni să se întoarcă acasă, viața lor să fie așa cum a fost întotdeauna. Și mai visez la un nou campion care să plece de aici, pentru că de mai bine de 20 de ani, Delta nu a mai dat niciun campion României”, conchide Ivan.
Canotca, ambarcațiu-nea inventată de Patzaichin, este menită să-i facă pe tineri să redescopere plăcerea vâslitului
Primul prototip de canotcă a fost realizat într-o lună, totul fiind făcut manual
Pe viitor se dorește realizarea a două feluri de canotci, un model de serie, pentru plimbări, și un altul de colecție
2,000 de euro va costa o canotcă, ambarcațiunea inventată de Ivan Patzaichin
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER