Ion Cernea, campion la lupte greco-romane și decorat cu titlul de Maestru emerit al sportului, prezent la Gala de Aniversare a Clubului Sportiv Dinamo București! Soțul Irinei Loghin a fost aplaudat la scenă deschisă | VIDEO
This browser does not support the video element.
Marți după-amiază, 16 mai, la Ateneul Român a avut loc Gala de Aniversare a Clubului Sportiv Dinamo București, care recent a sărbătorit 75 de ani de la înființare, iar printre invitații speciali s-a regăsit și Ion Cernea (86 de ani), campion mondial la lupte greco-romane și decorat cu titlul de Maestru emerit al sportului. De asemenea, Cernea este soțul Irinei Loghin și tatăl lui Ciprian Loghin.
Ion Cernea, aplaudat la scenă deschisă la Gala de Aniversare a Clubului Sportiv Dinamo București! Soțul Irinei Loghin, campion la lupte greco-romane și decorat cu titlul de Maestru emerit al sportului
Ateneul Român a fost plin ochi marți, 16 mai, cu ocazia Galei de Aniversare a Clubului Sportiv Dinamo București, care a sărbătorit 75 de ani de la înființare. Sportivi cu greutate care au scris istorie pentru clubul alb-roșu au fost prezenți la eveniment și cinstiți așa cum se cuvinte. Printre ei s-a regăsit și legendarul Ion Cernea, în prezent în vârstă de 86 de ani. Cernea a reprezentat cu succes Dinamo București timp de zece ani, între anii 1955 și 1965 și a fost printre primii care a contrbuit la nașterea unui club legendar.
În acest context, la cea de-a 75 aniversare a clubului, Ion Cernea a avut parte de o primire pe măsură. Fostul mare luptător a fost aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți la Ateneul Român, asta după ce pe ecranele amenajate în sală a rulat un clip în cinstea sa, în care i-au fost amintite performanțele obținute în carieră.
Vizibil emoționat, Ion Cernea i-a răsplătit pe cei prezenți în sală cu un zâmbet larg.
Ion Cernea, decorat cu titlul de Maestru emerit al Sportului
Așa cum am precizat deja, Ion Cernea a activat în cadrul clubului Dinamo București în intervalul 1955 – 1965, fiind parte a lotului național de lupte-greco romane. El a concurat la categoriile 52, 57 și 63 kg, iar poate cea mai importantă performanță a carierei a obținut-o în anul 1965, în Finlanda, la Tampere, când a câștigat titlul mondial, în ciuda accidentării la umăr cu care se prezentase la concurs.
Mondialul de la Tampere a fost și ultimul mare turneu pentru Ion Cernea, care ulterior s-a retras din activitate și a decis să înceapă o carieră ca antrenor și arbitru internațional.
Din postura de arbitru, Cernea a fost prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, de la Munchen, din 1972, până la Seul, în 1988, și la toate campionatele mondiale din acea perioadă.
Ion Cernea a fost decordat cu titlul de Maestru emerit al sportului.
Pe plan sentimental, Ion Cernea a întemeiat o familie cu celebra cântăreață Irina Loghin, despre care a spus într-un interviu că este „cea mai strălucitoare medalie” din viața lui:
„Cu siguranţă sunt sportivi români cu mai multe medalii olimpice şi mondiale. Unii au fost doar sportivi mari, alţii au fost şi antrenori buni. Eu, după ce am încetat cariera sportivă, am devenit arbitru internaţional, antrenor federal, profesor la Academia de Studii Superioare din Paris (1971), am ținut cursuri antrenorilor din multe țări occidentale, dar cea mai strălucitoare medalie pe care am câştigat-o şi cu care am trăit alături este soţia mea, care mi-a dăruit doi copii minunaţi”, a declarat Ion Cernea, în urmă cu mai mulți ani.