Focul sacru este din ce în ce mai aproape
Cu trei zile înaintea debutului Olimpiadei, Flacara Olimpica se pregateste sa ajunga la Beijing, unde se va desfasura cea de-a XXIX-a Olimpiada moderna.
Torta a trecut deja prin câteva zeci de tari în ceea ce a purtat numele de Voiajul Armoniei, simbol al deschiderii si reapropierii Chinei de Occident.
Cele 11 preotese ale Herei
În zilele noastre, torta olimpica este aprinsa cu câteva luni înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor în Olimpia, Grecia, pe locul fostului templu al Herei. Torta este simbolul legendei conform careia Prometeu a furat focul de la Zeus pentru a-l da pamântenilor.
Competitia sportiva era un eveniment închinat lui Zeus, iar pe perioada desfasurarii ei erau aprinse focuri aditionale în templele sale. În timpul ritualului de astazi, 11 femei îmbracate în preotese participa la ceremonia de aprindere a tortei, direct de la razele solare, cu ajutorul unei oglinzi parabolice, apoi, timp de câteva luni, flacara circula nestingherit prin toata lumea.
Ocolul lumii în 80 de zile
Stafeta Flacarii Olimpice are si ea o istorie aparte. A fost introdusa in timpul Olimpiadei de vara de la Berlin si facea parte din propaganda nazista. Asemeni olimpiadelor antice, ea este considerata un simbol al pacii intre continente. Prima Stafeta mondiala a tortei a avut loc în 2004, înainte de JO de la Atena. Calatoria flacarii a durat în acel an 78 de zile, a strabatut mai bine de 78.000 de km si a fost purtata de 11.300 de oameni.
Drumul Mătăsii, legătura cu Occidentul
Anul acesta, când vor avea loc JO de vara de la Beijing, stafeta tortei este numita "Calatoria Armoniei", dureaza 129 de zile, timp în care strabate 137.0000 de km. La 8 august, ea se va opri pe Stadionul National din Beijing. Traseul a început în Olimpia, iar torta a fost predata înca din martie autoritatilor chineze.
Evenimentul s-a desfasurat în Atena, sub auspiciile unor masuri de securitate extrem de dure (din cauza confruntarilor din Tibet si a protestatarilor de pe traseu). De acolo, torta a vizitat orasele de pe Drumul Matasii, simbolizând astfel legatura dintre China si restul lumii.
Pentru prima data, anul acesta torta a ajuns pe Everest, la granita dintre Nepal si Tibet. Desi escaladarea muntelui a fost amânata de mai multe ori din cauza conditiilor meteo nefavorabile, la 8 mai flacara sacra a încalzit varful Chomolungma, numele nepalez al piscului cucerit de neo-zeelandezul Edmund Hillary , în 1952.
Lămpi speciale
Pentru a face fata temperaturilor aflate la o asemenea altitudine, pentru ca flacara sa nu fie stinsa de aerul rarefiat sau de vântul puternic, aceasta a fost purtata într-o lampa speciala, la care Compania Aerospatiala a lucrat timp de doi ani. În tot acest timp, o echipa de cercetatori a lucrat si la o alta lampa adaptata conditiilor climatice pentru zona de podis.
Lampa de podis are la baza carburant de aviatie si poate arde fara pauza timp de 72 de ore, iar cea construita pentru Everest a folosit un carburant solid, de culoare gri-închis, al carui mod de fabricare nu a fost dezvaluit. Testele efectuate în timpul cercetarilor au demonstrat ca torta pentru Everest putea fi aprinsa la o temperatura pâna la -45 de grade C si nu putea fi stinsa nici de un vânt cu o viteza de 110 km pe ora.