Jocurile Olimpice de la Beijing au readus în memorie conflicte înghețate, cum ar fi cel dintre cele două Corei, dar și cel izbucnit în Caucaz, între Georgia și Rusia. Motivul pentru care s-a facut legatura între sport și război a fost competiția de tir, probă la care au concurat doi coreeni, la proba de pistol și două fete, una din Rusia, cealaltă din Georgia, la pușcă.
Deși țările pe care le reprezintă sunt pe picior de război, tiriștii s-au salutat cu multă căldură, demonstrând lumii că se poate și altfel. Culmea este că armele folosite la tir pot fi utilizate, la fel de bine, pe front. Acesta a fost și principalul motiv pentru care autoritățile vamale chineze și poliția de frontieră le-au rechiziționat imediat și le-au pus sub pază severă.
Un regizor a imaginat ceea ce s-a întâmplat la Beijing
Puțină lume știe că un producător sud-coreean, cel care a scris și scenariul celebrului Oldboy, a făcut un film (Joint Security Area) în care este redată cu fidelitate atmosfera de la Panmunjon, frontiera dintre cele două Corei și care urmează fidel traseul paralelei 45. Astfel, doi soldați nord-coreeni se vor împrieteni cu omologii lor de la sud în ciuda atmosferei de ură reciprocă dintre guvernele celor două țări.
Totuși, există și diferențe față de ceea ce s-a întâmplat la Beijing. Din cauza unui invitat nedorit, armele sunt scoase din tocuri și folosite. Dar, nu este necesar ca toți cei patru să moară, cu atât mai puțin să izbucnească un război din cauza unui incident de frontieră.
Enigma glonțului cu numărul 16
Într-un încărcător încap, tradițional, 15 gloanțe. Dar, al 16-lea poate fi introdus, separat, direct pe țeavă. Unde este plumbul 16? Aceasta este enigma care trebuie rezolvată, iar trailerul filmului JSA poate fi urmărit la adresa http://en.dtrailer.com/movies/watch/gongdong-gyeongbi-guyeok-jsa
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER