„Iordache poate fi o rivală serioasă pentru Simone Biles, dacă e sănătoasă și se poate pregăti la capacitate maximă” spune Nadia. Cum își explică „Zeița de Montreal” faptul că România a pierdut lupta pentru aurul mondial

Nadia Comăneci, gimnasta care a inventat nota 10, a rămas aproape de sportul care a consacrat-o. Prezentă la competițiile de anvergură în Europa și Statele Unite, „Zeița de la Montreal” este la curent cu tot ce se întâmplă în gimnastica mondială, dar și în cea românească. Nadia crede că liderul echipei feminine a României, Larisa Iordache, poate fi o rivală puternică pentru sextupla campioană mondială, Simone Biles (18 ani). „În acest moment, nu cred că cineva o poate învinge pe Biles pentru că este cu adevărat bună. Să vedem cum va rezista până la Jocurile Olimpice de anul viitor, dacă va reuși să stea departe de accidentări. Cred că Simone are cele mai grele exerciții din gimnastică și ceea ce face la sol și sărituri e aproape egal cu ceea ce fac băieții. Iordache îi poate fi o adversară puternică la individual compus, important e ca Larisa să fie sănătoasă, să se poată pregăti și concura la potențial maxim„, a spus Nadia, într-un interviu acordat pentru „NBC Olympic Talk”.

Nadia a vorbit și despre schimbarea ierarhiei în gimnastica mondială, unde Statele Unite nu are practic adversar în niciun concurs. „Lupta pentru podium se va da întotdeauna între aceste patru țări, Statele Unite, Rusia, China și România. Ierarhia s-a schimbat pentru că momentan Statele Unite domină gimnastica mondială. Dăcă stai și te gândești, aici, în State, sunt în jur de 4 milioane de copii care fac gimnastică, pe când în România avem în jur de 500 de copii. Deci, baza de selecție face totul și așa se poate explica de ce România a căzut de pe primul loc”, spune ea.

Întrebată ce regulă din gimnastică ar schimba, Nadia a răspuns că ar reveni la sistemul de numerotare până la 10, notă pe care ea a obținut-o pentru prima dată în istoria acestui sport la Montreal, în 1976. Noul sistem de notare, impus de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) din 2006, prevede acordarea a două note separate, care se adună la sfârșit și dau nota finală a exercițiului. Prima notă se referă la dificultatea exercițiului și începe de la 0, la care este adunată valoarea celor mai dificile 8 elemente, inclusiv coborârea. A doua notă este acordată pentru execuția elementelor, începe de la 10 și se scad puncte pentru fiecare eroare de execuție.Gimnaștii obțin astfel note cuprinse între 14 și 16.

Ultima notă de 10 din istoria gimnasticii a fost obținută de Lavinia Miloșovici la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992, la sol, notă cu care a și câștigat titlul olimpic la acest aparat.

Publicat: 23 04. 2015, 13:05
Actualizat: 23 04. 2015, 14:07