„Femeile interzise” ale Jocurilor Olimpice

Nouă state au delegații exclusiv masculine la Beijing 2008, în conditiile în care olimpismul consemneaza, încă de acum 2.500 de ani, prima campioană de sex feminin. Totuși, absența reprezentantelor sexului frumos nu poate fi considerată, la modul absolut, o dovadă a unui comportament misogin. Motivele sunt diverse…

Oriunde s-ar desfășura Olimpiada, rămân unele bariere imposibil de depășit, din cauza cutumelor sociale sau religioase ale națiunilor prezente la Jocuri. Peste trei zile, la Beijing, se va deschide a XXIX-a ediție a Olimpiadei de vară, însă din punctul de vedere al reprezentativității sexului frumos nimic nu s-a schimbat față de Sydney 2000 și Atena 2004.

Astfel, nouă delegații din cele 205 care vor participa la probe vor fi alcatuite exclusiv din bărbați, ziarul elvetian de limba franceză Le Temps grăbindu-se să denunțe fundamentalismul musulman. Asta pentru că șase dintre state (Brunei, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Yemen) sunt islamice, iar discriminarea are la baza motivații religioase. Evident, pentru un occidental neavizat nu este clar cât de mult doresc acele femei să rupă această tradiție.

Celelalte trei delegații, Insulele Virgine, Antilele Olandeze și Liechtenstein, au scuza de a fi prea mici si, din acest motiv, au delegații minuscule. Spre exemplu, Liechtensteinul va avea doar doi sportivi, unul la maraton și altul la tir, iar Insulele Virgine vor fi reprezentate de doi boxeri.

In ceea ce priveste explicația subtitlului, având în vedere că mai multe ziare din România au preluat formula "femmes interdites" trebuie precizat, în context, că este vorba de o formulare pretențioasă, rar folosită în limba franceză curentă de azi și care înseamnă, de fapt, "femei cărora li s-au închis porțile Olimpiadei". Asta, pentru a nu lăsa loc la interpretări care pot da naștere la niște comentarii mai mult sau mai puțin politice.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 05 08. 2008, 18:40
Actualizat: 05 08. 2008, 18:43